Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kaliforniassa juomavesi uhkaa loppua kymmenistä kunnista – asukas: "Neljä vuodenaikaamme ovat nyt tuli, tulva, maanjäristys ja kuivuus"

Kalifornian kuivuus on pahin yli neljään vuosikymmeneen. Varsinkin Pohjois-Kaliforniassa on vesi nyt poikkeuksellisen vähissä ja sen käyttöä on rajoitettu voimakkaasti. Tuorein tiistainen päätös rajoittaa maanviljelijöiden vedenottoa joista.

Kaliforniassa kuivinta yli neljään vuosikymmeneen
Minna Pärssinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaliforniassa eletään kuumuuden ja kuivuuden takia poikkeuksellisia aikoja. San Josen alueella ilmestyvä päivälehti Mercury News listaa pohjoiskalifornialaisten pikkukaupunkien vesiongelmia.

Rannikolla sijaitsevassa Fort Braggissa yritetään ottaa nopeasti käyttöön meriveden puhdistusjärjestelmää. Kalifornian viinialueella sijaitsevassa Healdsburgissa on nurmikon kastelusta määrätty tuhannen dollarin sakko ja uusien kasvien ja hedelmäpuiden istuttaminen on kielletty.

Siskiyoun piirikunnassa sijaitsevasta Hornbrookista on vesijohtovesi tyrehtynyt liki tyystin ja asukkaiden pitää ajaa 24 kilometriä päästäkseen suihkuun tai pestäkseen vaatteita.

.

Russian-joella Guernevillessä on nyt kajakilla melottava varovasti, vesi on poikkeuksellisen matalalla.
Russian-joella Guernevillessä on nyt melottava varovasti, vesi on poikkeuksellisen matalalla. Kuva: EPA/John G. Mabanglo

Ongelmat ovat pahimpia pienissä yhteisöissä, joiden vedensaanti on yhden lähteen tai joen varassa. Mutta kuivuus koettelee myös isompia kuntia. Kalifornian osavaltion vesivarantoja valvovan viranomaisen keräämässä listassa kriittisistä kunnista oli heinäkuun lopussa jo 81 kuntaa ja kaupunkia, joissa asuu yli 132 tuhatta ihmistä.

Kuivuuden arvioidaan nyt olevan pahin sitten vuoden 1977, joka oli osavaltion kuivin vuosi koskaan.

Yhdysvaltain kuivuustilannetta seuraava sivusto julkistaa myöhemmin tänään uuden tilannepäivityksen, viimeviikkoinen on tällainen:

Eri alueiden kuivuus merkittynä Yhdysvaltojen kartan päälle. Kuivuus piinaa länsi rannikkoa.
Kuva: Seppo Suvela / Yle

Lähes puolet Kaliforniasta luokitellaan nyt niin kutsutuksi D4-alueeksi eli poikkeuksellisen kuivuuden alueeksi. Kategoria on pahin kuivuusaste ja koskee yli 14 miljoonaa kalifornialaista.

Poikkeuksellisen kuivuuden alueella maastopalot ovat yleisiä, pellot ovat kesannolla ja luonnon eläinten ja kasvien selviytyminen on vaarassa.

Maastopaloja on ollut pinta-alalla tarkasteltuna lähes neljä kertaa enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Vaikutuksia on myös maanviljelyyn. Osavaltio kielsi tiistaina vedenoton kastelua varten tärkeistä Sacramento- ja San Joaquin-joista sekä niiden sivujoista. Vaikka vedenoton rajoitukset eivät ole harvinaisia, tämänkertainen päätös vaikuttaa tuhansiin viljelijöihin ennennäkemättömässä laajuudessa.

Fort Braggissa merivesi uhkaa vedenottoa

Mercury News kertoo esimerkkinä vesiongelmista runsaat pari sataa kilometriä San Fransiscon pohjoispuolella sijaitsevan, 7 300 asukkaan Fort Braggin.

Idyllinen rannikkokaupunki vetää edelleen matkailijoita, vaikka sen vesilähteenä käyttämä Noyo-joki uhkaa kuivua ja merivesi on noussut jokeen lähelle vedenottamoita. Kaupunki on hankkinut suolaa puhdistavan järjestelmän, joka saataneen käyttöön lokakuuhun mennessä.

Siihen asti on keploteltava jollain keinoin. Kaupunki suunnittelee tuovansa vettä säiliöautoilla, kaivoja ei ole onnistuttu poraamaan.

– Tilanne on äärimmäisen vakava. Olen asunut täällä koko ikäni, 51 vuotta, enkä ole koskaan nähnyt tällaista, sanoo Fort Braggin pormestari Bernie Norvell.

Kalenterissa uudet vuodenajat

Yli 11 tuhannen asukkaan Healdsburgissa on käsketty kansalaisia leikkaamaan vedenkulutusta 40 prosentilla. Nurmikon kastelu, uima-altaiden täyttäminen ja kasvien istutus on kielletty tuhannen dollarin uhkasakolla.

Ukiahissa sijaitseva Mendocinojärvi on yksi kuivuuden koettelemista järvistä.
Ukiahissa sijaitseva Mendocinojärvi on yksi kuivuuden koettelemista järvistä. Kuva: John G. Mabanglo

Healdsburgilaiset ovat hankkineet viiniköynnösten ja muiden kasvien kastelua varten isoja tankkeja, joihin tuodaan puhdistettua jätevettä säiliöautoilla. Vesi ei kelpaa juotavaksi, mutta kasteluun se sopii. Lisäveden hinta on tosin monin paikoin kymmenkertaistunut normaalista hintatasosta.

Eläkkeellä oleva yläkoulun opettaja Brigette Mansell asuu Healdsburgissa ja on ostanut kahden tuhannen litran säiliön kasteluvedelle. Vedellä hän kastelee puutarhansa kasveja. Sisätiloissa Mansellilla on 11 ämpäriä, joihin hän ottaa talteen suihkussa ja vaikkapa ruuanlaitossa käytettyä hanavettä.

– Meidän neljä vuodenaikaamme ovat nyt tuli, tulva, maanjäristys ja kuivuus, sanoo Mansell Mercury Newsille.

– Me emme ota opiksemme. Emme enää voi hoitaa kuntaamme vuosikymmeniä vanhoilla järjestelmillä ja käytännöillä, arvostelee Healdsburgin pormestarin virkaakin aiemmin hoitanut Mansell.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin klo 23 saakka.

Lue lisää:

Kalifornialaisen Paul Clementin talo on palanut jo kahdesti maastopaloissa – nyt Kalifornia haluaa rajoittaa rakentamista riskialueille

Sammutustyöt jatkuvat Yhdysvaltain länsiosissa, maastopalojen savu tunkee jo itärannikon kaupunkeihin asti

Chas Hansen pakeni Seattlen hirmuhelteitä kellarin ”paniikkihuoneeseen” Yhdysvalloissa, nyt uhkaavat palot: ”Jos ne leviävät, meillä ei ole mahdollisuuksia"

Suosittelemme