Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Maastopalot runtelevat Kreikan mannerta ja saaria – Asiantuntija: ”Emme ole vielä nähneet pahimpia paloja”

Ateenan pohjoispuolella eilen taltutettu palo tuhosi metsää ja koteja. Viime päivien helleaalto ja kuivuus ovat aiheuttaneet yli sata maastopaloa Kreikassa.

Palomies sammutti tiistaina maastopaloa Ateenan lähettyvillä Varymbombissa.
Palomies sammutti tiistaina maastopaloa Ateenan lähettyvillä Varymbombissa. Kuva: Orestis Panagiotou / EPA
Sara Saure,
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

ATEENA – Kuolonuhreilta on luojan kiitos vältytty, olivat pääministeri Kyriakos Mitsotakisin ensimmäiset huojennuksen sanat, kun hän vieraili eilen keskiviikkona Ateenan liepeillä Varymbombissa.

Varymbombissa ja sen läheisissä esikaupungeissa roihusi tiistaina maastopaloja, jotka jättivät jälkeensä palanutta metsää ja reilut sata vauriotunutta taloa ja yritystä.

Pahin vältettiin, sillä asukkaat oli ehditty evakuoida uhkaavimmilta alueilta ajoissa.

Maastopalossa palaneita ajoneuvoja Ateena pohjoispuolella.
Maastopalossa tuhoutuneita ajoneuvoja Ateena pohjoispuolella. Kuva: Louisa Gouliamaki / AFP

Pelko kolmen vuoden takaisen tragedian toisinnosta

Metsäpalot toivat monille mieleen vuoden 2018 suurpalon Ateenan itäpuolella. Tuolloin maastopalossa Matin pikkukaupungissa asukkaita ei ehditty evakuoida. Yli sata ihmistä menehtyi.

Nyt vastaava tragedia vältettiin kovien tuulten puuttumisella. Keskiviikkona palojen jälkeen Akropolis-kukkula ja suuri osa Ateenaa heräsi savun alta. Tuhkaa leijaili parvekkeilla vielä illallakin.

Maastopalot Ateenan liepeillä ovat Kreikkaa vaivaavan kovan kuumuuden ja kuivuuden seurausta sekä jatkoa maassa viime päivinä riehuneille yli sadalle palolle.

Vasta viime viikolla koteja ja metsää oli ehtinyt tuhoutua toisessa maastopalossa Ateenan pohjoispuolella. Vihreyden puutteesta kärsivälle Ateenalle jokainen metsäpalo on valtava isku.

Lue lisää: Ateenalaiset kapinoivat lähes olemattoman lähiluonnon puolesta

Ateenan olympiakylä säästyi säikähdyksellä

Evakuointiohjeistus lähetettiin tekstiviestinä myös Varymbombin tuntumassa sijaitsevan, vuoden 2004 Ateenan olympialaisiin rakennetun olympiakylän asukkaille.

Kymmenen tuhannen asukkaan kylässä asuva suomalainen Satu Korpinen jäi kotiin.

Armeijasta käymään tullut Korpisen 23-vuotias poika yritti turhaan suostutella vanhempiaan poistumaan alueelta.

– Aika jännä, että tällä kertaa nuoriso pelkäsi enemmän. Kaikki asukkaat eivät lähteneet, koska olympiakylää turvaava yksikkö informoi palon etenemisestä, Satu Korpinen kertoo.

Satu Korpinen
Ateenan pohjoispuolella asuva Satu Korpinen harmittelee kaupungin myrkyllistä ilmaa palojen jälkeen ja hirmuhelteitä. Kuva: Arja Heinonen-Riganas

Palo ei lopulta yltänyt olympiakylään, mutta tilanne oli Korpisen mukaan uhkaavin koskaan koetuista.

Palojen jälkeen Korpinen on huolissaan kotikaupunkinsa vaarallisesta ilmanlaadusta.

– Toisaalta emme halua nyt tuuliakaan, koska se lisää hirveästi uutta paloriskiä, Satu Korpinen sanoo.

Ateenalaisia kehotettiin eilen keskiviikkona välttämään ulkoilua ja pitämään ovet sekä ikkunat kiinni. Välttämättömään ulkona liikkumiseen suositeltiin pienhiukkasilta suojaavaa maskia.

