Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Warholm pysäytti kellot epätodelliseen aikaan, Savolainen paini vakuuttavasti pronssiotteluun – ota haltuun Tokion historiallisen yön tapahtumat

Tokion tiistaiyöstä tuli yksi olympiahistorian ikimuistoisimmista. Karsten Warholmin maailmanennätys 400 metrin aidoissa piirtyy ikuisesti yleisurheiluhistoriaan. Suomalaisista onnistui painija Arvi Savolainen.

Järisyttävä juoksu! Karsten Warholm juoksi 400 metrin aitojen maailmanennätyksen
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Katso tiistain kisaohjelma tästä.

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Tokion olympialaisten yhdestoista kilpailupäivä on jälleen käynnistynyt räväkästi. Suomalaisittain onnistumisia on nähty painimolskilla ja lentopalloareenalla. Päivän nimi on kuitenkin norjalainen. Kertaa tästä jutusta yön tärkeimmät tapahtumat!

Warholm pinkoi järisyttävän maailmanennätyksen

Norjan Karsten Warholm alitti ensimmäisenä maailmassa 46 sekunnin haamurajan 400 metrin aitojen olympiafinaalissa. Uusi maailmanennätys kirjataan nyt aikaan 45,94.

Katso video historiallisesta juoksusta jutun pääkuvaa klikkaamalla!

– En uskonut, että 46 sekunnin alittaminen olisi mahdollista. Valmentajani (Leif Olav Aines) sanoi jo harjoituksissa, että 45-alkuinen aika voisi syntyä täydellisellä juoksulla, Warholm kertoi Yle Urheilulle.

Yhdysvaltojen Rai Benjamin haastoi Warholmin vielä loppusuoralla, mutta jäi kakkoseksi maailman kaikkien aikojen toiseksi kovimmalla ajalla 46,17. Myös pronssille yltänyt Brasilian Alison Dos Santos juoksi alle 29 vuotta vanhan Kevin Youngin maailmanennätyksen. Dos Santosin aika oli 46,72.

– Yksi yleisurheiluhistorian upeimpia hetkiä. Ei tätä voi kuin hämmästellä. Tässä pitäisi ottaa puhelu johonkin hoitolaan. Voiko tämä olla totta, Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja hehkutti.

Warholmin lisäksi peräti viisi juoksijaa kellotti finaalissa oman maansa ennätyksen. Yksi heistä oli seitsemänneksi pinkonut Viron Rasmus Mägi ajalla 48,11.

Savolainen raivasi tiensä iltapäivän pronssiotteluun

Arvi Savolainen paini vakuuttavasti 97-kiloisten sarjan keräilyerissä ja raivasi tiensä iltapäivän pronssiotteluun. Suomalainen nujersi Kirgisian Uzur Dzhuzupbekovin 4–1.

Ratkaiseva hetki ottelussa oli Savolaisen taaksemeno kirgiisin yritettyä niskalenkkiä. Toisella jaksolla Savolainen joutui mattoon, mutta puolusti erinomaisesti ja jätti Dzhuzupbekovin tyhjin käsin.

– Kaveri yritti riskillä väkisin saada pisteitä. Olin hereillä ja sain sen ilmasta kiinni sen verran, että siitä hyvitettiin taaksemenon arvoisesti, Savolainen kertasi.

Arvi Savolainen kukisti Kirgisian Uzur Dzhupbekovin 4–1 ja eteni keräilyerän kautta 97-kiloisten pronssiotteluun.

Savolainen saa pronssiottelussa vastaansa iranilaisen Mohammadhadi Saravin. Ottelu painitaan iltapäivällä noin kello 14.00. Vastustaja on jo ennestään tuttu, sillä miehet ovat kohdanneet kahdesti. Molemmilla on plakkarissa yhdet voitot toisistaan.

– Paha vastus, kaveri osaa painia. Hän painii sellaista rehtiä pystypainia eikä tarvitse koko ajan pelätä, että päät hakkaisivat yhteen, Savolainen kuvaili Saravia.

Arvi Savolainen oli tyytyväinen painiinsa keräilyerissä. Pronssiotteluun vastus kovenee vielä pykälällä.

Suomalaispainija ei ole saavuttanut olympiamitalia 17 vuoteen. Edellisen mitalin toi nykyinen painin päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela, joka voitti Ateenan 2004 olympiahopean lisäksi myös olympiapronssia Sydneyssä 2000.

97-kiloisten sarjan finaalissa kohtaavat Armenian Artur Aleksanjan ja Venäjän olympiakomitean Musa Jevloev.

Sammelvuon suojatit mitalipeleihin lentopallossa

Venäjän olympiakomitean miesten lentopallojoukkue löi Kanadan puolivälierissä suoraan kolmessa erässä 25–21, 30–28, 25–22 ja eteni ensimmäisenä joukkueena mitalipeleihin.

Kanada kiusasi venäläisiä etenkin toisessa erässä, mutta kuudes eräpallo toi lopulta venäläisten kannalta toivotun lopputuloksen.

Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjän olympiakomitean joukkue kukisti Kanadan puolivälierissä tyylipuhtaasti 3–0 ja eteni välieriin.

Päävalmentaja Tuomas Sammelvuon unelma olympiamitalista on enää yhden voiton päässä.

– Jokainen tiesi, että tämän pelin voittamalla pelaamme mitaleista. Oli painetta ja paljon tunnetta. Ratkaisuhetkillä emme noudattaneet pelisuunnitelmaa ja lähdimme sooloilemaan, Sammelvuo tiivisti ottelun kulun Yle Urheilulle.

Venäläiset lentopallofanit ovat ottaneet Sammelvuon mukaan joukkueen omakseen.

– Paineita on aina, mutta en osaa sanoa, stressaanko. Tämähän on loistavaa. Kello on Venäjällä kolme yöllä ja meillä on miljoonia viestejä puhelimissa, miten kansa herää katsomaan peliä, Sammelvuo intoili.

Loput välieräjoukkueet selviävät vielä tämän päivän aikana. Venäläisten vastustaja tulee olemaan Brasilia.

Lentopallo, miehet, puolivälierät:

Kanada–Venäjän olympiakomitean joukkue 0–3 (21–25, 28–30, 22–25)
Japani–Brasilia 0–3 (20–25, 22–25, 20–25)
Italia–Argentiina klo 11.00
Puola–Ranska klo 15.30

Naisten pituusfinaalista tuli raastava senttipeli

Saksan Malaika Mihambo voitti naisten pituushypyn olympiakultaa viimeisellä hypyllään. Kaukaa lankun takaa lähtenyt hyppy putosi tasan seitsemään metriin.

Yhdysvaltojen Brittney Reese ja Nigerian Ese Brume jäivät tulokseen 697 vain kolmen sentin päähän Mihambosta. Saksalainen on nyt voittanut kultaa sekä EM-, MM- että olympiakisoissa.

Senttipeliksi mennyt naisten pituusfinaali ratkesi viimeisellä kierroksella Saksan Malaika Mihambon hyväksi.

Lue myös:

Katso, miten Arvi Savolainen eteni vakuuttavasti pronssiotteluun

MM-pronssimitalisti jäi nollille olympiafinaalissa, kun uimahyppy meni pieleen erikoisella tavalla: "Olisin mahdollisesti satuttanut itseäni"

Duplantis oli lähellä huimaa maailmanennätystä – Yle seuraa olympialaisia hetki hetkeltä

Suosittelemme