Hyppää sisältöön

Näin toista koronakesää on vietetty: Helteinen Suomi on ollut kuin rantalomakohde, ja kaupungeista paettiin aiempaa enemmän vesien äärelle

Telian liikkumistilastoista näkyy, kuinka voimakkaasti pääkaupunkiseutu tyhjeni heinäkuussa. Väkeä väheni viime vuoteen verrattuna lähes kymmenen prosenttia enemmän. Eniten ihmisten määrä kasvoi Ahvenanmaalla.

Pehmeä tuoli katetulla terassilla meren rannassa.
Merenrantakohteet kiehtoivat suomalaisia toisena koronakesänä. Kuva Hailuodosta. Kuva: Janne Körkkö / Yle
Tanja Heikkonen,
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Toinen koronakesä sai suomalaiset matkustamaan isoista kaupungeista selvästi edelliskesää vilkkaammin, selviää Telian matkapuhelinverkon tiedoista saaduista tilastoista.

Pääkaupunkiseudulla väkimäärä väheni edellisvuoden heinäkuusta lähes kymmenen prosenttia. Yksi kesän suosikkikohteista oli Ahvenanmaa, jossa väkimäärä kasvoi seitsemän prosenttia edellisvuodesta.

– Ahvenanmaalla nähtiin paljon muutoksia maakuntatasoisesti. Rannikko-Suomessa oli sama tilanne, ne korostuivat suosiossa, sanoo Telian datayksikön johtaja Tapio Levä.

Lue lisää: Ahvenanmaan matkailukesä ollut ennätyksellisen vilkas: pyörätiet ja hotellit täyttyneet suomalaisturisteista

Pohjoisemmista merenrantapaikoista esimerkiksi Kalajoki ja Hailuoto kasvattivat suosiotaan.

Telian tilasto kuvaa henkilöitä, jotka ovat olleet vähintään 20 minuuttia kyseisellä paikkakunnalla.

Pääkaupunkiseutu tyhjeni heinäkuussa

Telian liikkumistilastoista näkyy, kuinka voimakkaasti pääkaupunkiseutu tyhjeni heinäkuussa. Edellisvuoteen verrattuna väkimäärän pudotus oli yli 100 000, ja vuoteen 2019 verrattuna vähennystä oli jo lähes neljännesmiljoona.

Suurin muutos pääkaupunkiseudulla oli Kauniaisissa, jossa väkimäärä pieneni 14 prosenttia. Helsingissä ja Vantaalla pudotus oli yhdeksän ja Espoossa kahdeksan prosenttia.

– Normaalikesänäkin meidän datassa näkyy, että kaupungit tyhjenevät ja ihmiset lähtevät mökeilleen. Kuitenkin tänä kesänä ilmiö on vahvempi, Tapio Levä kertoo.

Suurimmat mökkikunnat vetivät

Telian datayksikön johtaja kertoo, että lähes 30 kunnassa väkimäärä kasvoi edellisvuodesta yli kymmenen prosenttia. Joukossa on ennen kaikkea suosittuja mökkikuntia, kuten Ruokolahti. Tyypilliset suositut mökkikunnat eivät kuitenkaan olleet suurimpia kasvajia.

– Suuremmissa kesäkaupungeissakin, esimerkiksi Imatralla, kasvuluvut olivat yli viisi prosenttia. Myös suositut tapahtumat, kuten esimerkiksi Hangon Regatta, näkyvät tilastoissa selvästi, Tapio Levä kertoo.

Levä aprikoi, että kesälle 2021 ihmisillä on ollut viime vuoteen verrattuna enemmän aikaa suunnitella kotimaan matkoja.

Suomi kävi ulkomaankohteesta

Ihmisten liikkumisessa näkyy halu päästä pois kaupungeista vesistöjen äärelle, arvioi Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.Hänkuvailee helteisen Suomen olleen heinäkuussa kuin mikä tahansa ulkomaankohde, jossa aikaa on voinut viettää kuten rantalomalla.

– Kyllä nyt itäisen Suomen, Ahvenanmaan ja esimerkiksi Kalajoen seutu on hyötynyt kotimaan matkailijoista, jotka ovat käyttäneet lomapaikkojen aktiviteetteja, kuten vesipuistoja.

Käynnissä oleva työelämän murros on myös tuonut lomailijat aiempaa pidemmiksi ajoiksi paikkakunnille, missä nautitaan loman tuomista mahdollisuuksista, mutta tehdään samalla töitä.

Lue myös:

"Kaikkein kamalinta oli silti palvelu" – näin lukijat kertovat parhaimmista ja huonoimmista lomakokemuksistaan kotimaassa

Pienet hotellit lisääntyvät kotimaan matkailun suosion myötä: Forssaan avattiin seitsemän huoneen hotelli, koska intiimeille kohteille on nyt kysyntää

Kotimaanmatkailun superkesä toi ruuhkat myös Merenkurkun maailmanperintöalueelle – tarvittiin korona, että maankohoamisesta tuli matkailuvaltti

Oletko matkustanut kotimaassa tänä kesänä? Kerro lempikohteesi kommenteissa! Keskustelu on auki 5. elokuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle