Hyppää sisältöön

Tapahtumajärjestäjät pinteessä uusia rajoituksia odotellessa – "Epätietoisuuden multihuipennus", puuskahtaa Helsingin juhlaviikkojen järjestäjä

Helsingin juhlaviikot alkavat 19.8. ja kestävät syyskuun 5. päivään asti. Pääkaupunkiseudun siirtyminen leviämisvaiheeseen luo kuitenkin varjoja tapahtuman päälle.

Helsingin juhlaviikkojen huvilatelttaa rakennetaan.
Työn tarkoitus on välillä arvoitus. Helsingin Tokoinrantaan kasataan tapahtumatelttaa, joka pahimmassa tapauksessa ei päädy käyttöön ollenkaan. Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Vesa Marttinen,
Veikko Eromäki

Perinteikkäät Helsingin juhlaviikot vietetään 19.8–5.9. Monitaidejuhlan kohtalo on kuitenkin pääkaupunkiseudun nopeasti pahenevan koronavirustilanteen takia osittain auki.

Pääkaupunkiseutu siirtyi tiistaina koronapandemian leviämisvaiheeseen ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston olisi määrä päättää uusista rajoitustoimenpiteistä perjantain kokouksessa. Rajoitukset tulevat voimaan lauantaina 14.8.

Helsingin Tokoinrannassa kasataan par'aikaa juhlaviikkojen telttaa. Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula ei peittele valmistelutöitä ympäröivää hämmennystä.

– Epätietoisuuden multihuipennus, Nikula toteaa.

Nikulan mukaan rajoituksiin kyllä varauduttiin jo lippujen mennessä myyntiin.

– Meillä oli pelkästään turvavälikatsomoja myynnissä, ja odotus oli, että voisimme nyt laittaa lisää lippuja myyntiin.

Kolme saksofonistia soittaa helsinkiläisellä sisäpihalla. Kuulijoita seisoo parvekkeella.
Sopranosaksofonit soivat helsinkiläisellä sisäpihalla kesän 2020 juhlaviikoilla. Kuva: Niklas Sandström

Nyt paljon onkin kiinni Etelä-Suomen aluehallintovirastosta ja sen yleisötapahtumiin kohdistamista rajoitustoimista.

– Etelä-Suomen AVI on nyt ennakkotiedoissa ilmoittanut, että he ovat löytäneet tartuntatautilakiin perustumattoman keinon, tällaisen lohkotuksen, Nikula väittää.

Hallituksen aiemmin soveltaman hybridistrategian mukaan leviämisvaiheessa muun muassa yleisötilaisuuksiin on voinut osallistua enintään 10 henkilöä sisätiloissa ja 50 henkilöä rajatuissa ulkotiloissa, mikäli osallistujat jaetaan enintään 50 hengen lohkoihin.

Nikulan mukaan tällainen järjestely ei olisi mahdollinen esimerkiksi Tokoinrannan juhlateltan tapahtumissa.

– Jos tällainen määräys tulisi, osa tilaisuuksista pitäisi perua. Musiikkitalon konsertit ja Merikaapelitalon tanssit peruuntuisivat myös. Osan tapahtumista voisimme järjestää lohkotuksella.

Perutuilla tapahtumilla olisi Nikulan mukaan taloudellisia seurauksia.

Nikula vetoaa Etelä-Suomen AVIa tarkastelemaan Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa tehtyjä päätöksiä. Hänen mielestään mahdollinen lohkottamismääräys olisi yliampuva verrattuna muihin leviämisvaiheessa olevien alueiden toimenpiteisiin.

– Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa raskain toimenpide on turvävälien käyttöönotto. Tämä lohkottaminen ei olisi lakiin perustuva velvoite, vaan poikkeusolojen toimenpide ilman käyttöönotettua valmiuslakia.

Voit keskustella aiheesta tänään torstaina 5.8.2021 kello 23 saakka.

Lue lisää:

Turun musiikkijuhlat perutaan

Koronatartuntojen määrä nousee hurjasti, Uudellamaalla jo 452 tartuntaa ja sairaalahoidon tarve kasvaa – Perjantaina tietoa uusista rajoituksista

Kulttuuri- ja taidealalla pelätään uusia koronarajoituksia: "Eivät enää kohdistu oikeudenmukaisella tavalla"

Suosittelemme sinulle