Hyppää sisältöön

Kaksivuotinen esiopetuskokeilu alkoi, kelpoisia opettajia ei ole tarpeeksi

Varhaiskasvatuksen opettajista on pulaa. Lisäksi kaikki varhaiskasvatuksen opettajat eivät ole kelpoisia antamaan esiopetusta. Kaksivuotinen esiopetuskokeilu alkoi elokuun alussa.

Kumisaappaita seinätelineessä Katariinan päiväkodin eteisessä.
Varhaiskasvatukseen tarvittaisiin lisää kelpoisia esiopettajia. Kuvituskuva. Kuva: Krista Kierikka / Yle
Helmi Nykänen

Osassa kuntia on vaikeuksia saada kelpoisia opettajia kaksivuotiseen esiopetuskokeiluun. Opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallinen kokeilu (siirryt toiseen palveluun) alkoi elokuun alussa yhteensä runsaassa sadassa kunnassa.

Varhaiskasvatuksen opettajista on muutenkin pulaa eivätkä kaikki varhaiskasvatuksen opettajat ole kelpoisia antamaan esiopetusta. Sosionomin AMK -tutkinnolla voi saada kelpoisuuden varhaiskasvatuksen opettajaksi, mutta ei esiopetusta antavaksi opettajaksi.

– Meille on tullut yksittäisiä kysymyksiä, voiko sosionomi toimia esiopetuksen opettajana kokeilussa, mutta on jouduttu sanomaan ei. Vaikka kyselyitä ei ole tullut valtavaa vyöryä, oletus on, että asia voi olla hankala, kertoo erityisasiantuntija Mervi Eskelinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Esimerkiksi Suonenjoella kelpoisia esiopettajia ei löytynyt riittävästi, mutta kaikkiin ryhmiin saatiin kuitenkin opettajat.

– Se tarkoittaa sitten määräaikaista työsuhdetta vuodeksi. Sitten taas vuoden päästä katsotaan uudelleen, minkälainen joukkue, sehän ei tietysti lasten kannalta hyvä järjestely ole, mutta me ei oikein muutakaan voida tehdä tässä tilanteessa, sanoo Suonenjoen kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Jaakko Roitto.

Joensuussa kokeiluryhmiin saatiin järjestettyä esiopettajat. Kaupungin varhaiskasvatuksen koordinaattorin Tuula Pikkaraisen mukaan opettajia tarvitaan lisää, jos esiopetus muuttuu kaksivuotiseksi.

– Jo kokeilu asetti haasteita esiopettajien saatavuuteen, vaikkei meillä ole varmaan Suomen huonoin tilanne ole.

Aikaa yksilölliseen tukeen

Kaksivuotinen varhaiskasvatus tarkoittaa Roiton mukaan käytännössä etenkin sitä, että varhaiskasvatuksessa on aikaa huomioida yksilöllistä tukea. Erityisesti siitä hyötyvät lapset, joilla on tuen tarvetta, kun he voivat tavoitella tarvittavia taitoja ja tietoja yhden vuoden sijasta kahden vuoden ajan.

Pikkaraisen mukaan muutamat vanhemmat olivat huolissaan siitä, laitetaanko kokeilussa yhä pienemmänt lapset koulun penkkiin. Huoli helpotti, kun perheille kerrottiin, että kahden vuoden aikana keskitytään muun muassa taideaineisiin ja matemaattisiin valmiuksiin leikin kautta.

– Enemmän oli sitä, että olisi haluttu kokeiluun. Siihen ei kuitenkaan voinut noin vain hakea, jos oma varhaiskasvatusyksikkö ei sattunut mukaan, Pikkarainen sanoo.

Joensuussa valtakunnalliseen kaksivuotiseen esiopetuskokeiluun osallistuu yhdeksän päiväkotia ja noin 120 lasta, Suonenjoella kolme päiväkotia ja reilut 40 lasta. Lisäksi Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa kaksivuotista esiopetusta järjestetään Varkaudessa, Kontiolahdella, Kiteellä, Liperissä, Joroisissa, Kiuruvedellä, Rautalammilla ja Tohmajärvellä.

Koko maassa kokeiluun osallistuu arviolta yhteensä 10 000 lasta.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue lisää:

Tuhannet 5-vuotiaat aloittavat esiopetuksen jo tänä vuonna – kokeiluun osallistuvat kunnat odottavat nyt yksityiskohtaista tietoa: "Tiedotamme asiakkaita heti"

Suosittelemme sinulle