Hyppää sisältöön

Mitä tapahtuu Omaninlahdella? Kuusi tankkilaivaa ilmoitti yhtä aikaa olevansa ohjauskyvyttömiä, samaan aikaa yksi siepattiin

Sieppaus päättyi nopeasti. Omaninlahdella ja Arabianmerellä on ollut viime aikoina laivasieppauksia, joista on syytetty Irania.

Asphalt Princess -alus kuvattuna Kanadassa vuonna 2016.
Asphalt Princess -alus kuvattuna Kanadassa vuonna 2016, jolloin sen nimi oli vielä Thalassa Desgagnes Sarnia. Kuva: Reuters-tv
Yrjö Kokkonen

Arabian niemimaahan kuuluvan Omanin edustalla on tehty mahdollinen laivakaappaus. Tuntemattomat hyökkääjät ottivat yöllä valtaansa Panamaan liputetun Asphalt Princess -aluksen.

Britannian asevoimien kaupallista merenkäyntiä turvaava yksikkö UKMTO nousi myöhemmin alukseen. Yksikön mukaan sieppaajat ovat poistuneet ja tapahtuma on ohi. UKMTO ei antanut lisätietoja asiasta, eikä esimerkiksi siitä, keitä kaappaajat mahdollisesti olivat tai oliko laiva ja sen miehistö kärsineet vahinkoja.

Omanin merenkulkuviranomaiset vahvistavat, että alukseen kohdistui kaappausyritys kansainvälisellä merialueella. Oman on lähettänyt laivastonsa aluksia alueelle turvaamaan liikennettä.

Laiva on ollut tapahtuman aikaan hitaassa liikkeessä kohti Jaskin satamaa Iranissa, kertoo Marine Traffic (siirryt toiseen palveluun) -sivusto. Asiantuntijat uskovatkin, että Iran voisi olla iskun takana. Iran kiistää syytökset jyrkästi.

Tapahtuman tekee erikoiseksi se, että sieppauksen kanssa samaan aikaan kuusi muuta samalla alueella liikkeellä ollutta säiliölaivaa ilmoittivat automaattiseen kuluvalvontajärjestelmään, etteivät "laivat olleet hallinnassa". Tämä yleensä tarkoittaa, että laivan sähköt ovat poikki ja ne ovat ohjauskyvyttömiä. Myös muut kuin tekniset syyt voivat aiheuttaa kontrollin menetyksen.

– Samaan aikaan, samalla alueella, samassa paikassa. Tällainen on hyvin harvinaista. Kaikki alukset eivät voi menettää konevoimaansa tai ohjauskykyään samaan aikaan, sanoo uutistoimisto AP:n haastattelema Ranjith Rata, joka työskentelee, öljykuljetusten dataan erikoistuneessa Refintiv-yhtiössä.

Asphalt Princess -laiva sijaitsee Omaninlahdella Omanin ja Iranin rannikolla.
Asphalt Princess -laivan sijainti Omaninlahdella. Kuva: Seppo Suvela / Yle

Iraniin kohdistuvat syytökset ovat koventuneet viime aikoina. Viime viikolla Iranin syytettiin tehneen lennokki-iskun israelilaisen yhtiön käytössä olleseen laivaan, jolloin kaksi sen miehistön jäsentä kuoli.

Israelilaisalukseen kohdistunut hyökkäys kiristää Lähi-idän herkkää tilannetta entisestään – asiantuntijan mukaan Iran ja Israel käyvät varjosotaa

Iranin asevoimien mukaan länsimaiden Iraniin kohdistamat syytökset ovat "psykologista sodankäyntiä", joilla pohjustetaan uusia sotaseikkailuja.

Suosittelemme sinulle