Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Minne mennä kun lomat on loppu? Lähde näyttelyyn: tässä seitsemän tärppiä syksyyn

Jos kesällä innostuit ja koit hurmion hetkiä taidenäyttelyssä, älä anna hyvän flow'n hiipua. Katsottavaa riittää myös syksyllä.

Heikki Willamon Karhu, Joel Slotten Sormien nuolija ja Outi Heiskasen Verijuuri.
Kuopiossa avautuu Heikki Willamon valokuvien, Vaasassa Joel Slotten maalausten ja Ateneumissa Outi Heiskasen teosten näyttely. Kuva: Heikki Willamo, Tampereen taidemuseo, Janne Laine / Ateneum
Minna Rinta-Tassi
Avaa Yle-sovelluksessa

Joko selailet teattereiden tai taidemuseoiden nettisivuja sillä silmällä, että mitä kivaa keksisi syksyksi?

Ohessa seitsemän vinkkiä ja pari ylimääräistä muistutusta, minne mennä.

Tunnetusti taide vie ajatukset pois arjesta ja antaa uutta ajateltavaa.

1. Shamaani esittäytyy Ateneumissa

Outi Heiskanen on värikäs, karismaattinen ja rohkea persoona, joka tunnetaan taidegrafiikasta, mutta myös performansseista ja suurista installaatioista.

Hänen sielunmaisemansa avautuu lokakuussa Ateneumin taidemuseossa Helsingissä. Runsaan 300:n teoksen näyttelyssä on grafiikkaa, piirustuksia, maalauksia, installaatioita sekä performanssien taltiointeja.

Outi Heiskasen teos Mila-Repa ll.
Outi Heiskasen teoksissa on usein mystinen ja sadunomainen tunnelma. Mila-Repa II (1985-1986) tulee esille Ateneumiin. Kuva: Pirje Mykkänen / Kansallisgalleria

Graafikko Pentti Kaskipuro on sanonut:

Outi on hiiva, joka laittaa taikinan nousemaan missä vain. Hänen ilmaisupuoleensa ei voi mitenkään puuttua: hän on toisaalta kiinni perinteessä, mutta silti täysin omintakeinen ja ennakkoluuloton.

Ateneumin näyttelyn on suunnitellut taidehistorioitsija ja tietokirjailija Tuula Karjalainen.

Hän on myös kirjoittanut Heiskasesta syksyllä ilmestyvän elämäkerran. Sen nimi on Outi Heiskanen - Taiteilija kuin shamaani.

Outi Heiskanen, Ateneum, Helsinki 8.10.2021-9.1.2022.

2. Nuori taiteilija ja verinen laastari

Vuoden nuori taiteilija 2021 on Kokkolassa syntynyt Joel Slotte. Palkintona valinnastaan hän sai yksityisnäyttelyn Tampereen taidemuseossa (avoinna 5.9. asti) sekä Tikanojan taidekodissa Vaasassa.

Joel Slotten maalaus Toipilas 2019. Nuori nainen sängyssä.
Joel Slotten maalauksissa on mallina hän itse tai taiteilijan ystävät. Maalaus Toipilas on vuodelta 2019. Kuva: Tampereen taidemuseo
Joel Slotte: Sormien nuolija ja syreeni
Joel Slotte on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Maalaus on nimeltään Sormien nuolija ja syreeni. Kuva: Joel Slotte / Tampereen taidemuseo

Joel Slotte kuvaa nuorten elämää, todellisia ja kuvitteellisia arjen tilanteita. Hän maalaa valokuvamaisen pikkutarkkoja tauluja, joihin ikuistaa yksityiskohtia kuten mallinsa tatuoinnin tai laastarin sormessa.

"Maalausjälkeni on tiheää, piirustuksenomaista, terävää ja hyvin aikaa vievää."

Joel Slotte

Lisäksi Slotte tekee veistoksia ja piirustuksia. Myös Maustetytöt-yhtyeen levynkannet ovat hänen käsialaansa.

Joel Slotte, Tikanojan taidekoti, Vaasa 1.10.2021-23.1.2022.

