Hyppää sisältöön

Kuka oikein on Suomen golftähti Matilda Castren? Ajasta Alkon kassalla ja perheen parissa alkoi menestystarina, jota on vaikea käsittää

Matilda Castren on noussut tänä vuonna raketin lailla golfin maailmanlistalla 50 parhaan joukkoon. Kolme vuotta sitten tauon koko lajista ottanut Castren on itsekin hämmentynyt menestyksestään.

Alexandra Kral-Leszczynski

Juttu on julkaistu Tokion olympialaisten aikana 4.8.2021 ja sitä on päivitetty 7.9.2021 Castrenin Solheim Cupin ratkaisevan voiton jälkeen.

Castrenin perheen vanhemmat aloittivat golfharrastuksen aikuisiällä. Kummallekaan ei varmasti tullut mieleen, että yhteisestä ajanvietteestä tulisi intohimo ja yhdelle lapsista ammatti.

Matilda Castrenin tie golfin huipulle ei ole ollut helppo. Vuosien määrätietoinen uurastus on alkanut tuottaa hedelmää vauhdilla, jota monen on vaikea käsittää.

Ammatikseen kovatasoista LPGA-kiertuetta Yhdysvalloissa pelaavalla Castrenilla, 26, on aina ollut kova kilpailuvietti.

– Voitin nuorena Suomessa monia kilpailuja ja jäin koukkuun menestyksen tuomaan hyvään fiilikseen. Haluan voittaa ja se tavoite on vienyt minua aina eteenpäin, Castren kiteytti Yle Urheilun haastattelussa heinäkuussa.

– Vaikeina hetkinä olen nähnyt itseni nostamassa pokaaleita ja se on motivoinut jatkamaan. Aivan kaikki eivät kykyihini ole aina yhtä vankasti uskoneet. Toisaalta se on saanut minut vain sisuuntumaan entisestään.

Castrén ottamassa tuntumaa Tokion olympiakenttään. Kuva: Lehtikuva

Sporttiperheen kasvatti

Castrenin urheilullisuus periytyy kotoa. Nuorena kilparatsastusta harrastanut äiti ja koripalloa määrätietoisesti pelannut isä ovat aina tukeneet tytärtään. Koulutustakin on arvostettu.

– En ole ollut itse aina kovinkaan kiinnostunut opiskelusta, joten vanhempani olivat varmasti todella tyytyväisiä, kun lähdin ylioppilaskirjoitusten jälkeen yliopistoon. On sitten ainakin joku tutkinto, jos ovet golfammattilaisuuteen eivät olisikaan auenneet, Castren sanoo.

Florida State -yliopistossa vuosina 2013-2017 kansainvälisiä suhteita opiskellut Castren kehuukin opinahjoaan vuolaasti. Hän opiskeli stipendin turvin ja sai pelata samalla golfia.

– Vaikka ura on mennyt vasta nyt harppauksia eteenpäin, ovat nuo vuodet luoneet junioriaikojen lisäksi pohjan tälle kaikelle.

Castreneilla on tehty aiemminkin isoja siirtoja ja hyppyjä tuntemattomaan. Perhe asui isän työn vuoksi 1990-luvulla Yhdysvalloissa, missä Matilda syntyi. New Yorkissa tammikuussa 1995 syntynyt Castren muutti perheensä kanssa nelivuotiaana Suomeen.

Elämän alkutaival Yhdysvalloissa toi hänelle valttikortin, josta moni voi vain haaveilla. Suomen ja Yhdysvaltain kaksoiskansalaisuus takaa sen, ettei nuoren golffarin tarvitse miettiä viisumeita eikä työlupia. Hän voi keskittyä olennaiseen ilman erillisiä anomuksia ja selvityksiä.

– Tunnen olevani ehdottomasti täysin suomalainen, mutta totta kai jenkkipassista on minulle todella paljon hyötyä. Nytkin korona-aikana olen voinut matkustaa Suomen ja USA:n väliä omien tarpeideni mukaan, Castren kertoo.

Tosiasiassa Castren kuitenkaan ei ehdi Suomeen kovin usein. Silti perhe on hänelle kaikki kaikessa.

– Varsinkin äiti on tosi rakas ja varmasti myös suurin tukeni. Perheen kanssa jaetaan ilot sekä surut. On hienoa tietää, että he ovat aina hengessä mukana, vaikka näemmekin nykyään valitettavan harvoin.

Olympialaisissa pelaaminen on ollut Castrénin unelma. Kuva: Lehtikuva

Vaikeat välivuodet

Castrenin ura on tällä hetkellä huimassa nousukiidossa. Tänä vuonna saavutetut himoitut osakilpailuvoitot sekä Yhdysvaltain LPGA-kiertueella että Euroopan LET-kiertueella nostivat hänet eittämättä lajin huippujen joukkoon. LET-kiertueen osakilpailuvoitto Turussa toi vielä mahdollisuuden viimeisimpään urotekoon. Voitto avasi ensiksi hänelle portin Euroopan Solheim Cup -joukkueeseen.

Sitten tulokkaana Solheim Cupissa Castren vieläpä ratkaisi voiton Euroopalle vieraskentällä Yhdysvaltoja vastaan Ohiossa. Eurooppa oli juhlinut Solheim Cupin voittoa amerikkalaisten vieraana vain kerran, kahdeksan vuotta sitten. Castren elää parhaillaan menestystarinaa, jota on vaikeaa käsittää.

– Nyt on helppo hymyillä, mutta pakko myöntää että usko on ollut koetuksella. Monet itkut on äitikin saanut tässä uran aikana kuulla, Castren kuvaili heinäkuussa.

Ennen kuin Castren läpäisi maailman kovimpana sarjana pidetyn LPGA:n karsinnat marraskuussa 2019, Castren pelasi kaksi kautta ammattilaisena Yhdysvaltain kakkostasolla. Se oli aikaa, joka kulutti sekä voimia että kukkaroa.

– Pelkät kilpailuiden osallistumismaksut olivat aina noin 500 dollaria kerralta eikä sponsoreita juuri ollut. Yhden kauden hintalapuksi tuli helposti noin 20 000 dollaria, Castren laskeskelee.

"Nyt on helppo hymyillä, mutta pakko myöntää että usko on ollut koetuksella. Monet itkut on äitikin saanut tässä uran aikana kuulla."

Säästääkseen kustannuksissa Castren ei lentänyt edes pitkiä välimatkoja ja majoittui hotellien sijaan paikallisten golffareiden kodeissa.

– Pisin matka jonka ajoin autolla taisi olla 17 tuntia. Kyllä sellaisella matkalla ehtii jo miettiä moneen kertaan homman järkevyyttä.

Meno oli kuluttavaa ja Castren piti loppuvuonna 2018 muutaman kuukauden mittaisen tuumaustauon. Hän palasi Yhdysvalloista Suomeen, laittoi harjoittelun jäihin ja aloitti työn Alkon myyjänä.

– Kyllä siinä hommassa puolensa oli. Toisin kuin vaatimattomasti sujuneista kilpailuista, alkoi tilille yhtäkkiä tulla rahaa. Myös työkaverit ja asiakkaat olivat mukavia, muistelee Castren muutaman kuukauden mittaista uraansa Tapiolan Alkon kassalla.

500 000 dollarin palkintopotti

Aika Suomessa teki hyvää. Perheen ja ystävien lisäksi valmentaja Petteri Nykyn sekä Castrenin psyykkisestä hyvinvoinnista huolehtivan Katja Pasanen läsnäolo auttoivat selventämään ajatuksia.

Castren poti "golfahdistusta". Sen selättämiseen meni neljä kuukautta.

– Vaikka tuon jälkeenkin on ollut välillä vaikeaa, niin tiedän koko ajan mitä teen ja mitä varten, Castren kiteyttää itsevarmasti.

Siinä missä vielä pari vuotta sitten Castren koitti venyttää penniä ja iloitsi pienistäkin tuloista, on uran nousukiidon myötä tilille napsahtut mukavasti ansioita. Noin puolen miljoonan dollarin palkintopotin hoitoon on pyydetty apuun jo varainhoidon ammattilainen.

– Vaurastuminen ei ole lopulta kuitenkaan vaikuttanut minuun juurikaan ihmisenä. Katson esimerkiksi kaupassa hintoja ihan samalla tavalla, mutta ehkä nyt valitsen puolentoista euron sijaan jonkun kolmen euron tuotteen jos mieli tekee, hän naurahtaa.

Valmentaja Petteri Nykky onnitteli Castrénia Turun-kisan mestaruudesta. Kuva: Aleksandra Kral-Lesczcynski
Castrén juhli kesäkuussa LPGA-kiertueen osakilpailun voittoa. Kuva: Getty Images

Koti Kaliforniassa

Suomessa asuvan perheen ohella Castrenille rakas ja tärkeä on myös hänen poikaystävänsä, Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaana työskentelevä Daniel Moreno. Nykyään Kalifornian San Diegossa asuva pari tapasi Helsingissä heinäkuussa 2018, kun Moreno oli työmatkalla Suomessa presidentti Donald Trumpin vierailun vuoksi.

Castren kertoo pariskunnan olevan suhteessaan vakavissaan ja Morenon vierailleen Suomessa useamman kerran ensikäynnin jälkeenkin. Daniel on hänelle suuri tuki.

– On hyvä, kun voi jakaa arkea jonkun kanssa ja suunnitella tulevaisuutta myös golfelämän ulkopuolella. Hänellä itselläänkin on paljon työmatkoja, mutta kyllä Daniel on minuakin kannustamaan ehtinyt. Varsinkin sellaisiin kivoihin paikkoihin kuten Havaijille, Castren vitsailee.

Vaikka nyt 26-vuotias Castren näkee ammattilaisuransa olevan vasta alussa, on pariskunta ehtinyt miettiä myös perheasioita. Turnausvoittojen lisäksi haaveissa siintää äitiys.

– Ikinä ei tietenkään tiedä, miten elämä etenee, mutta itse en näkisi äitiyden ja golfammattilaisuuden yhdistämistä ainakaan lähtökohtaisesti mahdottomana. Kyllä sen onnistumisesta on monta hyvää esimerkkiä ja nytkin tourilla kiertää pelaajien lapsia mukana.

Castrén kotikulmillaan Kaliforniassa. Kuva: Johanna Juntunen

Tällä hetkellä katse on kuitenkin tiukasti pelissä. Vuosien unelma ja tavoite paikasta olympialaisissa on totta.

– Pakko myöntää, että Tokion olympialaisten siirtyminen vuodella eteenpäin oli minulle kuin lottovoitto, Castren sanoo.

Ja kuten aina, lähtee Castren myös olympianurmelle voitto silmissä.

– En seuraa sijoituksia kilpailun aikana, mutta totta kai tahdon aina pärjätä. Mitali olisi kiva, mutta kirkkain tietysti mieluisin, summaa golftähti ja lähtee valmistautumaan illalliselle Tokion olympiakylässä.

Golfin naisten olympiaturnaus alkaa keskiviikkona. Castrenin lisäksi Suomea Tokiossa edustaa Sanna Nuutinen. Golfin kaikki neljä pelipäivää näytetään suorina lähetyksinä Yle Areenassa klo 01.30 alkaen.

Lue myös: