Hyppää sisältöön

31 taiteilijaa saivat vihdoin töitään esille – harvinaisen mahdollisuuden saanut kuvataiteilija nauttii kehuista: "Tämä on aivan mahtavaa"

Erityistä tukea tarvitsevien ihmisten mahdollisuudet tehdä taidetta ja kehittyä ammattitaiteilijoiksi vaihtelevat suuresti eri puolilla Suomea. Kaakkois-Suomessa haluttiin puuttua asiaan järjestämällä näyttely yhdessä taiteen tekijöiden kanssa.

Kehitysvammaiset taiteilijat saivat teoksensa esille Lappeenrannassa
Kehitysvammaiset taiteilijat saivat teoksensa esille Lappeenrannassa

– Aiheet vain nousevat päähäni, kuvataiteilija Seita Tenttula sanoo.

Imatralainen Tenttula tekee pääasiassa akryyli- ja öljyvärimaalauksia. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taide- ja toimintakeskus Kaarisillasta muutama vuosi sitten. Maalaaminen on tuntunut hänestä aina helpolta.

– Mietin, mikä minusta tulee isona, ja sitten minusta tuli taiteilija.

Nyt Tenttulan ja 30 muun erityistä tukea tarvitsevan taiteen tekijän töitä on esillä taidenäyttelyssä Lappeenrannassa. Kyse on harvinaisesta mahdollisuudesta.

Kuvataiteilija Seita Tenttula on innoissaan saadessaan töitään esille Lappeenrannan Galleria Pihattoon. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

"Taide pitäisi nähdä työnä"

Kehitysvammaisten ihmisten mahdollisuudet tehdä taidetta ja kehittyä ammattitaiteilijoiksi vaihtelevat suuresti asuinpaikasta riippuen.

Kunnat järjestävät erityistä tukea tarvitseville henkilöille päivätoimintaa, jossa voi joillakin paikkakunnilla harrastaa myös esimerkiksi maalausta ja tai tehdä musiikkia. Tarjonta vaihtelee suuresti kunnittain.

Lisäksi eri yhdistykset ja yksityiset toimijat voivat tarjota erityistä tukea tarvitseville mahdollisuuksia tehdä taidetta.

Ammatillista taideopetusta tarjoaa vain muutama taho Suomessa. Yksi näistä on Nastolassa sijaitseva Kaarisilta.

– Taide on kommunikoinnin väline, ja mahdollisuus tällaisen kielen käyttämiseen täytyy olla kaikilla, sanoo Kettuki-järjestön toiminnanjohtaja Sirpa Taulu.

Kyseessä ei ole pelkkä toive, vaan vaatimus on kirjattu vammaisten ihmisten oikeuksia koskevaan Yhdistyneiden kansakuntien sopimukseen. Suomenkin allekirjoittamassa sopimuksessa sanotaan, että "vammaisilla henkilöillä täytyy olla mahdollisuus kehittää ja käyttää luovia taiteellisia kykyjään".

Näyttelyn pääteos on Seita Tenttulan maalaus "Enon kasvot". Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Hämeenlinnalainen Kettuki-järjestö on vuodesta 2002 toiminut erityistä tukea tarvitsevien taiteen tekijöiden valtakunnallisena edunvalvojana.

– Kehitysvammaisilla kommunikointi voi olla haastavaa, mutta heillä on paljon sanottavaa. Taiteen kielellä oman äänen saa kuuluviin.

Taulun mukaan kehitysvammaisten epätasa-arvoista asemaa taide-alalla parantaisi se, että kaikkia taiteenalan ihmisiä arvostettaisiin yhteiskunnassa enemmän.

– Taide pitäisi nähdä työnä. Lisäksi tarvitaan moniammatillista yhteistyötä eli taide- ja kulttuurialan ammattilaisia pitäisi ottaa mukaan päivätoiminnan järjestämiseen.

Kuvataiteilija Seita Tenttula on saanut innoitusta töihinsä muun muassa kotimaisesta musiikista. Tähän tauluun hän on maalannut lempiartistiensa nimiä. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Korona-aika on tuonut taiteen harrastamiseen omat haasteensa. Moni kehitysvammainen kuuluu koronan riskiryhmään. Monin paikoin ihmiset eivät ole myöskään voineet kokoontua ollenkaan yhteen.

– Uskon, että taiteessa tulee kaiken kaikkiaan tapahtumaan paljon, kun koronan aiheuttamat tunnetilat pulpahtavat esille. Taide on turvallinen ympäristö purkaa niitä asioita.

Ihmisten kanssa

Kaakkois-Suomessa erityistä tukea tarvitsevien epätasa-arvoiseen asemaan haluttiin puuttua näyttelyn avulla.

– Mitään tämän tapaistakaan ei ole aiemmin ollut täällä suunnalla. Viime lokakuussa oli synkkää ja pimeä. Piti keksiä jotain, kertoo Lappeenrannan kehitysvammaisten tuki -yhdistyksen puheenjohtaja Mervi Hendunen.

Hendusen mukaan näyttelylle oli taiteilijoiden hakijamäärän perusteella selvästi tarvetta. Taiteilijat valittiin avoimen haun kautta.

– Nämä ihmiset osaavat kyllä. Yritämme nyt luoda sellaiset olosuhteet, että he voivat täällä tuoda osaamistaan esille.

Lappeenrannan kehitysvammaisten tuki ry:n puheenjohtajan Mervi Hendusen mukaan taidenäyttelystä huokuu ilo ja värikkyys. Kuvassa myös muusikkotytär Ainomaaria Hendunen (oik.). Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Hendusen kokemuksen mukaan raha ei ole ainut asia, joka vaikeuttaa erityistä tukea tarvitsevien ihmisten taiteen tekemistä.

– Usein eteen tulee se, onko kyytiä, paikkaa tai välineitä joilla tehdä. Monet eivät myöskään omatoimisesti pysty hakeutumaan tällaisiin paikkoihin, vaan muiden ihmsiten pitää luoda niitä mahdollisuuksia.

Hendunen toivoo, että Lappeenrannassa Galleria Pihatossa järjestettävä näyttely toimisi kipinänä, joka innostaisi laajemmat piirit kiinnittämään huomiota asiaan. Hän uskoo, että erilaisten ihmisten osaaminen on vasta vähän aikaa sitten alettu huomata ja tunnistaa.

– Aikaisemmin esimerkiksi tapahtumia on tehty ihmisille, mutta me haluamme tehdä niitä näiden ihmisten kanssa.

Kuvataiteilija Seita Tenttula on innoissaan saadessaan taulujaan esille näyttelyyn.

– Tämä on aivan mahtavaa! Ihmisiltä on tullut jo paljon kehuja teoksista.

Suomessa on kymmeniä erityistä tukea tarvitsevia taiteilijoita, jotka täyttävät ammattimaisuuden tunnusmerkit. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Suosittelemme sinulle