3. Tähtien sota teki tähden

Elokuvalla Tähtien sota ja kuvanveistäjä, korutaiteilija Björn Weckströmillä on jotain yhteistä.

Ensimmäisessä Tähtien sota-elokuvassa prinsessa Leia Organalla on kaulassaan hopeinen, Weckströmin suunnittelema Planetaariset laaksot-kaulakoru.

Korutaiteilija muistetaan myös Kivettynyt järvi-sormuksesta. Siitä tuli kuuluisa, kun Beatlesin perustaja, muusikko John Lennon osti sormuksen vaimolleen Yoko Onolle.

Björn Weckström on suunnitellut yli tuhat muutakin korumallia, joista tunnetuimmat suomalaiselle Lapponia Jewelrylle. Didrichsenin taidemuseon näyttelyssä on esillä korujen lisäksi veistoksia.

Ajattelija-veistos, Planetaariset laaksot-koru ja Kentauri ll -veistos.
Kuvassa Björn Weckströmin Ajattelija-veistos, Planetaariset laaksot kaulakoru ja veistos Kentauri II. Kuva: Mikael Pettersson ,Rauno Träskelin / Didrichsen

Weckström sanoi vuonna 2018 Ylen haastattelussa, että korutaiteessa yksi kiehtovimmista asioista on "korun tausta" eli nainen:

– Veistoksia tehdessä taustana on arkkitehtuuri tai luonto, koruissa nainen. Siitä tulee lataus, joka tekee korusta mielenkiintoisen, vaikka itse esine on kooltaan niin pieni ja mitätön.

Björn Weckström – Ihminen, kone ja koru, Didrichsenin taidemuseo, Helsinki 11.9.2021-30.1.2022.

4. Heikki Marilan kukissa ei maalia säästellä

Vieläkö jaksat hypätä autoon ja tehdä yhden loppukesän retken? Sen kohteena voisi olla Vesilahdella Pyhäjärven rannalla sijaitseva Laukon kartano ja Heikki Marilan näyttely.

Kauniissa kartanomiljöössä on paljon nähtävää, mutta jo Marilan kookkaat ja värikkäät kukka-aiheiset maalaukset ovat hyvä syy vierailulle.

Heikki Marilan maalaus Kukat 73.
Heikki Marila on saanut Pohjoismaiden suurimman taidepalkinnon, Carnagie Art Awardin vuonna 2011. Kukat 73 on esillä näyttelyssä Laukon kartanossa. Kuva: Angel Gil / Laukon kartano

Esillä on lähes 60 teoksen kooste. Näyttely juhlistaa tunnetuimpiin nykykuvataiteilijoihin kuuluvan Heikki Marilan 30-vuotista taiteilijauraa.

Heikki Marilan juhlanäyttely, Laukon kartano, Vesilahti 26.9.2021 saakka.

5. Kotiinpaluu on kunnioitus saamelaisille

Tulevana syksynä koetaan historiallinen hetki, kun valtaosa Suomen kansallismuseon saamelaiskokoelman esineistä palautetaan oikeille omistajille, saamelaisille. Näyttelyssä Mäccmõš, maccâm, máhccan eli kotiinpaluu on kokoelman esineitä, valokuvia ja saamelaistaiteilijoiden teoksia.

Kolttasaamelainen vaimon päähine.
Kolttasaamelainen vaimon päähine on esillä Kansallismuseon näyttelyssä. Se kuuluu T. I. Itkosen vuonna 1912 Petsamon Suonikylältä keräämiin esineisiin. Kuva: Museovirasto

Inarissa sijaitsevaan saamelaismuseo Siidaan palautetaan Kansallismuseosta yhteensä yli 2000 esinettä. Ne ovat olleet museon kokoelmissa 1800-luvulta asti.

– Näyttelyssä historian kertojia ovat nykypäivän saamelaiset moninaisine äänineen, joista kuuluu niin ikiaikainen elinvoimainen perintömme kuin pinnan alla olevat jännitteet alkuperäiskansan ja valtakulttuurin välillä, toteaa kuvataiteilija Outi Pieski.

Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu, Kansallismuseo, Helsinki 29.10.2021–27.2.2022.

