Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Joensuun jääurheiluseurojen toiminta on vaikeaa hallitulipalon jälkeen – avunpyyntö lähikuntiin on lähetetty

Joensuun Mehtimäen jäähallin viime viikkoinen tulipalo aiheuttaa päänvaivaa jäähallia käyttäville urheiluseuroille. Jääharjoituskausi on alkamassa jääkiekkoilijoilla ja luistelijoilla, mutta normaalin kolmen kentän sijaan harjoitteluaikoja jaetaan yhdelle jäälle.

Yleisöä sauraamassa Joensuun jäähallin tulipaloa.
Joensuun Mehtimäen jäähallin viime viikkoinen tulipalo ajoittui pahaan saumaan, koska jääharjoituskausi on juuri alkamassa. Kuva: Petri Karvinen / Yle
Jarkko Kumpulainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Joensuun Mehtimäen jäähallirakennusta käyttävät urheiluseurat ovat parhaillaan käynnistymässä kesätauon jälkeen jääharjoituskauttaan, mutta rakennuksen kolmesta jäähallista on pois käytöstä kaksi.

Viime viikkoisen tulipalon jäljiltä varsinaisen kilpajäähallin vahinkoja ja korjaustarvetta vasta arvioidaan. Palossa lievemmin vahingoittunut harjoitusjäähalli 1 saataneen käyttöön kolmen viikon sisällä.

– Tulipalosta aiheutuneet savu- ja muut vahingot kohdistuivat pahiten kilpajäähalliin. Kilpajäähallin vahinkojen suuruutta, tarvittavia korjaustoimenpiteitä tai käyttöönoton aikataulua ei ole pystytty vielä arvioimaan, Joensuun tilakeskuksen tiedotteessa kerrotaan.

Harjoituskauden avaus menee täysin uusiksi seuroilla

Hallin käyttäjät sopeuttavat parhaillaan toimintaansa uuteen tilanteeseen.

– Kaikki menee uusiksi, kun tässä ollaan muutama viikko vielä yhden hallin varassa. Se on vähän hankalampi tilanne, kun meitä on siellä hallissa useampi käyttäjä, Joensuun Katajan taitoluistelujaoston päävalmentaja Miia Hyttinen kertoo.

Ensi toimenpiteenään seurat ovat hakeneet hätäapua tilanteeseen naapurikunnista Kontiolahdelta ja Polvijärveltä, joissa molemmissa on niin ikään jäähallit.

– Selvitykset ovat jo käynnissä, että siirrytään harjoittelemaan maakuntaan, Kontiolahden ja Polvijärven jäähalleihin, Jokipoikien junioreiden valmennuspäällikkö Sasu Keto suunnittelee.

Naapuriapuun ollaankin varauduttu molemmissa jäähalleissa. Kontiolahdella avunantoa kuitenkin viivästyttää se, että jäähallissa on parhaillaan käynnissä ilmastointiremontti.

– Pystymme auttamaan joensuulaisia jossakin määrin, mutta remontin takia kenttä saadaan jäädytettyä aikaisintaan kahden viikon päästä, Kontiolahden jäähallin toimitusjohtaja Eero Pölönen kertoo.

Polvijärven jäähallissa on puolestaan jo nyt kova käyttöaste. Polvijärven urheilijoiden puheenjohtaja Jari-Pekka Laine arvelee, että jaettavaksi on korkeintaan enintään 12 vuoroa viikkoa kohden.

– Meillä oli juuri tänään aiheesta palaveri. Tarjolla on viikonloppupainotteisia vuoroja sekä ihan yksittäisiä aikoja viikolla. Se on suunnilleen 1,5 päivää per viikko mitä sieltä voi tilaa löytyä, Laine kertoo.

Joensuun seurat kertovat yrittävänsä myös ratkaista tilannetta muun muassa lyhennetyillä vuoroilla ja jakamalla kentän ryhmien välillä harjoitusten mahdollistamissa puitteissa .

Kilpailua käydään lajien välillä ja harrastetasoja joudutaan arvottamaan keskenään

Joensuun Katajan Miia Hyttisenmukaan käyttövuoroista kilpaillaan seurojen ja lajien välillä.

– Normaalitilanteessa meillä on maanantaista lauantaihin useampia tunteja. Viikolla kahdesta-kuuteen ja lauantaina seitsemän tunnin varaus. Haaste on se, että kaikki meistä pääkäyttäjistä kilpailee siitä parhaasta jääajasta, Hyttinen toteaa.

Joensuun Kiekko-Poikkien junioriryhmässä Joenpojissa on noin kymmenen joukkuetta ikäryhmittäin. Lähes kaikkien joukkueiden jääharjoituskausi on jo pääosin alkanut.

– Nythän se ongelma on, että löydetään jäitä kaikille. Siinä on se suurin haaste, kun siinä on kuitenkin myös taito- ja muodostelmaluistelijat jakamassa sitä jääpottia, ja kuitenkin Kiekko-Poikien edustukselle pitää mahdollistaa jäät, junioreiden valmennuspäällikkö Sasu Keto toteaa.

Seurat priorisoivat kilpailuvalmennettavat harrastevuorojen ohi.

– Luistelukoulu oli tarkoitus aloittaa syyskuun alusta ja harrasteryhmien vuorot kahden viikon päästä. Tottakai yritetään heillekin sitä jääaikaa löytää. Mietittiinkin tuossa yhdessä muiden käyttäjien kanssa, että pystymmekö jakamaan jäätä tällaisille harrasteporukoille, Joensuun Katajan taitoluistelujaoston päävalmentaja Miia Hyttinen kertoo.

Lue lisää:

Joensuun jäähalli syttyi tuleen aamupäivällä: hallista nousi liekkejä ja savua – katso videolta, miltä paikalla näytti savun hälvennyttyä

Suosittelemme