Hyppää sisältöön

"Jonkinlainen ihme tapahtui" – Sammelvuon suojatit nousivat rotkon pohjalta finaaliin

Tuomas Sammelvuon unelma olympiamitalista toteutui, kun Venäjän olympiakomitean joukkue eteni finaaliin.

Näin Tuomas Sammelvuon luotsaamat venäläiset pelasivat tiensä loppuotteluun
Näin Tuomas Sammelvuon luotsaamat venäläiset pelasivat tiensä loppuotteluun
Jelena Leppänen,
Anu Karttunen

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

– Jonkinlainen ihme tänään tapahtui, Tuomas Sammelvuo huokaisi leveästi hymyillen Yle Urheilun haastattelussa, kun hänen valmentamansa Venäjän olympiakomitean joukkue oli juuri pudottanut Rion olympiavoittajajoukkue Brasilian finaalista.

Samalla toteutui Sammelvuon pitkäaikainen haave olympiamitalista.

– Pikkuhiljaa alan ymmärtää, että finaalissa ollaan. Tunteet olivat kaikilla todella pinnassa ottelun jälkeen.

Se ihme, josta Sammelvuo puhui, tapahtui kolmannessa erässä. Venäläiset olivat tappiolla jo 12–20 ja Brasilia oli vahvasti menossa erävoittoon, mutta toisin kävi. Venäläiset saivat hurmion päälle, Sammelvuo teki osuvia vaihtoja ja vei erän 26–24.

– Ei 20–12-tilanteesta tällaisissa peleissä pitäisi pystyä voittamaan noita eriä. Uskon, että se oli se hetki ja uskon, että isot asiat eivät tapahdu ilman jotain syytä, Sammelvuo pohti.

Venäläiset voittivat Brasilian lohko-ottelussa 3–0. He onnistuivat pysäyttämään tuolloin brassien hyökkäyspelin täysin omalla torjuntapuolustuksellaan, mutta joukkue tiesi, että välierässä vastaan asettuu aivan eri joukkue.

Katso ottelun huippuhetket jutun pääkuvana olevalta videolta.

Neljissä edellisissä olympiakisoissa finaaliin selviytynyt Brasilia oli opiskellut Sammelvuon suojattien peliä ja rakensi omaa peliään eri tavalla. Venäläisillä oli myös vaikeuksia päästä peliin sisään ensimmäisessä erässä.

– Toisen erän aloitimme todella aggressiivisesti. Saimme siihen muutaman pinnan, itseluottamuksen takaisin ja voitimme sen. Kolmannen erän alussa olimme hirveän aggressiivisia, huudettiin paljon ja ehkä jopa liikaa näytimme, miten aggressiivisia olemme, Sammelvuo pohti.

– Brasilia taas puolusti ja voitti pitkät pallorallit. En tiedä, mitä siinä tapahtui. Tällaisia ihmeitä joskus tapahtuu. Varmaan rentouduimme ja rupesimme pelaamaan paremmin siksi, että luulimme, ettei ole enää mahdollisuutta voittaa erää.

Viktor Poletaev (päällä) ja Igor Egor Kliuka juhlivat.
Kuva: AFP / Lehtikuva

Hyviä ihmisiä joukkue täynnä

Sammelvuo kehui pelaajiensa ratkaisuhetkien kylmähermoista pelaamista. He eivät kiirehtineet, vaan odottivat maltilla ratkaisupaikkaa. Kun erä kääntyi, myös henkinen yliote siirtyi venäläisille.

– Pääsimme kamalalla itseluottamuksella neljänteen erään. Vaikka mikä oli tilanne, niin oli tunne, ettei meitä kukaan pysäytä.

Venäläispelaajat ovat kehuneet joukkueensa hyvää henkeä ja se on näkynyt katsomoihin asti. Sammelvuon mukaan joukkueessa on hyviä ihmisiä, mutta myös hyvät tulokset ovat vaikuttaneet joukkuehenkeen.

Pelaajat puhuvat toisilleen, kannustavat ja auttavat toisiaan ja tukea tulee myös vaihtopenkiltä. Myös joukkueen johtohenkilöillä on omat selkeät roolinsa.

– Ei se sen kummempaa ole. Mutta olympialaiset on sellainen juttu, että siihen sisälle voi laittaa vaikka mitä tahansa. Meillä on kuitenkin hienot pelaajat, ja siinä varmaan on se tärkein juttu, Sammelvuo sanoi.

Venäläiset lentopallopelaajat juhlivat.
Kuva: AFP / Lehtikuva

Hetkeen keskittyen

Venäläisten finaalivastus selviää myöhemmin Ranskan ja Argentiinan välisessä välieräottelussa. Sammelvuon mukaan kumpi tahansa käy vastustajaksi, sillä venäläiset pelasivat molempia vastaan jo alkulohkossa. Argentiinan se voitti 3–1, mutta jo merkityksettömän Ranska-ottelun se hävisi 1–3.

– Se, että mitalipeleissä on kaikki meidän lohkostamme, kertoo millainen lohko oli. Siinä on nyt kaksi aivan mielettömällä hengellä ja taistelulla pelaavaa joukkuetta. Ranska ei ole yllätys, mutta Argentiina on selkeä yllätys.

Venäläisille ja Sammelvuolle mitali on ollut vähimmäistavoite, mutta voittamaan tottuneelle venäläisyhteisölle kelpaa yleensä vain voitto. Sammelvuo ei tästä koe paineita.

– En edelleenkään osaa sanoa niistä paineista mitään. Tällaisen joukkueen peräsimessä paineita on aina, niin pelaajilla kuin valmennusjohdollakin, Sammelvuo sanoi.

– Haluan nauttia tästä edelleen. On ihan mahtavaa ja olen ylpeä siitä, että saan valmentaa tällaisia pelaajia. He antavat valmentaa itseään.

Maukkaasta voitosta huolimatta Sammelvuo muistutti useaan otteeseen, ettei turnaus ole vielä ohi. Joukkue saa olla hetken isojen tunteiden vallassa ja antaa pääkopankin levätä, mutta sen jälkeen alkaa valmistautuminen ylihuomenna pelattavaan loppuotteluun.

– Aikataulu muuttuu, sillä peli on myöhään illalla. Pitää tehdä järkevä valmistautuminen, muutetaan sisäistä koneistoa aamupeleistä iltapeliin. Mennään vain rauhassa eteenpäin keskittyen tähän hetkeen – niin kuin tähän asti, Sammelvuo korosti.

– Olympiafinaali on once in a lifetime chance. On mahtava olla täällä, edelleenkin. Nyt valmistaudutaan ja nautitaan, ja tehdään kaikki muut analyysit sitten turnauksen jälkeen.

Lue myös:

Sammelvuon venäläisjoukkue on äitynyt huippuvireeseen – maailmanlistan ykkönen Brasilia vain suupala

Tuomas Sammelvuon pitkäaikainen olympiaunelma toteutui – katso tunteikkaat terveiset Tokiosta Suomeen: "Ei ollut kenellekään helppo päätös"

Suosittelemme sinulle