Hyppää sisältöön

Katso yksi Tokion olympialaisten mielettömimmistä suorituksista – Ryan Crouserin voittosarja kuulassa on posketonta luettavaa

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kolme miestä ylitti olympiafinaalissa 22 metriä. Tokiossa kultaa napannut Yhdysvaltojen Ryan Crouser työnsi jokaisella työnnöllään yli aiemman olympiaennätyksen.

Ryan Crouser jäi seitsemän senttiä ME:stä
Ryan Crouser jäi seitsemän senttiä ME:stä

Miehen kuulantyönnön loppukilpailu tarjosi kaikkien aikojen kovatasoisimman olympiafinaalin ja Yhdysvaltojen Ryan Crouserin ylivoimaa.

Crouser työnsi viimeisellä työnnöllään Tokion olympiafinaalin voittotulokseksi huiman olympiaennätyksen 23,30. Kyseessä on kaikkien aikojen toiseksi pisin kuulakaari. Maailmanennätys on miehen kesäkuussa pukkaama 23,37, joka murskasi Randy Barnesin yli kolme vuosikymmentä vanhan ME:n 25 senttimetrillä.

Crouserin finaalisarja oli järisyttävän kovatasoinen. Jo avaustyöntö 22,83 löi muille kilpailijoille kovan haasteen ja toisella lukemat paranivat muotoon 22,93. Kolmas työntö kantoi lukemiin 22,86, neljäs 22,74 ja viides 22,54.

Työnnöistä jokainen ylitti miehen aiemman olympiaennätyksen ja Rion kultatuloksen 22,52.

Kuulantyönnön mitalikolmikko oli sama kuin Riossa: Crouserille kultaa, Yhdysvaltojen Joe Kovacsille hopeaa ja Uuden-Seelannin Tomas Walshille pronssia. Kovacsin hopeatulos kirjattiin lukemiin 22,65 ja Walshin pronssitulos oli 22,47.

Tokion finaali oli ensimmäinen kerta olympiahistoriassa, kun kolme miestä työnsi samassa kuulakilpailussa yli 22 metrin. Rion finaalissa haamurajan puhkoi vain Crouser.

Tokion mitalikolmikko jakoi jalometallit keskenään myös kaikkien aikojen kovatasoisimmassa kuulakilpailussa Dohan MM-areenalla vuonna 2019. Kovacsin voittotulos oli tuolloin 22,91, Crouser otti hopeaa 22,90 kantaneella työnnöllä ja Walsh pronssia samoin lukemin.

Muisti voiton jälkeen isoisäänsä

Crouser kulki stadionilla voittonsa jälkeen valkoisen kyltin kanssa. Crouser oli kirjoittanut kylttiin "Grandpa, we did it" - isoisä, me teimme sen.

– Isoisäni nukkui pois Tokioon lähtöäni edeltävänä päivänä. Hän menetti kuulonsa loppuvaiheessa, joten viestin hänen kanssaan valkotauluun kirjoittamalla. Istuin hänen kanssaan pari tuntia olympiakarsintojen jälkeen ja kerroin tehneeni maailmanennätyksen, mutta tätä viestiä en saanut enää hänelle kirjoittaa. Ajattelen, että hän olisi nyt ylpeä, Crouser kertoi kilpailun jälkeen Yle Urheilun haastattelussa.

Isoisällä oli Crouserin mukaan suuri merkitys tulevan kaksinkertaisen olympiavoittajan uralle. Crouser aloitti kuulantyöntöuransa harjoittelemalla isoisänsä takapihan nurmikolla.

– Työnsin 13-vuotiaana kuulan kerran ohi sektorista ja suoraan hänen puutarhavajansa katon läpi. Seuraavana päivänä jouduin menemään takaisin ja korjaamaan katon. Se oli viimeinen harjoitus sillä takapihalla, työnnöt olivat jo liian pitkiä, Crouser muisteli.

Maailmanennätyksen ja olympiakullan tänä kesänä napannut Crouser on kauteensa syystäkin tyytyväinen.

– Ei tällaisia suorituksia tehdä pelkästään kilpailupäivänä, vaan kuukausien työn kautta. Olen löytänyt työntöni tänä vuonna. Se oli jo lähellä koronapandemian alettua ja viime vuoden lyhyellä Euroopan kaudella, mutta asiat ovat osuneet kohdilleen hallikaudesta lähtien.

– Pitkänä kaverina minun on pitänyt hakea hieman erilaista tekniikkaa kuin muiden. Nyt se on löytynyt ja se näkyy myös työntöjen pituuksissa.

Lue myös:

Mira Potkonen iskee välierässä kello 8.15, Crouser hätyytteli kuulan ME-lukemia, Nuutinen nousussa golfissa – seuraa Tokion kisapäivää hetki hetkeltä

Ryan Crouser rikkoi 31 vuotta vanhan kuulantyönnön maailmanennätyksen – "Tiesin sillä sekunnilla, kun kuula irtosi kädestäni"

Hän on "kuulantyönnön Usain Bolt" – Ryan Crouser on takonut 134 kertaa hämmästyttävän tuloksen, suomalaiset laji-ihmiset selittävät temppua

Kommentti: Mitä ajattelit ensimmäisenä, kun Ryan Crouser murskasi 31 vuotta vanhan kuulantyönnön maailmanennätyksen?

Suosittelemme sinulle