Hyppää sisältöön

Vain muutama ihminen on pystynyt tällä vuosituhannella yhtä kovaan temppuun kuin Sara Kuivisto – neljäs Suomen ennätys olisi melkoinen harvinaisuus

Sara Kuivistolla on mahdollisuus tehdä olympiahistoriaa 1 500 metrin välierissä. Kuva: EPA

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Urheilijat toivovat usein olevansa kauden parhaassa iskussaan arvokisoissa. Kauden paras tulos tai jopa oma ennätys tehdään mielellään paikassa, jossa tuloksella on eniten painoarvoa, esimerkiksi yleisurheilun MM-kilpailujen alkuerissä tai olympiafinaalissa.

Kaikki eivät huippukunnon ajoittamisessa onnistu. Mutta miten harvinaista on se, että esimerkiksi yleisurheilija on Sara Kuiviston tapaan uransa kenties suurimmalla näyttämöllä niin kovassa kunnossa, että rikkoo maansa ennätyksen suoritus toisensa perään?

Vastaus: todella harvinaista. Kolme Suomen ennätystä tehnyt Kuivisto on Tokion suorituksillaan todella kovassa seurassa.

Vain kaksi yleisurheilijaa on toistaiseksi onnistunut tekemään Tokiossa harvinaislaatuisen tempun, parantamaan maansa ennätystä henkilökohtaisissa suorituksissaan kolme kertaa.

Toinen heistä on Marcell Jacobs, Italian sensaatiomaisesti 100 metrin juoksun voittoon noussut sprintteritähti. Jacobs paranteli alkuerissä Italian ennätyksen lukemiin 9,94 ja siirsi välierissä myös aiemman Euroopan ennätyksen historiaan lukemin 9,84. Olympiakulta irtosi finaalista vielä maagisemmalla juoksulla kellojen pysähtyessä aikaan 9,80.

Kuivisto puolestaan on parantanut Tokiossa Suomen ennätystä kahdesti 800 metrillä ja kertaalleen 1 500 metrillä.

Kuiviston Suomen ennätys 800 metrin alkuerissä

Tuuli Merikosken vuonna 1991 juoksema 800 metrin ennätys 2.00,59 siirtyi historiaan alkuerien suorituksella 2.00,15 ja parani toistamiseen välierien loppuajalla 1.59,41. Tonnivitosella omissa nimissä ollut SE puolestaan parani alkuerissä lukemiin 4.04,10.

Tokiossa harvinaislaatuisia suorituksia on tarjoillut myös Sveitsin Mujinga Kambundji, joka sivusi Sveitsin ennätystä kahdesti 100 metrillä ja kertaalleen 200 metrillä. Ennätysparannus on kuitenkin sveitsiläissprintterillä tekemättä.

Yle Urheilun pyynnöstä ennätysparannuksia tilastoista etsinyt Tilastopajan yleisurheiluasiantuntija Mirko Jalava pitää Kuiviston suorituksia Tokiossa todella kovassa arvossa. Vastaavaa suoritusta saa pikajuoksuja pidemmiltä matkoilta etsiä viime vuosituhannelta.

– Keskimatkoilla tuollaisia toistuvia ennätysparannuksia nähdään todella harvoin. Arvokisoissa juostaan yleensä taktiikkajuoksuja, kun jatkoon pääsyyn riittää muukin aika kuin oma ennätys, Jalava toteaa.

Katso Sara Kuiviston välieräjuoksu 800 metrillä

Maria Mutolan rinnalle – ja mahdollisesti ohi

Kolme oman maan ennätystä samoissa olympiakisoissa on siis harvinaista herkkua. Tällä vuosituhannella Kuiviston ja Jacobsin rinnalle ovat tilastojen perusteella yltäneet vain seuraavat urheilijat:

Ezinne Okparaebo, Norja,Lontoo 2012. Okparaebo paransi kahdesti maansa ennätystä 100 metrillä, sivusi ennätystä 200 metrillä.

Churandy Martina, Alankomaiden Antillit, Peking 2008. Nyt jo maailmankartalta poistuneen autonomisen alueen sprintteritähti ja Alankomaita myöhemmin edustanut kolminkertainen Euroopan mestari paransi Antillien ennätystä kolmesti 100 metrillä (Pekingissä 100 metrin juoksussa kilpailtiin alkuerien ja välierien välissä myös puolivälierissä) ja kerran 200 metrillä. Lähellä ollut viides ennätysparannus kaatui diskaukseen 200 metrin finaalissa ratarikon vuoksi. Martina menetti hylkäyksen vuoksi myös hopeamitalinsa.

Churandy Martina paranteli Alankomaiden Antillien ennätyslukemia Pekingin olympialaisissa. Kuva: Getty Images

Jangy Addy, Liberia, Peking 2008. Yhdysvaltojen olympiakarsinnoissa kymmenottelun kuudenneksi jäänyt Addy sai edustuspaikan kisoihin vanhempiensa kotimaan paidassa. Pekingissä syntyi Liberian ennätys 10-ottelussa ja kolmessa osalajissa. Ennätysstatus on kyseenalainen, sillä Liberian yleisurheiluliiton ratifioimia virallisia maan ennätyksiä ei meinaa löytyä internetistä. Wikipediassa (siirryt toiseen palveluun) Addyn yhdysvaltalaisena ennen Pekingiä tekemät henkilökohtaiset ennätykset on merkitty Liberian ennätyksiksi.

Vähintään kolmen kiistattoman maansa ennätysparannuksen urheilijoita ovat siis tällä vuosituhannella olleet Kuivisto, Jacobs ja Martina. Viime vuosituhannen puolelta tilastot ovat epävarmempia, mutta Jalavan seulaan osuu 1900-luvun olympiaurheilijoista ainoastaan Mosambikin Maria Mutola. Urallaan 800 metrin juoksussa lähes kaiken mahdollisen voittanut tähti teki vasta nousuaan maailman huipulle Barcelonassa 1992, mutta kirjautti kuitenkin kasilla ja tonnivitosella kolme Mosambikin ennätystä.

Jalavan kirjoissa Mutolan ja Kuiviston suoritukset ovat omaa luokkaansa sprintteritähtiin verrattuna. Keskimatkoilla ei perinteisesti ennätysparannuksilla viiden renkaan kilpailuissa juhlita.

Vertailukohteena yhden olympiavoiton ja kolme maailmanmestaruutta 800 metrillä napannut Mutola on tietysti huippuluokkaa. Suomalaisella Kuivistolla on kuitenkin keskiviikkona 1 500 metrin välierissä mahdollisuus nousta Mutolan ohitse, maansa ennätystä parantaneiden tilastojen ykköseksi Churandy Martinan kanssa.

Sara Kuivisto jatkoi mainiota menoaan Tokion olympialaisissa. 1500 metrin välieräpaikka irtosi Suomen ennätyksellä.

Huippusuorituksella ennätysparannus on tietysti mahdollista vielä loppukilpailussakin.

Nähdäänkö Tokiossa vielä suomalaista yleisurheiluhistoriaa?

Sara Kuivisto kilpailee 1 500 metrin välierissä kello 13.12 alkaen. Suora lähetys TV1:ssä ja Yle Areenassa.

Lue myös:

Castrenilta loistava avauskierros golfissa, Armanto karsiutui – Yle seuraa huimaa olympiapäivää hetki hetkeltä

Helander yllätti ja pettyi, Etelätalo keihäsfinaaliin, Armannon mitalihaaveet menivät – katso maailmanennätykseen huipentuneen olympiayön kohokohdat

Suosittelemme sinulle