Hyppää sisältöön

Marjayrittäjän painajainen: kaikki oli suunniteltu viimeistä piirtoa myöten, mutta pikatestit paljastivat kymmeniä koronatartuntoja

Koronavirus alkoi levitä Thaimaasta tulleiden luonnonmarjanpoimijoiden ryhmässä vasta Suomessa. Vielä Helsingissä testitulokset olivat negatiivisia, mutta todellisuus paljastui karanteenipaikassa Pohjois-Pohjanmaalla. Näin tapahtumat etenivät.

Marjanpoimintaa Kärsämäellä
Thaimaalaisia marjanpoimijoita kuvattuna kesällä 2020 Kärsämäellä. Kuvan poimijat eivät liity tähän tapaukseen. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Tanja Heikkonen,
Sanna Kähkönen

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueella Thaimaasta tulleiden marjanpoimijoiden keskuudessa levinnyt koronarypäs ei tullut marjayrittäjälle täysin yllätyksenä. Thaimaan huonon koronatilanteen vuoksi yrittäjä oli järjestellyt majoitukset, kuljetukset ja muut varotoimet tarkkaan etukäteen.

Lue lisää: Kainuun sote testasi ulkomaalaisten marjanpoimijoiden ryhmän: 74 henkilöä testattiin, 44 koronatartuntaa löytyi

Yrittäjä esiintyy tässä haastattelussa nimettömänä, koska ei halua leimaantua tapahtuneen vuoksi.

Yrittäjä kertoo, että poimijat tulivat Suomeen 19. heinäkuuta. Helsingissä porukka testattiin ensimmäisen kerran ja testitulokset olivat negatiivisia. Seuraavaksi poimijat siirtyivät Pohjois-Pohjanmaalle väliaikaismajoitukseen. Siellä piti olla parhaat olosuhteet karanteenin pitämiseen.

He olivat tässä paikassa karanteenissa kolme päivää. Sen aikana otettiin testit, ja tuloksia odotettiiin kaksi päivää.

Yrittäjän mukaan kaikki tehtiin aiemmin sovitun mukaan.

Ensin löytyi kaksi tartuntaa

Sitten tulivat tulokset. Niiden myötä löytyi kaksi koronaan sairastunutta. Myöhemmin selvisi, että luultavasti poimijoiden kanssa samalla lennolla on ollut koronaan sairastunut.

– Sen jälkeen, kun testattiin sairastuneen autoporukka, tartuntoja oli neljä. Sitten sairastuneet siirrettiin Kainuun puolelle tyhjään kouluun, mutta se oli myöhäistä. Sinne kerettiin viedä kaikkiaan yhdeksän poimijaa, joilla kaikilla olikin korona, yrittäjä summaa.

Sairastumisen jälkeen otettiin joukkotestaus koko ryhmästä yrittäjän vaatimuksesta. Sen seurauksena löytyi 44 uutta tartuntaa.

Testaajat tulevat vielä tämän viikon aikana testaamaan loput ei-sairastuneet.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin pandemiapäällikkö Niina Kerttula vahvistaa, että poimijoiden asiat on mietitty ja tilanteesta huolehditaan sillä tavalla, ettei altistumisia tapahdu ulkopuolelle.

Yrittäjä kertoo, että kun kaikki leirin sairastuneet poimijat lasketaan yhteen, kaikkiaan sairastuneita on 53.

Poimijat voivat jatkaa töitä

Nyt yrittäjä on sairastunut itsekin. Hän kertoo tuoneensa muun muassa ruoan leiriin, että altistumisilta vältytään.

– Leiri on ollut koko ajan kiinni. Eivät ole käyneet kaupassa tai tankkaamassa. Osa on tervehtynytkin.

Kainuun sotesta kerrottiin tiistaina, että kehenkään ulkopuoliseen ei ole syntynyt tartunnan leviämisen mahdollistamaa kontaktia. Poimijat voivat vointinsa salliessa jatkaa työskentelyä eristyksessä tai karanteenissa, edellyttäen ettei kontakteja ulkopuolisiin ole. Sote painottaa, että virus ei voi levitä poimittujen marjojen mukana.

– Tänäkin aamuna neljään mennessä olivat kaikki taipaleella ja saaneet tänään marjoja hyvin, yrittäjä summasi Ylelle antamassaan haastattelussa tiistaina.

Helsingissä tapahtuneen testauksen lisäksi poimijat testattiin lähtömaassa, Thaimaassa. Testien lisäksi marjayrittäjä maksoi yhden rokotteen heille lähtömaahan.

– Kukaan ei ole tarvinnut sairaalahoitoa. Kahdessa viikossahan tämä on käynyt kaikki läpi

Yrittäjä aprikoi, että tapauksen seuraukset ovat taloudellisesti raskaat. Vaikka marjanpoimijat eivät olisi työkuntoisia, on heille neuvoteltu minimipalkka. Aiemmin poimijat saivat tulon poimituista marjoista.

Lue lisää: Thaipoimijoiden minimiansio neuvoteltiin 2200 euroon – eli satasia pienemmäksi kuin Thaimaa alun perin vaati

Aiesopimuksen kautta poimijaksi

Työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan, että tänä vuonna Suomeen on päässyt luonnontuotteiden keruuseen vain aiesopimuksen allekirjoittaneiden yritysten kutsumana. Kaikkiaan 33 yrittäjää on ilmoittanut aiesopimuksella Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistoon tuovansa ulkomailta luonnonmarjanpoimijoita.

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen kertoo yrityksien noudattavan THL:n ohjetta, jonka mukaan karanteenista välttyäkseen poimijalle tehdään testi heti rajalla ja toinen kolmen vuorokauden kuluttua.

– Molempien testien on tullut olla negatiivisia, jotta poimimaan on päässyt. Tätä taustaa vasten tartuntaluvut kuulostavat todella suurilta, Sorainen summaa.

Yrittäjä on toiminut viranomaisen ohjeen mukaan, poimimaan päästiin kahden negatiivisen testin jälkeen. Yrittäjän oma kolmas testi paljasti ryppään.

Suosittelemme sinulle