Hyppää sisältöön

Lehti: "Voit ostaa viisumin Australiaan" – Tuhannet miljonäärit ovat saaneet viisumin maahan, vaikka se on sulkenut rajansa koronapandemian vuoksi

Koronapandemian alettua Australia sulki rajansa lähes täysin ulkomaisilta matkustajilta. Pandemian aikana maa on kuitenkin myöntänyt viisumeja, jotka mahdollistavat maahan pääsyn, jos hakijalla on miljoonia dollareita varallisuutta, kertoo Sydney Morning Herald.

Australian rajat ovat pysyneet pääosin suljettuina koronapandemian aikana. Kuva Sydneyn lentokentältä 29. heinäkuuta. Kuva: James D. Morgan / Getty Images

Australia on myöntänyt miltei 15 000 ulkomaiselle miljonäärille viisumin maahan koronapandemian 15 viime kuukauden aikana, kertoo australialainen Sydney Morning Herald (SMK) -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun).

Viisumeja on haettu ja myönnetty kasvavassa tahdissa. Vuonna 2020 pandemian alkuvaiheessa viisumeja myönnettiin alle 500 kappaletta maalis–syyskuussa eli huomattavasti nykytahtia vähemmän, SMK kertoo.

Viisumilla sen haltija on päässyt maahan, vaikka Australian rajat ovat olleet säpissä koronapandemian aikana.

Kyse ei ole mistä tahansa viisumeista, sillä viisumin saadakseen hakijalla on oltava miljoonien Australian dollarien edestä varallisuutta. Varallisuus voi olla henkilökohtaista tai yrityksen nimissä.

Arvostelijoiden mukaan viisumit, jotka kuuluvat Australian viisumijärjestelmässä liike-elämän innovaatioihin ja investointeihin perustuvaan viisumiryhmään, ovat mahdollistaneet miljonääreille sen, että he voivat ostaa tiensä Australiaan.

Ainakin osa kategoriaan kuuluvista viisumeista antaa sen haltijalle pysyvän oikeuden oleskella maassa.

Hallinnon mukaan viisumit ovat tärkeä kannustin houkutella uusia investointeja maahan.

Tiukat viisumiehdot, tiukka maahanmuuttopolitiikka

Australian maahanpääsyvaatimukset ovat lähtökohtaisesti tiukkoja. Esimerkiksi nuorten aikuisten suosiman niin sanotun työlomaviisumin (eng. Working Holiday) saaminen edellyttää lukuisten viisumiehtojen täyttämistä. Ehdot ovat tiukkoja niin ikään työ- ja opiskeluviisumien suhteen.

Pandemian aikana Australian rajat ovat pysyneet pääosin suljettuina.

Australian työväenpuolueen edustaja Andrew Giles’n mukaan pääministeri Scott Morrisonin hallinnon aikana uudistettu järjestelmä on kyseenalainen.

– Jos sinulla on varallisuutta, voit ostaa viisumin Australiaan samaan aikaan kun muut jäävät unohduksiin, Giles kommentoi tilannetta SMH:n mukaan.

Australia on ollut toistuvasti uutisissa tiukasta maahanmuuttolinjastaan ja turvapaikkapolitiikastaan. Vuosien ajan Australia ohjasi turvapaikanhakijoita keskuksiin Nauru- ja Manus-saarille. Refugee Council Australia -järjestön mukaan (siirryt toiseen palveluun) saarilla oli heinäkuun puolivälissä edelleen yli 200 ihmistä.

Vuonna 2019 Australia päätti pienentää maahanmuuttajien vuotuista kiintiötä lähes 15 prosentilla. Samalla joidenkin uusien tulijoiden oikeutta asettua suurimpiin kaupunkeihin on rajoitettu.

Lisää uutisia Australiasta:

Australiassa käskettiin armeija valvomaan koronamääräyksiä – pääministeri lupailee kunnon vapautusta vasta joulun tienoilla

Unesco haluaa luokitella Ison valliriutan vaarantuneeksi – Australia vastustaa henkeen ja vereen: "Poliittisesti motivoitunutta"

Intiasta Australiaan saapuminen on nyt kielletty sakkojen tai jopa vankeustuomion uhalla – kriitikot pitävät toimenpidettä rasistisena

Suosittelemme sinulle