Hyppää sisältöön

Marjanpoimijoiden joukkotesteissä löytyi jälleen kymmeniä tartuntoja Lapissa – tartunta useammalla kuin joka kolmannella testatuista

Thaimaasta saapunut marjanpoimijajoukko oli infektiolääkäri Markku Broaksen mukaan testattu määräysten mukaisesti rajalla ja uudestaan kahden vuorokauden kuluttua maahantulosta. Hänen mukaansa on ilmeistä, että tartunnat ovat levinneet vasta sen jälkeen.

Thai-poimijat keräävät mustikkaa Luumäellä 2018.
Arkistokuvan henkilöt eivät liity Lapissa paljastuneeseen koronatartuntaketjuun, jossa thaimaalaisilla marjanpoimijoilla on paljastunut yhteensä 40 koronavirustartuntaa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Mia Sivula
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapissa on paljastunut kymmeniä koronavirustartuntoja thaimaalaisten marjanpoimijoiden keskuudessa. Lapin sairaanhoitopiirin järjestämän massatestauksen perusteella tartunta oli jopa useammalla kuin joka kolmannella testatuista.

Lapin sairaanhoitopiirissä on tähän mennessä testattu 110 ulkomaista marjanpoimijaa. Heidän joukostaan on löytynyt 40 koronavirustartuntaa.

Infektioylilääkäri Markku Broas sanoo, että marjanpoimijat oli testattu määräysten edellyttämällä tavalla maahan tullessa ja kolmantena päivänä maahantulosta. Tapaus on hänen mukaansa osoitus siitä, että mikään järjestelmä ei ole sataprosenttinen.

– Vaikka testi olisi tehty kolmannen päivän kohdalla, tauti voi ilmaantua ja tulla tartuttavaksi vasta myöhemmin. Tässä on ilmeisesti käynyt näin, että tartunta on tullut kolmannen päivän jälkeen, hän sanoo.

Lue lisää:

Marjayrittäjän painajainen: kaikki oli suunniteltu viimeistä piirtoa myöten, mutta pikatestit paljastivat kymmeniä koronatartuntoja

Ulkomaalaisilla marjanpoimijoilla koronatartuntoja Lapissa, jäljitystyötä ja testaamista tehostetaan

Marjanpoimijoiden massatestejä jatketaan Lapissa

Broas muistuttaa, että kun työskennellään samassa ryhmässä, asutaan samoissa tiloissa ja tehdään yhdessä töitä, on suuri riski, että tauti tarttuu yhdeltä henkilöltä muihin.

– Varsinkin deltamuunnoksen kohdalla tämä on se tilanne.

Marjanpoimijat ovat työskennelleet Rovaniemen alueella. He ovat kotoisin Thaimaasta.

Testaukset jatkuvat marjanpoimijoiden kohdalla torstaina ja perjantaina Rovaniemen seudulla ja mahdollisesti myös muualla Lapissa. Tarkoitus on testata kaikkiaan 250 ulkomaista marjanpoimijaa.

– Käymme myös yritysten kanssa hyvinkin tarkkaan läpi, mitkä ovat heidän eristys- ja karanteenikäytännöt. Tällä hetkellä yritykset ovat tehneet hyvää turvallisuustyötä. On tehty ennakkotestaukset ja pyritty kuplakäytäntöihin, jopa ruokahuolto on toteutettu leireille, Broas sanoo.

Sairastuneet marjanpoimijat eivät osallistu marjanpoimintaan, vaan ovat eristyksessä. Karanteeniin asetetut poimijat testataan kahden vuorokauden välein.

– Jos he ovat terveitä, he voivat poimia marjoja. Mutta jos negatiivisen testituloksen jälkeen tulee positiivinen testitulos, heidän poimimansa marjat voidaan tunnistaa, eikä niitä toimiteta kuluttajille, Broas sanoo.

Tuoreimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löydät tästä artikkelista. Koko maan uusimmat koronauutiset löydät tästä.

Suosittelemme sinulle