6. Auringonottajat ja karhu valokuvakeskuksessa

VB-valokuvakeskus sijaitsee Kuopion keskustassa kauniissa, vanhassa puutalokorttelissa, valokuvaaja Victor Barsokevitschin (1863-1933) koti- ja ateljeetalossa.

Vielä toistaiseksi (29.8. saakka) esillä on englantilaisen valokuvaaja Martin Parrin hauskojen lomakuvien näyttely Life´s a Beach. Parr on tallentanut öljyttyjä auringonpalvojia ja hiekkaisia piknik-hetkiä.

Heikki Willamon karhu rannalla.
VB-valokuvakeskukseen Kuopioon tulee esille lähes sata Heikki Willamon ottamaa valokuvaa. Kuva: Heikki Willamo

Valokuvataiteilija ja kirjailija Heikki Willamoa kiinnostaa vanhan metsän tunnelma ja elämä. Hänen näyttelynsä Valokuvia eläimistä avautuu valokuvakeskuksessa marraskuussa ja vie katsojat metsään.

Hän on ikuistanut mustavalkokuviinsa muun muassa karhuja, hirviä, kauriita ja lintuja.

Willamo on kertonut Ylen haastattelussa, että hänestä karhu on kiinnostavin kuvattava, koska eläimeen liittyy paljon vanhoja myyttejä.

Heikki Willamo: Valokuvia eläimistä, VB-valokuvakeskus, Kuopio 12.11.2021–23.01.2022.

7. Värjättyjä lankoja ja kestävää kehitystä

Korona-aika sai suomalaiset tarttumaan puikkoihin ja kutomaan sukkia ja lapsia. Vanhat kantapäälapun neulontaohjeet kaivettiin esiin koulukirjan välistä, ja kutomisesta tuli trendi.

Ehkä seuraavaksi innostutaan lankojen värjäämisestä.

Värjättyjä lankavyyhtejä narulla.
Jyväskylän museoiden syksyn päänäyttelyiden teemana ovat värit. Kuva: Suomen käsityömuseo

Luonnonväriaineilla värjäystä, värjäämisen trendejä, tulevaisuutta ja kestävää kehitystä sekä erilaisia värjäystekniikoita ja niiden ekologiaa pohditaan Vihreää väriä -näyttelyssä Suomen käsityön museossa Jyväskylässä.

Museo toteuttaa ekologista ajattelua ja laskee myös oman näyttelynsä hiilijalanjäljen.

Vihreää väriä, Suomen käsityön museo, Jyväskylä 11.9.-5.12.2021.

Ehdit vielä näihinkin

Moni kesän suosikkinäyttely on edelleen avoinna ja luultavasti teoksia pääsee katsomaan väljempiin ja viileämpiin tiloihin kuin kesällä.

Mäntässä maailmankuulun katutaiteilija Banksyn näyttely Banksy. A Visual Protest jatkuu 10.10. saakka.

Helsinki Biennaali on houkutellut nykytaiteen pariin Vallisaareen jo yli 70 000 kävijää. Näyttely päättyy syyskuun 26. päivä.

Ateneumin taidemuseon suosittu Ilja Repinin taidenäyttely on avoinna enää elokuun loppuun. Suomesta Volgan lautturit ja muut maalaukset matkaavat sen jälkeen näyttelyyn Pariisiin.

Kaikkien tapahtumien aukioloajat kannattaa tarkistaa ennakkoon netistä. Koronatilanne saattaa muuttaa niitä ja rajoittaa asiakasmääriä.

Todennäköisesti ainakin joihinkin näyttelyihin on vielä syksyllä varattava lippu ennakkoon. Siksikin kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Lue myös:

Helsinki Biennaali on menestys: Vallisaaressa kävijöitä jo 75 000 – järjestäjä pahoittelee ruuhkaa, mutta iloitsee nykytaiteen uudesta yleisöstä

Mäntän kuvataideviikoilla voi antaa itsensä tekoälyn käyttöön – "Ihmisellä on samanlainen suhde tekoälyyn kuin jumalaan"

Suosittelemme