Hyppää sisältöön

Neljä poroa ammuttu ilmakiväärillä Koillismaalla, poliisi tutkii eläinsuojelurikoksina ja vahingontekoina – kyseessä harvinainen tutkinta

Kolme poroista on ammuttu Kuusamossa, yksi Taivalkoskella. Ilmakiväärin luotiin kuoleminen on porolle erittäin kivuliasta ja eläin saattaa kitua pitkiäkin aikoja osuman saatuaan. Taivalkosken tapauksessa on luvassa vihjepalkkio.

lähikuva poliisin virka-asusta
Tapauksen tutkinta tulee olemaan poliisin mukaan vaikeaa. Kuva: Johanna Manu / Yle
Hanna Holopainen,
Ensio Karjalainen

Oulun poliisilaitos tutkii neljän poron laitonta ampumista Koillismaalla, ampumisia on ollut Kuusamossa ja Taivalkoskella heinäkuussa ja elokuun alkupäivinä. Teot on tehty ilmakiväärillä. Kaikista tapauksista on käynnissä rikostutkinta nimikkeillä vahingonteko ja eläinsuojelurikos.

Tutkinnanjohtajan rikoskomisario Aki Räisäsen mukaan monen poron kuoliaaksi ampumisen yhtäaikainen tutkinta on harvinaista.

– Tässä mittakaavassa on uutta, joitakin yksittäisiä on tavattu. Mutta jos neljä kappaletta on yhtä aikaa tutkittavana, on kyseessä ei-normaali tilanne.

Ilmakiväärin luotiin kuoleminen on porolle erittäin kivuliasta ja eläin saattaa kitua pitkiäkin aikoja osuman saatuaan.

Kolme poroa on löydetty kuolleiksi ammuttuna heinäkuun aikana Kuusamon Riekistä, Sossonniemeltä ja Lämsänkylästä.

Myös maanantaina Taivalkosken Jurmusta löytyi ammuttu poro, tekovälineenä on jälleen käytetty ilmakivääriä. Tämän tapauksen ratkaisevasta vihjeestä on luvattu huomattava palkkio.

Kaikissa tapauksissa kuolettavat osumat ovat kohdistuneet eläinten keuhkoihin tai kauloihin.

Ampumiset ovat olleet kaukana toisistaan.

– Maantieteellistä yhteyttä on vaikea löytää, sanoo Räisänen

Poliisi ei osaa vielä arvioida onko porot ammuttu tahallaan kuoliaaksi vaiko säikyttämistarkoituksessa. Ampuja ei välttämättä ole tiennyt, mitä on tekemässä.

– Jos aikuinen ihminen haluaa poroa ampua, hän käyttää siihen muuta kuin ilmakivääriä. Jos taas aikuinen ampuu poroa säikytelläkseen ilmakiväärillä, tähtää hän muille kuin vitaaleille alueille.

Nykyiset ilmakiväärit ovat läpäisyvoimaltaan niin voimakkaita, että muuhun kuin luuhun osuessaan luoti voi upota pitkälle kudokseen.

Tutkinta tulee olemaan poliisin mukaan vaikeaa.

Poliisi pyytää tapahtumista tietäviä ottamana yhteyttä virka-aikana Kuusamon poliisiasemalle, soittamaan poliisin vihjepuhelimen numeroon 0295 416 194 tai lähettämään sähköpostia vihjeet.oulu@poliisi.fi.

Suosittelemme sinulle