Hyppää sisältöön

Rullasuksihiihto kasvattaa suosiota ja lumituntumaa haetaan rullia vaihtamalla – Iivo Niskanen: "Ei kuitenkaan mennä ihan formuloiden tasolle"

Rullasuksia on myyty tänä vuonna enemmän kuin vuosi sitten. Vauhdikasta lajia ei kannata aloittaa ilman hiihtokokemusta.

Niilo Mäkinen, Iivo Niskanen ja Nuutti Mäkinen sattuivat harjoittelemaan samaan aikaan Iivon lenkillä Kuopion Puijolla. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Rullasuksia on myyty tänä vuonna enemmän kuin vuosi sitten kertovat kaksi kotimaista valmistajaa Marwe ja Vauhti. Hyvinkäällä ja Joensuussa toimivat rullasuksivalmistajat suoltavat ulos myös suksien varaosia ja niiden alle erilaisia rullia.

Perinteisesti laji on ollut osa kilpahiihtäjien ja aktiivisten harrastajien kesätreeniä. Muutaman viime vuoden aikana myös muut reipasta liikuntaa harrastavat liikkujat ovat löytäneet rullasuksihiihdon, koska hiihtäminen on tehokasta harjoittelua.

Viime talvena tavallisia suksia myytiin niin paljon, että monot meinasivat loppua kesken. Samanlaista ryntäystä rullasuksille ei kuitenkaan tapahtunut.

Puijon hiihtoseuran harjoituksissa on mukana lapsia ja nuoria alakouluikäisistä aina yli 20-vuotiaisiin. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Rullasuksilla hiihtämistä ei kannata aloittaa ilman muuta hiihtokokemusta. Siksi esimerkiksi Suomen Latu on järjestänyt omia rullasuksihiihtokursseja.

Vaikka valmistajat hakevat rullien alle samanlaista tuntumaa kuin lumella, on rullasuksi muun muassa korkeampi kuin tavallinen suksi. Tämä vaikuttaa hiihtäjän tasapainoon. Kypärä, polvisuojat ja käsineet ovat myös tässä lajissa tarpeen.

Kuopion Puijolta löytyy lajia varten lenkki

Kuopiossa asuva maastohiihtäjä ja olympiamitalisti Iivo Niskanen sai omalle Iivon lenkilleen asvaltoidun pinnan viime kesänä. Puijon hiihtoseuran lapset ja nuoret harjoittelevat säännöllisesti radalla. Välillä myös hiihtäjälegenda itse sattuu paikalle.

– Onhan se hienoa, että maailman parhaan kanssa pääsee makustelemaan vauhtia, toteaa 17-vuotias Niilo Mäkinen hiihdettyään muutaman kierroksen Niskasen kanssa.

Sekä Niilo että 18-vuotias isoveli Nuutti Mäkinen hiihtävät rullasuksilla paljon kesäkaudella. Viime vuonna kummallekin kertyi noin 2 000 rullahiihtokilometriä. Niskanen arvioi omaa määräänsä tunteina.

– Kyllä tätä tulee useampi sata tuntia kauden aikana tehtyä, Niskanen kertoo.

Mäkisen veljekset Iivon vanavedessä. He aloittivat rullasuksihiihdon 12-vuotiaina. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Tavoite on hiihtää teknisesti mahdollisimman samalla tavalla kuin lumella. Lumelta rullille siirtyminen ei ole Niskasen mukaan vaikeaa, koska suksiin saa rullia eri nopeuksille. Tällä tavalla haetaan tuntumaa eri keleihin.

– Talvellakin vaihtelua on pakkasesta vesikeliin, Niskanen toteaa.

Touhu kuulostaa tekniseltä, mutta Niskasen sanoin siinä ei kuitenkaan mennä ihan formuloiden tasolle.

Lue lisää:

Video: Olympiavoittaja Iivo Niskasen nimikkohiihtobaana sai asfaltin, somessa alkoi arvostelu – 16-vuotiaalle hiihtäjälupaukselle rata on mieluinen

Vuokatti lähtee hakemaan uusia hiihtäjiä tekoladulla, jolla voi suihkia myös kesällä

Suosittelemme sinulle