Hyppää sisältöön

Katso käsittämätön maailmanennätys! Karsten Warholm alitti uskomattoman haamurajan – Ylen asiantuntija häkeltyi:" Voiko tämä olla edes totta?"

Norjalainen Karsten Warholm juhli 400 metrin aitojen olympiakultaa uskomattomalla ME-ajalla 45,94.

Järisyttävä juoksu! Karsten Warholm juoksi 400 metrin aitojen maailmanennätyksen
Petra Manner,
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Norjalainen Karsten Warholm tykitti miesten 400 metrin aitojen olympiavoittoon Tokiossa. 25-vuotias Warholm juoksi uskomattoman maailmanennätyksen 45,94!

Warholm alitti 46 sekunnin haamurajan ja paransi peräti 76 sadasosalla aiemmin kesällä Oslossa juoksemaansa ME-aikaa.

USA:n Rai Benjamin haastoi Warholmin todella tiukasti kamppailussa olympiavoitosta. Myös Benjamin alitti aikaisemman maailmanennätyksen ajallaan 46,17.

Pronssille juossut Brasilian Alison Dos Santos juoksi ajan 46,72 ja jäi vain kahden sadasosan päähän edellisestä ME:stä. Tokiossa saatiin todistaa kaikkien aikojen ylivoimaisesti kovatasoisinta 400 metrin aitojen finaalia.

– Yksi uskomattomimpia hetkiä koko yleisurheilun historiassa, ei tätä voi kuin hämmästellä, Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja hehkutti.

– Voiko tämä olla edes totta? 45,94, Raja hämmästeli.

Karsten Warholm kuvassa
Karsten Warholm ja ME-lukemat 45,94. Kuva: Ryan Pierse / Getty Images

"En uskonut alittavani 46 sekunnin rajaa"

Warholm häkeltyi itsekin jäätävän kovasta ennätysajastaan.

– En uskonut, että 46 sekunnin alittaminen olisi mahdollista. Valmentajani (Leif Olav Aines) sanoi tosin minulle harjoituksissa, että 45-alkuinen aika voisi syntyä täydellisellä juoksulla, Warholm kertoi Yle Urheilulle.

Warholm päästeli jo aiemmin kesällä hurjan maailmanennätyksen 46,70. Tokiossa tälläkin ajalla pyyhittiin pöytää.

– On ihan tajuntonta, että pystyy tällaiseen juoksuun juuri olympialaisissa. Olen hyvin ylpeä siitä. Tämä juoksu jää historian kirjoihin. Myös hopeamies Rai Benjamin olisi tänään ansainnut ehdottomasti kultaa, Warholm fiilisteli.

Warholm kiitteli vuolaasti valmentajaansa Ainesia.

– Hän on maailman paras valmentaja, äärimmäisen fiksu ihminen. Vietämme päivittäin tunteja aikaa yhdessä ja olemme mitä parhaimmat ystävykset. Tämä on yhteinen mitalimme, Warholm sanoi.

Warholmin vauhti vain kiihtyi viimeisillä metreillä

Warholmilla oli vielä varaa kiristää menoaan, kun Benjamin yritti puskea loppumetreillä norjalaisen ohi.

– Warholm ja Benjamin tekivät täydelliset juoksut. Kun alkoi näyttää siltä, että Benjamin tulisi Warholmin rinnalle, niin norjalainen tikkasi vielä kovempaa, Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja kertasi.

Karsten Warholm saapui Tokioon ehdottomana voittajasuosikkina, mutta löi silti tiskiin sellaisen ME-ajan, että sellaisesta tuskin kukaan osasi edes unelmoida.

– Voimme vain ihailla Warholmia. Hän kestää ihan valtavia harjoitusmääriä, takana on ennen kaikkea hänen taustansa ottelijana. Ei ole jääty näpertelemään, tänään näimme huikean lopputuloksen, Raja maalaili.

Warholm on nyt olympiavoittaja, kaksinkertainen maailmanmestari ja Euroopan mestari.

Miesten 400 metrin aitojen olympiafinaali

Karsten Warholm NOR 45,94 ME
Rai Benjamin USA 46,17 NR
Alison Dos Santos BRA 46,72 NR
Kyron McMaster IVB 47,08 NR
Abdelrahman Samba QAT 47,12 SB
Yasmani Copello TUR 47,81 NR
Rasmus Mägi EST 48,11 NR
Alessandro Sibilio ITA 48,77

Päivitetty kello 7.30: Karsten Warholmin kommentit täydennetty uutiseen.

Lue myös:

Tällaista ei ole koskaan aiemmin nähty! Katso nämä grafiikat ja ymmärrät, mitä ihmettä Karsten Warholmin ME-juoksussa oikein tapahtui

ME-mies Karsten Warholm on poikkeuksellinen urheilija, joka mullisti lajinsa ajattelutavan – olympialaisissa edessä on kaikkien aikojen kilpailu

Kahdeksan kultamitalia yksissä kisoissa voittaneesta norjalaisesta piti tulla kymmenottelun olympiasankari – yllätysvoitot tekivät hänestä suosikkijuoksijan, josta toivotaan koko yleisurheilun uutta supertähteä

Todella harvinaista suomalaisherkkua – Topi Raitanen oli finaalissa häikäisevästi kahdeksas: "Edellisten olympialaisten aikaan olin suunnistaja"

Wilma Murto taivutti upeasti seipään finaaliin – lajin supertähdellä karmaiseva kohtalo, yritti hypätä loukkaantuneena ja purskahti kyyneliin

Katso Tokion olympialaisten yleisurheilun koko kisaohjelma ja suomalaisten aikataulu

Suosittelemme sinulle