Hyppää sisältöön

ISS:n kuperkeikka oli pahempi kuin aluksi luultiin – avaruusasema pyörähteli puolitoista kierrosta

ISS:ään vastikään telakoitunut venäläinen moduuli käynnisti moottorinsa odottamatta ja alkoi työntää asemaa. Se työnsi vastaan toisen moduulin ja rahtialuksen moottorien voimalla.

ISS:n moduleja ja osa Sojuz-aluksesta, alla maapallon kaareva pinta pilvien täplittämänä.
Nauka-laboratorio juuri telakoituneena ISS:ään. Edessä näkyy Sojuz-alus "J. A. Gagarin", alhaalla 423 kilometrin päässä Brasilia. Kuva: Nasa
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Viimeviikkoinen onnettomuus, jossa venäläinen laboratoriomoduuli työnsi Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n pois sijoiltaan, on osoittautunut vaarallisemmaksi kuin Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa alkujaan ilmoitti.

Houstonin avaruuskeskuksen lennonjohtaja Zebulon Scoville kertoo The New York Times -lehdessä, että ISS kallistui paljon enemmän kuin ilmoitetut 45 astetta.

Tilanne oli hänen mukaansa niin paha, että hän julisti avaruuteen hätätilan ensimmäistä kertaa seitsenvuotisen uransa aikana. ISS:n miehistö ei kuitenkaan ollut vaarassa, hän lisää.

– Asema pyöri ympäri puolitoista kierrosta, noin 540 astetta, ennen pysähtymistään ylösalaisin. 180 asteen kiepsahdus eteenpäin palautti aseman alkuperäiseen asentoon, Scoville kertoo.

Nasa on vahvistanut lehtitiedot Space.com-avarusuutissivustolle mutta korostanut pyörimisliikkeen olleen niin hidas, ettei ISS:n painottomuudessa kelluva miehistö tuntenut sitä lainkaan. Aseman kaikki järjestelmät toimivat koko ajan normaalisti, Nasa lisää.

Sen mukaan tieto 45 asteesta perustui ensimmäisten minuuttien arvioon ja sitä päivitettiin, kun asiaa päästiin analysoimaan.

Moduuli mustaa avaruutta vasten.
Kosmonautti Oleg Novitskij otti kuvan Naukan telakoituessa ISS:ään. Kuva: Roskosmos

Venäläinen laboratoriomoduuli Nauka oli monien lykkäyksien jälkeen vihdoin telakoitunut ISS:n venäläiseen huoltomoduuliin Zvezdaan. Nauka ei kuitenkaan jäänyt paikalleen vaan käynnisti jonkin ajan kuluttua säätömoottorinsa ja yritti irrottautua ISS:stä.

Naukan työntöliike sai ISS:n pyörimään. Scovillen mukaan vauhtia oli enimmillään 0,56 astetta sekunnissa.

Vaikka sellaisesta ei synny niin paljon keinotekoista painovoimaa, että ihminen tuntisi sen, aseman rakenteille siitä tulee lisärasitusta. Aurinkopaneelit ja radiaattorit suljettiin vahinkojen estämiseksi.

Venäjän avaruushallinnon Roskosmosin ja Nasan lennonjohdot eivät pystyneet komentamaan Naukaa mutta ISS:n telakoituneiden Zvezdan ja rahtialus Progressin säätömoottorit olivat hallinnassa. Ne käynnistämällä ISS pystyi työntämään Naukaa vastaan ja hillitsemään liikettä.

Scoville sanoo, ettei hän tiedä, miksi Nauka lopulta sammutti moottorinsa. Joidenkin tietojen mukaan moduulilta loppui polttoaine. Poikkeustilanne kesti 45 minuuttia.

Seitsemän ihmistä avaruslentäjän haalareissa, käsivarret ristissä. Taustalla kuva ISS:stä Maan yllä.
ISS:n miehistö juuri nyt vasemmalta lukien: Pjotr Dubrov, Shane Kimbrough, Megan McArthur, Thomas Pesquet, Akihiko Hoshide, Oleg Novitskij ja Mark Vande Hei. Pesquet on Ranskasta ja Hoshide Japanista, muut ovat Nasan astronautteja ja Roskosmosin kosmonautteja. Kuva: Nasa

Koska ISS:n antennit eivät olleet normaalissa asennossa, miehistön yhteydenpito Maahan katkesi kahteen otteeseen, neljäksi ja seitsemäksi minuutiksi. Harjoituksissa oli kuitenkin opeteltu myös tilanteita, joissa asema kääntyy ylösalaisin, Scoville kertoo.

– Tunnelma ehkä vähän tiivistyi mutta pysyi rauhallisena. Miehistö tutki dataa, yritti päätellä, mitä oli tekeillä, ja tehdä ratkaisuja sen pohjalta, Scoville sanoo.

Roskosmos kertoi myöhemmin tiedotteessaan, että Naukan moottorien odottamaton käynnistyminen johtui tietokoneviasta. Roskosmosin johtajan Dmitri Rogozinin mukaan vaikutusta oli hieman silläkin, että lennonjohdon huomio herpaantui hetkeksi onnistuneen telakoitumisen ilossa.

ISS:ssä kaikki vaikuttaa olevan kunnossa kuperkeikan jälkeen, ja Scoville vakuuttaa, että yhteistyö kaikkien ISS:ään osallistuvien avaruushallintojen välillä jatkuu erinomaisena.

Huhhuh! Olipa. Se. Päivä. En ole koskaan ollut näin iloinen nähdessäni, että kaikki aurinkopaneelit ja radiaattorit ovat yhä paikoillaan.

Zebulon Scoville Twitterissä

Nauka, suomeksi "tiede", on 13-metrinen ja 20-tonninen tutkimusmoduuli. Sen matkaanlähtö lykkääntyi useaan otteeseen monien teknisten ongelmien vuoksi, eikä lentokaan sujunut vaikeuksitta. Laukaisun piti alkujaan tapahtua jo vuonna 2007.

ISS:n kyljessä Naukalla antoi tilaa vanhentunut Pirs-moduuli. Sen työ päättyi viime kuussa syöksyyn Maan ilmakehään. Samalla paloi lastillinen ISS:n roskia, joilla Pirs oli täytetty. Pirs oli 22-vuotiaan ISS:n ensimmäinen täysin palvellut ja tuhottu moduuli.

Naukan työt alkavat vasta, kun sen toiminta on varmistettu 11 avaruuskävelyllä. Ensimmäinen on määrä tehdä syyskuussa.

Nauka on huippulaboratorio mutta samalla se lisää ISS:n varasto- ja elinkelpoista tilaa 70 kuutiometrillä. Lisätilaa on kaivattu muun muassa hapentuotantoon tarvittavalle laitteistolle.

Nainen ohjauslaitteistön ja kuvaruudun ääressä ohjailemassa rudulla näkyvää rottivartta.
Esan italialainen astronautti Samantha Cristoforetti harjoittelemassa simulaattorilla ERA-robottikäden ohjailua. Cristoforetti on toinen astronauteista, joiden on määrä asentaa käsivarsi kohdilleen useilla avaruuskävelyillä. Kuva: Esa

Mukanaan Nauka vei vihdoin myös Euroopan avaruusjärjestön Esan yksitoistametrisen robottikäsivarren ERA:n. Ihmisen käsivarren tavoin ERA:ssakin on olka-, kyynär- ja ranneniveliä. Tarpeen tullen ERA vaihtaa suuntaa: ranteesta tulee olkapää tai päinvastoin.

ISS:ssä on ennestään kanadalainen ja japanilainen robottivarsi, mutta kumpikaan ei ulotu ISS:n venäläiseen päätyyn, jonne ERA asettuu. Niveliensä ansiosta ERA pystyy tarvittaessa kiertämään koko segmentin halaukseensa.

ERA on myös aikamoinen työjuhta. Se kykenee liikuttelemaan jopa kahdeksan tonnin lasteja viiden millimetrin tarkkuudella, Esasta kerrotaan. ISS:n Miehistöille kädestä tulee lisäksi avaruuskävelyjen tuki.

Veryttelyhousuihin ja T-paitaan pukeutunut mies kumarassa laitteiden täyttämässä tilassa.
Kosmonautti Oleg Novitskij esitteli kesyyntynyttä Naukaa viime viikonloppuna. Kuva: Roskosmos

Vaikka Venäjä nyt täydentää ISS:n rakenteita Naukalla, on epävarmaa, missä määrin se haluaa olla enää osallisena asemassa. Venäjän hallinto on sanonut useita kertoja, että ISS:stä vetäydytään vuonna 2025.

ISS:n käyttöikä ei tosin ulottune kovin paljon pidempään. Iäkkään aseman arvellaan tulevan tiensä päähän ennen tämän vuosikymmenen loppua.

Venäjä ei näillä näkymin osallistu Nasan johtamaan seuraavaan avaruusasemahankkeeseen, Kuuta kiertävään Lunar Gatewayhyn. Asema on määrä koota avaruudessa tällä vuosikymmenellä.

Lue myös toisesta tämän kesän uhkatilanteesta:
Kansainvälinen avaruusasema sai osuman avaruusromusta

Suosittelemme sinulle