Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Krystsina Tsimanouskaja: "Isoäiti pyysi puhelimessa, etten palaisi kotiin, sillä siellä ei ole turvallista"

Valkovenäläinen pikajuoksija astui ensimmäistä kertaa julkisuuteen olympiajupakan jälkeen ja vakuutti rakkauttaan kotimaataan kohtaan.

Mummo käski ja Tsimanouskaja jäi matkalle
Sampo Vaarakallio,
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Valkovenäläinen pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja sanoo olevansa hyvässä kunnossa ja iloinen siitä, että on nyt turvassa.

Hän piti ensimmäisen tiedotustilaisuuden sen jälkeen kun hän lähti olympialaisista ja matkusti kotimaansa sijasta Puolaan turvaan.

– Olen jutellut mieheni kanssa puhelimessa. Hän on tulossa autolla Puolaan ja tapaamme vielä tänä iltana, Tsimanouskaja sanoo.

Hän ei vielä osaa arvioida, miten hänen urheilu-uransa jatkuu.

– Keskustelen asiasta mieheni kanssa. Toivottavasti voin jatkaa uraani täällä, ja toivottavasti mieheni löytää töitä täältä.

Krystsina Tsimanouskaja halusi tiedotustilaisuudessa kiittää kaikkia häntä auttaneita japanilaisia, puolalaisia ja eri järjestöjen edustajia.

"Isoäiti pyysi, etten palaisi kotiin"

Tsimanouskaja kertoo olevansa huolissaan Valko-Venäjällä olevasta perheestään.

– Erityisesti olen huolissani isästäni, sillä hänellä on ollut viime aikoina terveysongelmia.

Krystsina Tsimanouskaja kertoo olleensa yhteydessä perheeseensä ennen päätöstään lähteä Japanista ja matkata kotimaan sijasta kohti Puolaa.

– Puhuin puhelimessa lyhyesti isoäitini kanssa. Hän pyysi etten tulisi kotiin, sillä minut kaiketi passitettaisiin psykiatriseen hoitoon.

– Isoäiti sanoi myös, että en olisi turvassa Valko-Venäjällä. Isoäiti kertoi, että Valko-Venäjän mediassa minusta puhutaan erittäin kielteisesti ja herjaavasti.

Tsimanouskaja sanoo kuulleensa ystäviltään, että valkovenäläisissä propagandavälineissä on ollut meneillään hänen herjauskampanjansa. Siellä on muun muassa pyydetty ihmisiä lähettämään hänelle törkyviestejä.

"Rakastan maatani – en ole pettänyt sitä"

Krystsina sanoo ajatelleensa ensisijaisesti urheilu-uraansa ja sen jatkoa. Hän arveli, ettei voi jatkaa sitä kotimassaan, joten hän päätti olla menemättä takaisin Valko-Venäjälle.

– Aivan aluksi en ajatellut hakevani turvapaikkaa.

Hän sanoo, ettei ole ollut millään lailla poliittisesti aktiivinen, eikä ole edes allekirjoittanut yhtään vaatimusta osallistua mielenosoituksiin.

–Halusin osallistua olympialaisiin ja tehdä siellä parhaani. Rakastan maatani. En ole pettänyt sitä ja haluan vielä palata kotimaahani.

Tsimanouskaja ei osaa sanoa aikaa, milloin paluu on mahdollinen.

– Palaan sitten, kun se on turvallista.

Kuka hän on?

Krystsina Tsimanouskaja on 24-vuotias pikajuoksija. Tokion olympialaisissa hänen oli määrä kilpailla 100 ja 200 metrin juoksuissa sekä 4x400 metrin viestissä. Hän ehti juosta 100 metrin alkuerissä perjantaina eränsä neljänneksi ajalla 11,47.

Tsimanouskaja on saavuttanut menestystä nuorten ja opiskelijoiden arvokisoissa. Vuonna 2017 hän juoksi hopeaa 100 metrin juoksussa yleisurheilun alle 23-vuotiaiden Euroopan-mestaruuskilpailuissa ja vuonna 2019 kultaa 200 metrin juoksussa Napolin kesäuniversiadeissa, kertoo World Athletics -sivusto.

Lisäksi hän on kuusinkertainen Valko-Venäjän mestari sekä 100 että 200 metrin juoksussa.

