Hyppää sisältöön

AP: Kansalaisyhteiskunnan synkät ajat Valko-Venäjällä jatkuvat – toimittajalle vankeustuomio väitettyjen herjaavien chat-viestien takia

Toimittajien ja kansalaisaktivistien pidätykset kiihtyivät Valko-Venäjällä heinäkuussa. Ainakin 29 toimittajaa on vangittuna odottamassa oikeudenkäyntiä tai jo suorittamassa tuomiotaan, kertoo uutistoimisto AP.

Valko-Venäjän poliisi ja OMON-erikoispoliisit taltuttavat opiskelijoita jotka osoittavat mieltä.
Valko-Venäjän poliisi ja OMON-erikoispoliisit taltuttivat opiskelijoita, jotka osallistuivat mielenosoitukseen Minskissä toukukuussa 2021. Kuva: AOP
Veera Pennanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valkovenäläinen oikeusistuin on tuominnut toimittaja Siarhei Hardziyevichin 1,5 vuoden vankeusrangaistukseen. Hardziyevichin, 50, tuomio on osa laajempaa maassa käynnissä olevaa riippumattomien journalistien ja kansalaisaktivistien kohdistuvia pidätysten ja oikeusprosessien sarjaa.

Hardziyevichin tuomion syyksi kerrotaan Valko-Venäjän itsevaltaisen presidentin Aljaksandr Lukašenkan kunnian loukkaaminen sekä poliisien herjaaminen, kertoo Valko-Venäjän journalistiliitto BAJ.

Heinäkuussa viranomaiset tekivät Valko-Venäjällä yli 200 kotietsintää journalistien ja aktivistien koteihin.

Hardziyevichin tuomioon johtaneet syytteet tulivat viime vuonna viestipalvelussa lähetetyistä viesteistä, jotka oli myöhemmin poistettu.

Hardziyevich on kiistänyt kaikki syytteet.

AP:n mukaan ainakin 29 valkovenäläistä journalistia on vangittuna odottamassa oikeudenkäyntiä tai jo suorittamassa tuomiotaan.

Kansalaisyhteiskunnan tila on ollut maassa jo pitkään heikko. Esimerkiksi kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja (RSF) -järjestö kuvaa Valko-Venäjän lehdistönvapaustilannetta Euroopan huonoimmaksi.

Lue myös:

Valko-Venäjän urheilujohtoa kritisoinut pikajuoksija hakee turvapaikkaa Puolasta – "En aio palata Valko-Venäjälle"

Valko-Venäjän kansalaisjärjestöjen "musta viikko" – Lukašenkan hallinto laukaisi ennennäkemättömän pidätysten ja kotietsintöjen aallon

Yle Liettuassa: Valko-Venäjältä tulleet rajanylittäjät tarttuivat tilaisuuteen, kun Lukašenka uhosi avaavansa rajan – irakilainen Firas haluaisi Suomeen

Suosittelemme sinulle