Hyppää sisältöön

Huijaussivustot ovat nyt myös S-pankin riesana: "Voin vahvistaa, että meidän asiakkaita on niihin haksahtanut"

Hakukoneiden ja netissä olevien mainosten kautta S-pankin asiakkaita on ohjattu aidon näköisille valesivustoille. Hakukoneiden sijaan pankki kehottaa käyttämään mobiilisovellusta tai kirjoittamaan itse nettiselaimen osoiteriville pankin verkkosivujen osoite.

s-pankin seinää
Hakukonetulosten yhteydessä olevat mainokset saattavat viedä huijaussivustoille, varoittaa S-pankki. Kuva: Nina Kaverinen / S-pankki
Jarmo Koponen

Asiakasmääränsä perusteella Suomen suurimpiin pankkeihin kuuluvaa S-pankkia riepovat yleistyneet hakukonehuijaukset.

Käytännössä kyse on huijaussivustoista, jotka tekeytyvät pankin verkkosivuiksi. Niihin saattaa päätyä esimerkiksi niin, että klikkaa hakukoneiden hakutuloksia tai näiden hakutulosten yhteydessä esitettäviä mainoksia.

Pankki ei kerro, kuinka moni asiakas on tullut huijatuksi tai jopa menettänyt rahojaan, mutta vahvistaa että tapauksia on ollut.

– Voin sen vahvistaa, että tiedetään, että meidän asiakkaita on valitettavasti näihin haksahtanut, sanoo S-pankin johtava viestintäpäällikkö Aleksi Moisio.

Hakukoneen kautta rikollisten mainokseen

Hänen mukaansa uutta ilmiössä on nyt nimenomaan hakukoneiden hakutulosten yhteydessä esiintyvän, valesivustoille vievän mainostamisen yleistyminen.

– Sitä ei ole ollut aiemmin ainakaan näin paljon.

S-Pankissa ilmiöstä tiedotettiin (siirryt toiseen palveluun) heinäkuun lopussa sen laajuuden takia.

Miten sitten asiakkaan tulisi toimia, jos epäilee joutuneensa huijatuksi?

– Ensimmäisenä on otettava yhteyttä pankkitunnusten ja korttien sulkupalveluihin, jotta tunnukset ja mahdollisesti kortit saadaan pois toiminnasta. Suosittelemme myös rikosilmoituksen tekemistä poliisille, korosta Moisio.

Ei vain ikäihmisten ongelma

Huijaussivustoista on aiemmin tänä vuonna varoittanut esimerkiksi Nordea ja OP-ryhmä (siirryt toiseen palveluun). Myös poliisi (siirryt toiseen palveluun) on tiedottanut asiasta.

Muun muassa Itä-Suomessa poliisilla on tällä viikolla ollut tutkittavana 3 - 4 huijaussivustoihin liittyvää tapausta, kertoo Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Teemu Moilanen.

Hänen mukaansa erilaisten verkkopankkihuijausten kohteeksi joutuminen ei ole pelkästään ikääntyneiden ihmisten ongelma.

– Kyllä siellä on ihan kaiken ikäisiä ollut. Varsinkin tapauksissa, joissa tunnuslukuja on kalasteltu tekstiviesteillä, ei ole ikä ollut selittävä tekijä, Moilanen sanoo.

Suosittelemme sinulle