Hyppää sisältöön

Antti Asikainen aloittaa opinnot arvostetussa MIT-yliopistossa – stipendien jälkeenkin omasta lompsasta on löydyttävä vähintään 15 000 euroa lukuvuodessa

Asikainen lähtee opiskelemaan fysiikkaa yhteen maailman arvostetuimmista yliopistoista.

Antti Asikainen suorittaa Suomessa vielä muutaman tentin, jotta MIT:ssä ei tarvitse enää kerrata perusasioita. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Puumalalainen Antti Asikainen hyväksyttiin keväällä fysiikan opiskelijaksi arvostettuun yhdysvaltalaiseen Massachusetts Institute of Technology -yliopistoon. Vielä alkukeväällä nuori mies ei tiennyt ottaako paikkaa vastaan. Nyt päätös on tehty ja kone kohti Yhdysvaltoja lähtee.

Sitä ennen on vielä tehtävä töitä, suoritettava tenttejä, hankittava rokotuksia ja hoidettava viisumiasiat kuntoon. Lisäksi Asikaisella on muutama keikka, joissa hän soittaa kitaraa ja huuliharppua.

– Aina on jotain käsillä, niin isoja linjoja ei kerkeä jännittämään. Pari viikkoa on tätä rumbaa jäljellä, Asikainen toteaa rennosti.

Asikainen on saanut stipendejä ja muuta tukea opintokulujen kattamiseen ja se onkin tarpeen, sillä pelkästään ensimmäisen vuoden opinnot maksaisivat jopa 80 000 dollaria.

– Suoria maksuja jäi minun ja perheen maksettavaksi noin 15 000 euroa. Seuraavina vuosina voi mennä lainan puolelle. Lainaa saattaa joutua ottamaan kolmelle vuodelle 50–60 000 euroa, arvioi Asikainen.

Kuuntele Antti Asikaisen ajatuksia pari viikkoa ennen lähtöä:

_Voit keskustella korkeakoulutuksen eroista eri maissa 4.8. klo 23.00 saakka.

Korjaus 4.8. klo 06:39: Lukuvuosimaksu MIT:ssä on noin 80 000 dollaria, ei euroa. Tulevien vuosien kustannukset ovat samansuuruisia, ja niitä varten lainaa voi joutua ottamaan 50-60 000 euroa._

Suosittelemme sinulle