Hyppää sisältöön

Ahdistus, paniikkihäiriö ja masennus – olympiamitalistakin taistellut Suomen ykköskävelijä kertoo, kuinka nousi syvistä vesistä läheisten tuella

Veli-Matti Partanen otti komeasti yhdeksännen sijan Tokion olympialaisissa 50 kilometrin kävelyssä. Viime vuonna mielenterveytensä kanssa kamppailut Partanen oli kovin iloinen, kun sai itsestään kaiken irti.

Veli-Matti Partanen tuuletti yhdeksättä sijaansa Tokion olympialaisten 50 kilometrillä. Kuva: AFP / Lehtikuva

Veli-Matti Partanen käänsi monet vaikeutensa täysosumasuoritukseksi 50 kilometrin olympiakävelyssä. Hän kesti hyvävoimaisena 35 kilometriin, kamppaili mitaleista 42 kilometriin, mutta joutui lopulta taipumaan viiden kävelijän hopeakamppailusta yhdeksänneksi.

Puolimatkan jälkeen pääjoukosta karannut Puolan Dawid Tomala käveli selvään voittoon ajalla 3.50.08. Saksan Jonathan Hilbert kiristi viime kilometreillä hopealle ajalla 3.50.44, ja Yhdysvaltain Evan Dunfee jätti väsymyksestä hoiperrelleen Espanjan Marc Turin neljänneksi viime metreillä.

Partanen jäi ajallaan 3.52.39 vain kaksi ja puoli minuuttia voittajasta.

– Osaan arvostaa tätä kaikkien vaikeuksieni jälkeen, Partanen vakuutti STT:n mukaan kilpailun jälkeen.

Vaikeuksia Partasella on totisesti riittänyt. Rion 2016 olympialaisissa häneltä revähti jalka, 2017 MM-kisoissa tuli hylkäys, EM-kisoissa 2018 nesteet eivät imeytyneet ja 2019 MM-kisoissa hän sairastui.

Partanen kertoi perjantain kilpailun jälkeen kärsineensä viime vuonna ahdistuksesta, masennuksesta ja paniikkihäiriöistä.

– Koko viime vuosi oli hankala, mutta nyt näyttää valoisammalta. Tämä on toipumisen vuosi, Partanen kertoi STT:n mukaan.

Veli-Matti Partanen tunteikkaana 50 kilometrin kävelyn jälkeen: "Olen vain niin onnellinen nyt"

Partasen ääni särkyi, kun hän kilpailun jälkeen kiitti häntä tukeneita ihmisiä.

– Pieni joukko ihmisiä on uskonut minuun koko ajan. Olen kiitollinen perheelle, valmentajalle, lajiryhmälle, läheisille ja kaikille, jotka ovat olleet tässä mukana.

Partanen kertoi pystyneensä pitämään Tokion tähtäimessä, koska sai vaikeilla hetkillä tukea juuri kiittämiltään läheisiltään.

– He ovat luoneet positiivista tsemppausta. Olen myös halunnut sitkeästi yrittää. Tämä hetki osoittaa sen, että on kannattanut yrittää. Näitä hetkiä varten työtä on tehty. Tämä hetki maistuu erityisen hyvälle haasteiden jälkeen, Partanen kertoi Ylelle etäyhteydellä.

Partasen mukaan hän pystyi vaikeilla hetkillä olemaan avoin läheisilleen ja lisäksi hän pystyi hyödyntämään psyykkistä valmennusta. Se on auttanut paljon Partasta.

– Iso matka on kuljettu parin viime vuoden aikana henkisten asioiden kanssa. Välillä on menty hyvissä vesissä. Nyt näyttää valoisammalta, Partanen hymyili.

"Vähän haikea olo, kun 50 kilometriä poistuu"

Kuninkuusmatkana pidetty 50 kilometrin kävely nähtiin viimeistä arvokisoissa nyt perjantaina. Seuraavaksi kilpaillaan 35 kilometrin kävelykilpailuita arvokisoissa.

– On vähän haikea olo, kun 50 kilometriä poistuu arvokisoista. Suomalaiset ovat perinteisesti menestyneet siinä. Onneksi onnistumisen kautta voi jättää hyvät jäähyväiset, Partanen iloitsi.

Kovien helteiden takia kävelykilpailut käydään pohjoisemmassa Japanissa, talviurheilupaikkana enemmän tunnetussa Sapporossa. Lisäksi kisaan startattiin paikallista aikaa jo 5.30. Partasen mukaan huippusuorituksen mahdollisti kahden edeltävän kuun hyvä harjoittelu. Lämpimään keliin ehti sopeutua jo Suomen helteessä aiemmin kesällä.

– Meitä suosi myös, että startti oli niin aikaisin. Viimeiset kaksi tuntia olivat vasta kunnon pätsiä. Reitti oli myös varjossa. Se auttoi paljon, Partanen totesi.

Katso kooste 50 kilometrin kävelykilpailusta kuvaa klikkaamalla!

Partanen oli vielä 10 kilometriä ennen jopa mitalikamppailussa ja kävi kisan puolivälissä kärkipaikallaan. 35 kilometrin jälkeen Suomen ykköskävelijällä jalat alkoivat tuntua hapokkaammalta . Vauhti ei noussut, mutta ei toisaalta pahemmin hyytynytkään.

– Ihan pieni harmitus on, kun mitalisijat eivät jääneet kauas. Pistesijat olivat aika tiheästi ja lähellä toisiaan. Olen kuitenkin todella tyytyväinen. Sain itsestäni kaiken irti, Partanen tiivisti tunnelmansa.

Lue lisää:

Mira Potkonen kantaa Suomen lippua päättäjäisissä, Matilda Castrenin mitalihaaveet elävät! Yle seuraa olympialaisten tapahtumia hetki hetkeltä

Veli-Matti Partanen kamppaili pitkään 50 kilometrin kävelyn olympiamitalista – avautui tunteikkaasti: "Olen vain niin onnellinen nyt"

Joukkuekaverit ihmettelevät Suomen ykköskävelijän taideharrastusta, mutta oman tiensä kulkija Veli-Matti Partanen ei siitä hätkähdä: "Tarvitsen vastakohdan urheilulle"

Suosittelemme sinulle