Krystsina Tsimanouskaja tuulettaa maaliviivan ylitettyään, rinnalla kolme muuta naista.
Krystsina Tsimanouskaja tuulettaa 100 metrin pikajuoksun voittoa Euroopan kisoissa Minskissä 2019. Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA

Näin jupakka alkoi

Tsimanouskajan Puolaan johtanut tapahtumaketju alkoi, kun hän haukkui Valko-Venäjän olympiajoukkueen johdon sosiaalisessa mediassa.

Joukkuuen johto oli nimittänyt Tsimanouskajan 4x400 metrin viestijoukkueeseen, mutta Tsimanouskajan mukaan hän ei ole koskaan juossut 400 metrin viestiä, eikä kukaan kertonut hänelle viestinimityksestä. Syy nimitykseen oli, että kaksi muuta juoksijaa ei päässyt Tokion kisakoneeseen

Tsimanouskaja julkaisi Instagram-tilillään videon, jossa tuuletti turhautumistaan.

– Miksi minun pitää maksaa teidän sotkuistanne? Jos sotkette tyttöjen tilanteen, heidän dopingtestinsä... Ihan sama mitä! Miksi minun pitää ratkoa näitä ongelmia? Miksi helvetissä saan tietää tästä toisen käden käden kautta?

Tsimanouskaja poisti julkaisun myöhemmin.

Krystsina Tsimanouskaya Naritan lentokentällä Japanissa.
Krystsina Tsimanouskaja poistumassa Japanista. Kuva: EPA

Vietiin väkisin kentälle

Tsimanouskaja kertoi videojupakan jälkeen, että Valko-Venäjän joukkueen johto yritti lähettää väkisin hänet kotimatkalle kesken olympiakisojen. Matkalle kentälle hän kuvasi itsestään videon, jossa pyysi Kansainväliseltä olympiakomitealta apua.

– Minua on painostettu, ja minut yritetään viedä maasta ilman suostumustani. Siksi pyydän, että Kansainvälinen olympiakomitea puuttuisi tähän, juoksija sanoo internetissä leviävällä videolla.

Japanin poliisi auttoi Tsimanouskajaa lentokentällä ja vei hänet turvaan. Puola myönsi hänelle maanantaina maahantuloviisumin humanitaarisin perustein, ja hän lensi Varsovaan Wienin kautta eilen keskiviikkona.

Myös Tsimanouskajan aviomies Arseni Zdanevichon on paennut Valko-Venäjältä ja matkalla Puolaan.

Tsimanouskajaa kuljettava kone Varsovan kentän kiitoradalla.
Krystsina Tsimanouskajaa kuljettanut kone laskeutui Varsovaan keskiviikkona. Kuva: Pawel Supernak / EPA

Mitä Valko-Venäjällä tapahtuu?

Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukašenka valittiin vaalivilpillä kuudennelle kaudelleen viime elokuussa.

Vaalien jälkeen Valko-Venäjällä nähtiin kuukausia kestänyt mielenosoitusaalto, jonka hallinto lopulta tukahdutti. Tuhansia mielenosoittajia pahoinpideltiin ja 35 000 pidätettiin.

Hallinto on taas viime viikkoina koventanut otteitaan aktivisteja ja toimittajia kohtaan. Se on tehnyt kymmeniä kotietsintöjä ja pidättänyt opposition edustajia.

Oppositio toimii käytännössä maan alla. Suuri joukko aktivisteja on paennut naapurimaihin: Liettuaan, Puolaan ja Ukrainaan.

Lukašenkan hallinto pelottelee myös ulkomailla toimivia aktivisteja. Räikeimpiä esimerkkejä tästä on Ryanairin matkustajakoneen pakottaminen Minskiin toukokuussa. Kone oli matkalla Vilnaan, ja sen kyydissä ollut aktivisti Raman Pratasevitš pidätettiin.

Tällä viikolla Kiovasta löydettiin hirrestä Valko-Venäjältä paenneita aktivisteja auttavan kansalaisjärjestön johtaja Vitali Šišov.Hänen ystävänsä ja kollegansa ovat vakuuttuneita siitä, että Lukašenkan turvallisuuspalvelu murhasi Šišovin.

Lue lisää:

Valko-Venäjän urheilujohtoa kritisoinut pikajuoksija hakee turvapaikkaa Puolasta – "En aio palata Valko-Venäjälle"

Valko-Venäjän joukkueessa skandaali Tokion olympialaisissa – maan urheilujohtoa kritisoinut pikajuoksija yritettiin lähettää pois kisoista vastoin tahtoaan

Suosittelemme