Hyppää sisältöön

Veli-Matti Partanen kamppaili pitkään 50 kilometrin kävelyn olympiamitalista – avautui tunteikkaasti: "Olen vain niin onnellinen nyt"

Kaikki kolme suomalaiskävelijää pääsivät maaliin, kun kilpakävelijät jättivät 50 kilometrin kuninkuusmatkalle jäähyväiset talviurheilusta paremmin tutussa Sapporossa.

Veli-Matti Partanen tunteikkaana 50 kilometrin kävelyn jälkeen: "Olen vain niin onnellinen nyt"
Veli-Matti Partanen tunteikkaana 50 kilometrin kävelyn jälkeen: "Olen vain niin onnellinen nyt"

Suomen Veli-Matti "Aku" Partanen askelsi olympialaisten 50 kilometrin kilpakävelyssä yhdeksänneksi ajalla 3.52,39. Sijoitus on Partaselle hänen uransa paras arvokisoissa. Hän jäi kuitenkin niukasti pistesijojen ulkopuolelle.

Partanen on kokenut 50 kilometrin matkalla aiemmin kovia. Hän on selvinnyt arvokisojen viisikymppisiltä maaliin viimeksi vuonna 2015.

– 2016 Riossa revähti jalka, 2017 hylättiin, 2018 nesteet eivät imeytyneet, 2019 olin kipeänä, 2020 oli monella tapaa vaikea vuosi, oli sairastelua ja psyykkisiä haasteita. Tuntuu vaan niin hyvältä olla maalissa. Pitkästä aikaa oli semmoinen suoritus, mihin voi olla tyytyväinen, Partanen sanoi liikuttuneena kilpailun jälkeen.

Suomalainen oli vahvasti mitalitaistossa vielä 10 kilometriä ennen maalia, mutta putosi kärkijoukon kyydistä fyysisen kävelyn lopulla.

– Kaikkien vaikeuksien jälkeen osaan kyllä arvostaa tätä. Olen tosi tyytyväinen, annoin kaikkeni radalla. Viimeinen kymppi hieman hyytyi, mutta olen vain niin onnellinen nyt, Partanen lisäsi.

Katso kooste 50 kilometrin kävelykilpailusta kuvaa klikkaamalla!

Partanen johti jopa kilpailua puolessamatkassa. Suomalaiskävelijä myönsi jälkikäteen, että hänellä oli liikaa menohaluja. Toisaalta pääryhmän mukana oli mukava mennä. Partasen valmentaja Valentin Kononen oli kuitenkin yrittänyt rauhoitella suojattiaan.

– Vallu huusi, että et mene p****** kärkeen, Partanen paljasti naureskellen kilpailun käänteistä.

Urheiluliiton kävelyn lajivalmentaja Jani Lehtinen ylisti Partasen teknisesti erittäin hyvää kävelyä.

– Todella huikea suoritus Akulta. Pitkään oli korkeampia sijoja tarjolla, mutta ei lähtenyt mies helpoista lähtökohdista tähän kisaan, Lehtinen sanoi.

Kinnunen kamppaili jalan hermovamman kanssa

Olympiakultaan eteni ylivoimaisella suorituksella Dawid Tomala ajalla 3.50,08. Puolalainen lähti omille teilleen jo yli 20 kilometriä ennen maalia. Tomala käveli yllätysvoittoon, sillä hänellä ei ollut ennen Tokiota lainkaan arvokisastartteja 50 kilometrin matkalla.

Hopealle ylsi Saksan Jonathan Hilbert, pronssia sai Kanadan Evan Dunfee.

Kaikki kolme suomalaiskävelijää pääsivät raastavan urakan maaliin saakka. Jarkko Kinnunen käveli maaliin sijalla 26, Aleksi Ojala taipui 38:nneksi.

Kinnunen kertoi vanhan hermovamman vaivanneen häntä kävelyn aikana.

– Yhdellä jalalla on hankala kävellä viittäkymppiä. Oikea meni pois pelistä ja tuo oli se kaikki, mitä yhdellä jalalla kävellessä reitille jäi. Kun katoaa voima toisesta jalasta, sitä joutuu raahaamaan mukana, Kinnunen harmitteli kävelyn jälkeen.

Ojala kuvaili kilpailuaan tuskien taipaleeksi.

– Pari kertaa bajamajaan pysähdys. Nesteet eivät imeytyneet, ja miniminesteillä mentiin viimeiseen kymppiin asti. Mutta Japaniin asti ole tultu keskeyttämään, Ojala kommentoi.

Raskas 50 kilometrin kävely aloitettiin Japanin aikaa ani varhain kello 5.30. Maantielajit kisataan Tokiota pohjoisempana Sapporossa, jotta urheilijat eivät joutuisi urakoimaan niin kovassa helteessä.

Lue myös:

Castren nousi vielä mitalijahtiin golfissa, Partaselle uran paras arvokisasijoitus – Yle seuraa olympialaisten tapahtumia hetki hetkeltä

Joukkuekaverit ihmettelevät Suomen ykköskävelijän taideharrastusta, mutta oman tiensä kulkija Veli-Matti Partanen ei siitä hätkähdä: "Tarvitsen vastakohdan urheilulle"

Katso tästä perjantain olympiaohjelma ja tv-lähetykset

Selvitys paljasti kävelijöiden kisanneen lähes hengenvaarallisissa oloissa Dohan MM-kisoissa – raakaa ihmiskoetta ei haluta toistaa olympialaisissa

Tässä on Tokion olympialaisten aavemaisin kisapaikka, jonne pelkkä saapuminen oli kokemus – vaikka koronaa ei olisi, täältä ei suomalaisia löytäisi

Suosittelemme sinulle