Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.
TOKIO. Tokion olympiakisoja on varjostanut Valko-Venäjän pikajuoksijan Krystsina Tsimanouskajan ympärille kehkeytynyt poliittinen skandaali.
Valko-Venäjän urheilujohtoa kovin sanoin arvostellut 24-vuotias sprintteri yritettiin lähettää sunnuntaina väkisin kotimatkalle kesken Tokion olympiakisojen.
Tsimanouskaja kieltäytyi nousemasta koneeseen, johon hänelle oli hankittu lippu vastoin hänen omaa tahtoaan. Pikajuoksija kertoi pelkäävänsä oman turvallisuutensa puolesta. Hän pyysi apua KOK:lta ja Japanin poliisilta. Lentokentällä olleet poliisit ja vapaaehtoiset ottivat valkovenäläisjuoksijan huomaansa.
Maanantai-iltapäivänä Tsimanouskaja pääsi Puolan suurlähetystön tiloihin, joissa hän vietti visusti myös koko tiistain. Juoksija on saanut Puolalta maahantuloviisumin, ja hänen on tarkoitus lähteä keskiviikkona Varsovaan.
– Puola oli optimaalinen vaihtoehto, koska sinne oli Tokiosta suora lento. Emme halunneet mitään yllätyksiä. Olemmehan nähneet, että lentokone voidaan pakottaa laskeutumaan, kun kyydissä on bloggari, Tsimanouskajaa auttava valkovenäläisen urheilijaliikkeen BFSS:n edustaja Anatoli Kotov sanoo Yle Urheilulle viitaten pidätetyn oppositioaktivistin Raman Pratasevitshin tapaukseen.
Tsimanouskaja pitää tällä hetkellä erittäin matalaa profiilia, mutta voi Kotovin mukaan olosuhteisiin nähden hyvin. Juoksijan aviomies on lähtenyt Valko-Venäjältä Ukrainan kautta kohti Puolaa.
– Hänen olonsa on jo parempi kuin pari päivää sitten. Ainakin hän tuntee olevansa nyt turvassa.
Kotovin mukaan juoksija tuntee kuitenkin huolta Valko-Venäjällä olevien sukulaistensa puolesta.
– Ikäviä merkkejä on ollut jo ilmassa. Turvallisuusviranomaiset ja aluejohtajat ovat lähestyneet Krystsinan sukulaisia ja yrittäneet vakuuttaa heille, että jos Krystsina ei palaa Valko-Venäjälle, häntä pidetään maanpetturina.
Tsimanouskajaan on kohdistettu Valko-Venäjällä vahva lokakampanja. Maan poliitikot ja valtionmedioiden toimittajat ovat kutsuneet juoksijaa muun muassa petturiksi, henkisesti epävakaaksi raukaksi ja huomionkipeäksi naiseksi, jonka tavoitteena oli saada lisää Instagram-seuraajia. Osa on väittänyt, että Tsimanouskaja suunnitteli kaiken etukäteen tahratakseen Valko-Venäjän mainetta ja saadakseen hyvän elämän Puolassa.
Kotovin mukaan kyseessä on tyypillistä, Valko-Venäjän hallinnon masinoimaa propagandaa.
– Kohta alkavat puheet siitä, kuinka kaikki maailman ulkomaiset tiedustelupalvelut ovat tämän takana. Nyt jo puhutaan siitä, että Krystsina on hullu.
Tsimanouskajan tapaus on järkyttänyt olympiaväkeä, mutta se ei ole ainoa laatuaan. Lukuisat huippu-urheilijat ovat paenneet Valko-Venäjältä heihin kohdistuneiden vainojen vuoksi. Hiljattain maasta muutti muun muassa kymmenottelun moninkertainen arvokisamitalisti Andrei Krautshanka.
Krautshanka kritisoi monen muun tavoin presidentti Aljaksandr Lukashenkan hallinnon toimintaa viime elokuun presindentivaalien ja niitä seuranneiden väkivaltaisuuksien jälkeen. Ottelija vietti viime vuoden lopussa kymmenen päivää vankilassa, koska oli osallistunut Minskissä rauhanomaisiin mielenosoituksiin. Krautshanka kertoi tiistaina muuttaneensa vaimonsa ja pienen tyttärensä kanssa Saksaan.
– Pitkän harkinnan jälkeen olemme päättäneet olla palaamatta Valko-Venäjälle. Siellä voi menettää tällä hetkellä paitsi vapautensa myös henkensä, Krautshanka kirjoitti sosiaalisessa mediassa.
Kotov muistuttaa, että urheilu on vallanpitäjille herkkä aihe. Urheiluhullu Aljaksandr Lukashenka oli vuosikausia maan olympiakomitean johtaja. Nykyään vastuuta kantaa presidentin poika Viktor. Maan urheilusysteemin kritisoiminen tarkoittaa siis ylimmän poliittisen johdon kritisoimista.
– Jos urheilija on vähänkin eri mieltä johdon kanssa, se yrittää tuhota urheilijan, koska pitää tätä uhkana, Anatoli Kotov sanoo.
Kotov toimi itse useita vuosia osana Lukashenkan hallintoa. Hän työskenteli muun muassa Valko-Venäjän ulkoministeriössä ja maan olympiakomiteassa.
Hän erosi virastaan viime vuoden presidentinvaalien jälkeen, koska ei voinut sanojensa mukaan hyväksyä hallinnon kansalaisiin kohdistamaa silmitöntä väkivaltaa. Nykyään hän toimii muun muassa Valko-Venäjän sorrettuja urheilijoita auttavassa BFSS-järjestössä.
– Omien aseettomien kansalaisten tappaminen oli minulle liikaa, Kotov kertoi viime vuoden syyskuussa Meduza-sivustolle.
Lue myös: