Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Helle ja korona uuvuttaneet hoitohenkilökuntaa Päijät-Hämeessä

Kulunut kesä on ollut Päijät-Hämeessä poikkeuksellisen raskas kaikille terveydenhuolon ammattiryhmille, kerrotaan alan etujärjestöistä. Työvoimavaje on pahimmillaan ollut kymmeniä ihmisiä eri yksiköissä.

Hoitaja rasvaa vanhuksen jalkoja.
Kotihoidon käyntejä saattaa olla 20 työvuoron aikana, mikä tarkoittaa usein sitä, että hoitajalla jää lounas- ja lepotauot pitämättä. Kuva: Eleni Paspatis / Yle
Riitta Tapiomäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Jo keväällä terveydenhoidon ammattilaiset varoittivat alan olevan kuormittunut koronan takia. Kesän uskottiin tuovan koronamääriin helpotusta, ja sitä myötä myös helpotusta hoitotyöhön.

Näin ei kuitenkaan alan etujärjestöjen Tehyn ja Superin mukaan ole käynyt, vaan kulunut kesä on ollut todella haasteellinen ja rankka.

Vaikka koronapotilaita ei sairaalahoitoon ole kesän aikana Päijät-Hämeen alueella tullutkaan suuria määriä, on pandemiatilanne yhdistettynä poikkeuksellisen pitkään hellejaksoon ollut erittäin kuormittava.

– Vaikka vakavia tauteja ja näin ollen sairaalahoitoa vaatineita ei ole paljon, tilanne on kuormittanut merkittävästi terveydenhuoltoa ja henkilöstöä. Henkilöstöä on siirretty omista tehtävistä mm. rokottajiksi ja koronajäljitykseen. Altistumisia ja karanteeneja on sote-henkilöstöllä ja myös heidän lapsillaan, kommentoivat Tehyn pääluottamusmies Kati Keränen ja Tehyn PHHYKY:n ammattiosaston puheenjohtaja Siru Heromaa-Karjalainen yhteisesti.

Epätavallinen helle toi omat ongelmansa

Raskas suojavarustus on ollut käytössä myös helteillä, ja kuuma kesä toi sairaalaan etenkin vanhuksia nesteytettäväksi. Tehyn ja Superin mukaan myöskään kaikkien yksiköiden työolosuhteet eivät kuumimpina päivinä olleet nykystandardien mukaisia.

Helteen tuomat ongelmat ovat näkyneet myös kotihoidon asiakkaiden puolella, sekä hoidettavien että hoitajien näkökulmasta.

– Kotihoidossa asiakkaiden nesteytyksestä piti huolehtia, puhumattakaan omasta tankkauksesta että jaksoi maskit naamalla mennä eteenpäin, kommentoi lähihoitajien etujärjestön Superin Marjut Hakala.

"Kenelläkään ei ole aikaa enää perehdyttää"

Muutenkin työvoimapulasta kärsivällä alalla on jouduttu rekrytoimaan ihmisiä joilla on puutteellinen alan koulutus, ja kiireessä perehdyttäminen on jäänyt muutaman päivän pintaraapaisuksi.

– Perehtymiseen saatetaan varata vain pari päivää, jonka jälkeen uuden, ehkä opiskelijan tai vastavalmistuneen sijaisen tulisi pystyä toimimaan täysipainoisesti valtavan kuormituksen alla, kommentoidaan Tehystä.

Superin Marjut Hakala ilmaisee asian vielä tiukemmin.

– Olematonta perehdystä, kenelläkään ei ole aikaa enää perehdyttää, napauttaa Hakala.

Kasautuvatko kesän ongelmat syksyllä uupumuksena?

Useissa yksiköissä on kesän aikana ollut kymmenien ihmisten vajetta, jota on paikattu ylitöillä ja henkilökunnan venymisellä.

Esimerkiksi Akuutti24:ssa on ollut 30 hoitohenkilön vaje, kertoo Tehyn pääluottamusmies Kati Keränen.

Ikääntyneiden palvelujen ja kuntoutuksen toimialajohtaja Anu Olkkonen-Nikulan mukaan hänen vastuualuellaan on ollut jopa 50-80 henkilön vajaus kesän aikana.

– Tämä on ollut haasteellinen ja poikkeuksellinen kesä, kiteyttää Anu Olkkonen-Nikula.

Alan etujärjestöt pelkäävätkin nyt henkilöstön jaksamisen puolesta, sekä sitä että joukkopako alalta kiihtyy entisestään.

– Esimiehiltä on tullut huolta, että onko syksyllä käsillä sairauspoissaolojen kasvu uupumuksen takia, kun kynttilää on poltettu molemmista päistä puolitoista vuotta, kerrotaan Päijät Hämeen hyvinvointiyhtymän Tehyn ammattiosastosta.

Liisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle