Hyppää sisältöön

Pirkanmaa siirtyy leviämisvaiheeseen – eniten tartuntoja nuorilla, myös keski-ikäisten tartunnat lisääntyneet

Tavoitteena on aloittaa peruskoulut ja toisen asteen opetus lähiopetuksena. Oppilaitoksilla on suunnitelmat valmiina myös etäopetukseen siirtymisen varalta, jos sitä hetkellisesti tarvitaan.

TAYSin sairaalarakennus Tampereella joulukuussa 2020.
Katso Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus suorana klo 15:30 alkaen.
Nadja Mikkonen

Pirkanmaan hankalaan koronatilanteeseen ei ole tullut helpotusta, ja tilanne on mennyt edelleen huonompaan suuntaan.

Alueellinen pandemiaohjausryhmä totesi kokouksessaan tänään 3.8., että Pirkanmaan sairaanhoitopiiri siirtyy koronaepidemian leviämisvaiheeseen.

Apulaisylilääkäri Janne Laineen mukaan Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on aiemmissa aalloissa mukaillut valtakunnallista keskiarvoa koronan ilmaantuvuudessa, tai ollut hieman keskiarvon alapuolella.

– Tällä kertaa ilmaantuvuus on keskiarvoa korkeampi, Laine totesi.

Koronan ilmaantuvuus alueella on kuluneen kahden viikon ajalta 149 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden.

Positiivisten osuus Fimlabissa tehdyistä testeistä on edellisen viikon ajalta 4,4 prosenttia. Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin 521 uutta koronatartuntaa, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Myös sairaalahoidon tarve on kasvanut.

Johtajaylilääkäri Juhani Sand totesi tiedotustilaisuudessa, että Pirkanmaalla on tällä hetkellä sairaalahoidossa kymmenkunta potilasta, ja tilanne on huolestuttava.

– Joku voisi sanoa, ettei kymmenen ole paljon, kun pahimmilla hetkillä keväällä oli 30 potilasta. Mutta keskikesän lomakautena tämä on vaikea tilanne, Sand toteaa.

Sand lisäsi, että on jouduttu jopa miettimään, pystytäänkö edes kaikkea kiireistä hoitoa toteuttamaan ajallaan.

Oppilaitoksilla suunnitelmat valmiina etätyöhön

Pandemiaryhmä tiedotti, että tavoitteena on aloittaa peruskoulut ja toisen asteen opetus lähiopetuksena. Oppilaitoksilla on suunnitelmat valmiina myös etäopetukseen siirtymisen varalta, jos sitä hetkellisesti tarvitaan. Yli 12-vuotiaiden maskinkäyttösuositus jatkuu kouluissa ainakin siihen saakka, kunnes 12–15-vuotiaat ovat voineet saada kaksi rokoteannosta.

–Isoja, dramaattisia muutoksia voimassa oleviin suosituksiin ja rajoituksiin ei tällä hetkellä olla esittämässä. Tavoite on, että myös hyvin suunniteltua ja hallittua harrastustoimintaa pystyttäisiin jatkamaan, johtajaylilääkäri Sand totesi.

Vahvat maskisuositukset pysyvät voimassa Pirkanmaalla. Etätyösuositusta alueella jatketaan syyskuun loppuun. Työnantajat voivat halutessaan tehdä oman suosituksen tätä pitemmällekin.

Aluehallintoviraston viime viikolla päättämät kokoontumisrajoitukset ja turvavälimääräys tulevat voimaan torstaina 5.8., joten toimien vaikuttavuutta arvioidaan sen jälkeen.

Lisäksi pandemiaohjausryhmä suosittelee tapahtumanjärjestäjille, että tapahtumien turvallisuussuunnitelmissa yleisö jaotellaan omiin ryhmiinsä, jotka eivät kohtaa toisiaan. Yleisöltä myös edellytetään maskin käyttöä.

Koronatyöryhmä totesi tiedotustilaisuudessa, että yleisön jaottelu on tapauskohtaista tilaisuuden luonteen ja paikan sekä osallistujamäärän mukaan.

Tartuntoja nuorilla, ja tartuntoja saadaan eniten samasta taloudesta

Tartunnan lähde saatiin viime viikolla selville 368 tapauksessa, eli 71 prosenttia tartunnoista jäljitettiin. TAYSin mukaan luvut voivat näyttää prosentuaalisesti hyviltä, mutta 153 tartunnan lähde jäi tuntemattomaksi. Näistä 116 tartuntaa on peräisin Pirkanmaalta. Tämä merkitsee, että tautia on Pirkanmaalla liikkeellä paljon. Myös jätevesitutkimuksissa on havaittu runsaasti virusta.

Eniten tartuntoja saatiin samasta taloudesta, kaikkiaan 118 tartuntaa eli 32 prosenttia. Kotiin tartunta tuotiin useimmiten sukulaisten, ystävien tai tuttavien tapaamisista: näitä tartuntoja oli kaikkiaan 66 eli 18 prosenttia. Yökerhoista, baareista ja ravintoloista tuli 56 tartuntaa eli 15 prosenttia, ja yleisötapahtumista tartuntoja saatiin 33 eli yhdeksän prosenttia. Yksityisistä juhlista tartuntoja tuli 28 eli kahdeksan prosenttia. Ulkomaisia tartuntoja oli 25 eli seitsemän prosenttia.

Selvästi eniten tartuntoja on 20–29-vuotiailla, mutta 30–39-vuotiaiden tartunnat ovat lisääntyneet runsaasti edelliseen viikkoon nähden. Myös 40–59-vuotiaiden tartunnat ovat nousussa: niiden määrä tuplaantui edellisestä viikosta.

Kesä-heinäkuun aikana Pirkanmaalla sairaalahoitoon joutuneista 51 prosenttia oli 20–39-vuotiaita.

Infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen totesi, että myös 10–19-vuotiaiden tartunnat ovat nousseet, mutta näistä tartunnoista lähes 60 prosenttia oli nimenomaan ikäryhmässä 18–19-vuotiaat. Tartunnan lähteitä ovat olleet muun muassa baarit, yleisötapahtumat kaverit, festarit ja varuskunta.

– Olemme yrittäneet viestiä, että kun nuorilta löytyy tautia, kerrottaisin kaverille tilanteesta, ja jos kavereilla on oireita, heti testiin, Syrjänen totesi.

Syrjänen kertoi myös, että rokotuksissa on ollut vapaita aikoja, ja Pirkanmaalla edetään Suomen tahdissa.

Tilastojen valossa rokotus on hyödyllinen suoja koronaa vastaan: kaikista Pirkanmaalla kesän aikana koronaan sairastuneista täysin rokottamattomia on ollut noin puolet ja kertaalleen rokotettuja 35 prosenttia. Noin viisi prosenttia on saanut täyden rokotussarjan, ja tällaisissa tilanteissa sairastumiseen on johtanut hyvin voimakas tai pitkäaikainen altistuminen. Kymmenessä prosentissa tapauksista rokotustiedot eivät olleet saatavissa.

Lue lisää: Mitä haluat tietää koronasta, rajoituksista ja koulunkäynnistä epidemian kanssa? Asiantuntijat vastaavat suorassa lähetyksessä keskiviikkona

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle