Hyppää sisältöön

Puritaanien mielestä kenkien kehitys tekee yleisurheilun ennätystehtailusta välinedopingia – näin pomppupiikkarit auttavat juoksijoita

Tokion olympialaisissa on juostu hurjia aikoja, kuten kaksi maailmanennätystä. Syitä ennätysmurskajaisiin on tietysti monia, mutta yksi niistä on varmasti uudella teknologialla varustetut piikkarit.

Karsten Warholmin itse suunnittelemat piikkarit.
ME-mies Karsten Warholm on sanojensa mukaan hyödyntänyt piikkareiden kehittämisessä kenkävalmistajansa lisäksi myös Mercedeksen F1-tallia. Kuva: All Over Press
Juuso Koskinen,
Micke Suopuro,
Sari Sirkkiä-Jarva

Olympiakisojen maailmanennätykset ovat herättäneet kysymyksen siitä, onko Tokion rata jotenkin poikkeuksellisen nopea vai ovatko ennätysmurskajaiset kenkien kehitystyön tulosta.

Puritaanien mielestä kenkäteknologian kehitys on välinedopingia, kun taas kenkävalmistajat puolustautuvat sillä, että kaikki on tehty sääntöjen puitteissa.

Kenkien pohjissa, joita kansankielellä on kuvattu trampoliinipohjiksi, ei ole mitään kiellettyä. Kyse on vain siitä, että uuden pohjarakenteen ansiosta askeleen voima palautuu kentän pinnasta paremmin ja edistää juoksua entistä vauhdikkaammin.

– Uuden piikkarin pohjassa on hiilikuitulevy ja paksumpi pohja, joka antaa juoksijalle joustamisefektin. Siinä jalkine vapauttaa energiaa ylimääräisen pompun tavoin, Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja selventää.

Juoksuennätysten murskajaiset alkoivat vuosi sitten pitkiltä matkoilta, mutta asiantuntijoiden mukaan nyt ollaan saatu vasta esimakua tulevasta.

Hyötyä ei saa automaattisesti

Yle Urheilun asiantuntija Mikael Ylöstalon mukaan uusien piikkareiden tapauksessa hyötynäkökylma ei ole automaatio.

Vaikka kengän pohja on jäykempi ja hiilikuitu "lyö takaisin" kovemmalla teholla, urheilijan on osattava käyttää kenkää oikealla tavalla. Ylöstalon mukaan myös monien uusien piikkareiden päkiäosa on aiempaa paksumpi, mikä tuo parannusta kontaktin tuntemiseen.

– Hyvässä kunnossa olevat huippu-urheilijat pystyvät saamaan hyötyä jalkineesta. Sitten jos on huonossa kunnossa, niin efekti voi olla päinvastainen; vähän kuin kantapäillä juoksisi, Ylöstalo selittää.

Urheilijan siis pitää hioa juoksutekniikkansa sellaiseksi, jotta jalkineesta saa parhaan tuloksen irti.

Mikael Ylöstalo ja Samuli Samuelsson
Mikael Ylöstalo ohjeistamassa sprintteri Samuli Samuelssonia kesällä 2020. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Tiistaina Karsten Warholm aitioi ensimmäisenä maailmassa 400 metrin aidat alle 46 sekuntiin. Warholm on kehittänyt tossujaan niin oman kenkäsponsorinsa kuin Mercedeksen formulatallin avustuksella. Muutoin suosiossa olevasta korkeamman profiilin jalkineesta poiketen Warholm on halunnut lähteä eri suuntaan.

– Kengissä on hiilikuitulevy, mutta olemme yrittäneet saada siitä mahdollisimman ohuen. Siten se minun mielestäni pitää tehdä, Warholm sanoi lehdistötilaisuudessa ME-juoksunsa jälkeen.

Paksumpi pohja voi lisätä loukkaantumisherkkyyttä

Radan nopea pinta, uudet piikkarit, huippuolosuhteet ja tärkeän kisan painoarvo ovat siivittäneet urheilijoita huippusuorituksiin Tokiossa. Ennätystilastojen palapelissä kenkien uusi aika näkyy selvästi, mutta tossutehtailu jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Aikanaan uinnissa päätettiin rajoittaa uima-asujen kehitystä. Onko mahdollista, että jalkineiden kehitystä rajoitetaan tulevaisuudessa?

– Se on hyvin mahdollista ja onkin mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu Tokion jälkeen. Tuleeko vastaan uusia rajoitteita vai annetaanko jalkineiden kehittyä vapaasti olemassa olevien rajoitusten puitteissa, Ylöstalo vastaa.

Tällä hetkellä jalkineiden rajoituksissa on lähinnä kyse tietystä millipaksuudesta, joka piikkareissa saa olla. Ylöstalon mielestä kehitys on yleisesti hyvästä, mutta piikkareiden teknologian rajoittaminen on perusteltua terveydyllisistä syistä.

Uusien piikkarien todella paksut pohjat voivat lisätä urheilijoiden loukkaantumisriskiä.

– Joillakin juoksijoilla meno on ollut holtitonta kaarteissa, kun korkeaan pohjaan ei ole totuttu. Uudet piikkarit myös lisäävät tehon tuottoa todella paljon ja urheilijoilta vaaditaan enemmän kehon hallintaa. Jää nähtäväksi, miten uusi kenkä vaikuttaa urheilijoiden loukkaantumisherkkyyteen, Ylöstalo pohtii.

Dalilah Muhammadin kengät Tokion olympialaisissa.
Naisten 400 metrin aitojen hopeamitalisti Dalilah Muhammad kilpaili Tokiossa korkeaprofiilisissa piikkareissa. Kuva: 2021 Getty Images

Raja rajoittaisi kehitystä, Warholmilla yksi toive

Jalkinesoppa aiheuttaa paljon keskustelua, sillä osalla valmistajista on tarjota urheilijoille kohuttu uusi piikkarimalli, toisilla taas ei. Tuomas Rajan mielestä uusi jalkine voi kuitenkin tuoda omanlaistaan hyötyä jokaiselle matkalle.

– Pikajuoksussa pienikin hyöty on merkittävä hyöty, mutta pidemmillä matkoilla joustamisefekti moninkertaistuu ja hyöty voi olla merkittävämpi, Raja sanoo.

Raja ei kuitenkaan arvosta varusteurheilun saapumista myös yleisurheilun piiriin.

– Olen aina pitänyt yleisurheilua selkeänä ja suoraviivaisena lajina, johon välineet eivät vaikuta. Uudet jalkineet tuovat valitettavasti tämänkin asian myös yleisurheilun piiriin.

ME-mies Karsten Warholm haluaa kehittää kenkiä, mutta ei rajattomasti.

– Tietysti teknologia tulee aina olemaan osa tätä lajia, mutta haluaisin pitää sen sillä tasolla, että tulokset ovat vertailukelpoisia. Se on mielestäni tärkeää, Warholm painotti lehdistötilaisuudessa.

Juttua muokattu 4.8. klo 20.22: Korjattu termi puritanisti termillä puritaani.

Lue myös:

Hämmästyttävää! Sara Kuivisto latasi jälleen Suomen ennätyksen 1500 metrillä – paransi lähes kahdella sekunnilla: "Käsittämätön nainen"

Tässäkö syy olympialaisten hurjiin maailmanennätyksiin? Tokion olympiastadionin nopea "trampoliinirata" keräsi ylistystä tuoreelta ME-naiselta

Suomalaiset eivät pysyisi edes sileällä Karsten Warholmin perässä – näistä seikoista Suomi voi ottaa oppia ME-ajan aitoneelta norjalaiselta

Suosittelemme sinulle