Ihmiset ottavat kuvia Ateenan yllä leijailevasta savusta.
Ihmiset ottavat keskiviikkona valokuvia Ateenan yllä leijailevasta savusta. Kuva: Louisa Gouliamaki / AFP

Palopesäkkeitä muinaisessa Olympiassa ja Evian saarella

Ilmastonmuutoksen asiantuntija ja Ateenan akatemian pääsihteeri Christos Zerefos varoittaa, että palovaara on suuri lähiviikkoinakin.

Jo kymmenen päivää kestäneet yli 40 celsiusasteen helteet jatkuvat Kreikassa vielä huomenna. Viikonlopun jälkeen lämpötilat kohoavat uudelleen.

– Emme ole nähneet vielä pahimpia paloja, Christos Zerefos arvioi paikallisen Skai-tv-kanavan haastattelussa.

Erittäin suurena vaarana Zerefos pitää hoitamatonta kasvillisuutta.

– Monissa muissa Euroopan maissa ei näe sytykkeenä satoja tonneja risukkoa kuten Kreikassa. Se on kuin tuhopolttajien houkuttelemista, Christos Zerefos kommentoi.

Sammutustyöt jatkuvat

Taistelu maastopaloja vastaan jatkuu eri puolilla Kreikkaa myös tänään torstaina.

Aamun tunteina sammuttajat ponnistelivat kaikin voimin, niin että liekit saatiin eristettyä antiikin olympialaisten synnyinpaikalta muinaisessa Olympiassa Peloponnesoksen niemimaalla.

Sammutuskone ilmassa tiputtaa vesimassaa maastopalon yläpuolella.
Sammutuskone pudotti alkuviikosta vettä maastopalon yläpuolelle Ateenan pohjoispuolella. Kuva: Orestis Panagiotou / EPA

Evian saaren pohjoisosissa palot ovat tuhonneet neitseellistä metsää ja satoja taloja. Pahoin kärsineestä Roviesin lomakohteesta asukkaita ja lomanviettäjiä jouduttiin evakuoimaan meritse.

Evian saarelta Amarinthoksen kylästä tavoitettu matkailija Ulla Koponen kertoo maastopalojen aiheuttaneet tuhkasateen eilisiltana, kun hän oli illallisella miehensä kanssa.

– Taivaalta satoi tuhkaa, minulla oli päällä musta mekko, joka oli hetkessä täynnä pieniä tuhkahippuja, kertoo Koponen Ylelle.

Amarinthos sijaitsee noin 100 kilometrin päässä pahimmalta paloalueelta Evian saarella.
Amarinthoksessa aurinko pimeni osittain, vaikka se on kaukana pahimmalta paloalueelta. Kuva: Kuva: Ulla Koponen

Hän myös kuvailee tuhkan pimentäneen auringon osittain.

– Tunnelma oli aavemainen, valo oli outo oranssin harmaa ja keltainen, myös väkevä roskan tai savunhaju oli ilmassa hetkittäin.

Amarinthos sijaitsee noin 100 kilometrin päässä pahimmalta paloalueelta Evian saarella. Kylän lähettyvillä ei ole tiettävästi paloja, mutta Koponen kertoo maaston alueella olevan rutikuivan havupuita myöten.

Rodoksella metsäpalo on jo sammutettu, mutta palopesäkkeiden uudelleen syttymisen vaara on suuri.

Ateenan observatorion ensimmäisen arvion mukaan elokuun alussa Kreikassa on palanut ainakin 6 000 hehtaaria maata ja metsää. Touko–heinäkuun palojen kanssa luku nousee noin 12 400 hehtaariin, mikä vastaa noin puolta Helsingin pinta-alasta.

Oletko itse Kreikassa tai tunnetko siellä lomailevia suomalaisia? Pelottavatko maastopalot? Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Etelä-Eurooppaan odotetaan alkuviikosta jopa 44 asteen helteitä – Turkissa, Italiassa ja Kreikassa maastopalojen sammutustyöt eivät lopu

Kesäkuu oli Pohjois-Amerikassa mittaushistorian kuumin, Euroopassa toiseksi kuumin

Suosittelemme