Hyppää sisältöön

Jättääkö Karsten Warholmin hirmuveto varjoonsa jopa Usain Boltin ME-juoksut? – "Pidän tätä kovempana pommina"

Norjalaisraketin Karsten Warholmin maaginen ME-juoksu Tokiossa oli kovimpia paukkuja yleisurheilun olympiahistoriassa.

Karsten Warholm kuvassa
Karsten Warholm oli historiallisen kovassa iskussa 400 metrin aitojen finaalissa Tokiossa. Kuva: Ryan Pierse / Getty Images
Joel Holma,
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Karsten Warholmin esitys oli suorastaan mykistävä Tokion olympialaisten 400 metrin aitojen finaalissa. Kellot pysähtyivät järisyttävään ME-aikaan 45,94. Entinen maailmanennätys koheni 76 sadasosalla.

SE-mies Oskari Mörö seurasi norjalaisraketin juoksua vaikuttuneena.

– Todella käsittämätön juoksu, kun nelosen aidoissa aika alkaa 45:llä. Ihan huikea kaveri! Todella hienoa, että Skandinaviassa on tällainen soturi. Yksi yleisurheilun olympiahistorian kovimpia kilpailuja, hirmuisia aikoja, eikä ainoastaan Warholmilla, Mörö suitsutti.

– Warholmin aitominen on silmiä hivelevää, näyttää siltä, ettei aitoja olisi lainkaan. Homma puskuttaa kuin juna eteenpäin, silloin kun kaikki toimii, niin tulokset ovat tuota luokkaa, Mörö kuvaili.

Tokion kaltaisen ihmejuoksun toistaminen on vaikeaa, kenties jopa mahdotonta.

– On hirmuvaikeaa nähdä, että Warholm kykenisi parantamaan aikaa ainakaan enää tällä kaudella. On oikeastaan käsittämätöntä, jos hän pystyy enää koskaan parantamaan tuosta, Mörö mietti.

Miten kovaan aikaan Warholm voisi yltää sileällä 400 metrillä?

– Olen aika varma, että aika alkaisi 43:lla, mutta en kuitenkaan usko, että päästäisiin ME-lukemiin. Täytyy muistaa, että 400 metrin aidat on lajina aivan erilainen kuin 400 metriä, Mörö huomautti.

Karsten Warholm alitti ensimmäisenä historiassa 46 sekuntia 400 metrin aitajuoksun olympiafinaalissa.

Kumpi on kovempi, Usain Bolt vai Karsten Warholm?

Jamaikalainen Usain Bolt räjäytti pankin vuoden 2009 Berliinin MM-kisoissa. Bolt juoksi samoissa kisoissa 100 metrin ME-ajan 9,58 ja 200 metrin ME:n 19,19.

Oliko Warholmin ME-juoksu Tokiossa vielä Boltin juoksujakin kovempi veto?

– Pidän tätä (Warholmin ME) kovempana pommina, mutta eri lajeja on kovin hankalaa vertailla. Tämä sykähdytti enemmän omaa sydäntäni, mutta olen lajimiehenä ehkä puolueellinen, Mörö vertaili.

Tokion olympialaisissa on juostu todella kovia aikoja. Ennätykset ovat paukkuneet vauhdikkaalla radalla.

– Warholmin ennätyskin kertoo siitä, miten nopealla radalla Tokiossa juostaan. Ratoja kehitetään, samalla myös piikkarit paranevat. Kun tällaiset asiat yhdistetään, niin tulos on tämä, Mörö huomioi.

Mörö on itse viihtynyt erityisesti mondo-pinnoitteella.

– Itselläni on erilainen fiilis juosta mondolla verrattuna tartan-pinnoitteeseen. Oma juoksutyylini sopii paremmin mondolle, jota käytetään yleensä arvokisoissa. Sehän selittää sitä, miksi parhaat tulokseni ovat tulleet arvokisoissa, Mörö kuvaili.

Lue myös:

Katso käsittämätön maailmanennätys! Karsten Warholm alitti uskomattoman haamurajan – Ylen asiantuntija häkeltyi:" Voiko tämä olla edes totta?"

Tällaista ei ole koskaan aiemmin nähty! Katso nämä grafiikat ja ymmärrät, mitä ihmettä Karsten Warholmin ME-juoksussa oikein tapahtui

Kommentti: Karsten Warholmin super-ME paljastaa nololla tavalla suomalaisen yleisurheilun häpeäpilkun – nyt on viimeistään ryhtiliikkeen aika

ME-mies Karsten Warholm on poikkeuksellinen urheilija, joka mullisti lajinsa ajattelutavan – olympialaisissa edessä on kaikkien aikojen kilpailu

Suosittelemme sinulle