Hyppää sisältöön

Boris Johnson kohautti kehumalla Margaret Thatcheriä ilmastonsuojelun edelläkävijäksi: Hän sulki niin paljon hiilikaivoksia ympäri maata

Arvostelijat pitävät Johnsonin kommenttia tunteettomana. Thatcherin hiilikaivoksia sulkeneen politiikan vuoksi kymmeniä tuhansia ihmisiä menetti työnsä ja Britannia luisui yhteiskunnalliseen kaaokseen lakkoilun ja levottomuuksien seurauksena.

Pääministeri Thatcherin politiikkaa vastustettiin vuoden kestäneellä kaivoslakolla 1984–85. Kuva on otettu konservatiivien puoluekokouksessa Brightonissa lokakuussa 1984. Kuva: Herbie Knott / AOP

Pääministeri Boris Johnson on nostattanut kohun sanomalla Britannian olevan etumatkalla ilmastopäästöjen rajoittamisessa entisen pääministerin Margaret Thatcherin ansiosta. Johnson esitti ilmeisesti vitsiksi tarkoitetun kohukommenttinsa torstaina vierailulla Skotlannissa.

Johnson nosti Thatcherin ilmastonsuojelun esitaistelijaksi, koska tämä sulki niin paljon hiilikaivoksia 1980-luvulla.

– Katsokaa mitä me jo olemme saaneet aikaiseksi. Minun elinaikanani olemme siirtyneet pois hiilestä. Kiitos Margaret Thatcherin, joka sulki niin paljon hiilikaivoksia ympäri maata, meillä oli iso varhainen aloitus ja nyt siirrymme nopeasti kokonaan pois hiilestä, tuulivoimalapuistossa puhunut Johnson tokaisi.

Johnsonin kommenteista ovat uutisoineet muun muassa The Times (siirryt toiseen palveluun) ja The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Poliisit ja kaivoslakkolaiset ottivat yhteen Warwickshiressa 26. maaliskuuta 1984. Kuva: EPA

Arvostelijat muistuttavat nyt Johnsonia Thatcherin politiikan aiheuttamista yhteiskunnallisista seurauksista. Thatcher aloitti pääministeriksi vuonna 1979 noustuaan valtionyhtiöiden rajun yksityistämisen ja ammattiliittojen vallan rajoittamisen.

Tieto 20 kaivoksen sulkemisesta ja noin 20 000 ihmisen jäämisestä työttömäksi johti maaliskuusta 1984 maaliskuuhun 1985 kestäneeseen laajasti kaivosteollisuuteen vaikuttaneeseen lakkoon. Lakkoiluun liittyneissä väkivaltaisuuksissa kuoli ainakin kuusi ihmistä ja kymmeniä lakkoilijoita ja poliiseja loukkaantui.

Lakosta, joka ei kyennyt estämään kaivosten sulkemista, kerrotaan muun muassa tässä Britannian yleisradioyhtiön BBC:n jutussa (siirryt toiseen palveluun).

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) vielä vuonna 1984 Britanniassa oli 170 toiminnassa ollutta hiilikaivosta, ja niissä työskenteli yli 190 000 ihmistä. Thatcherin politiikan seurauksena kaivos toisensa jälkeen sulkeutui, ja kolme vuosikymmentä myöhemmin kaivokset työllistivät enää 2 000 ihmistä.

Poliisit raahasivat kaivoslakkolaista 27. maaliskuuta 1984 Warwickshiressa. Kuva: EPA

Muun muassa Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on tuominnut Johnsonin "vitsailun" karkeaksi ja tunteettomaksi. Hän kirjoittaa Twitterissä, ettei Thatcherin toimilla ollut mitään tekemistä ympäristön tilasta tunnetun huolen kanssa.

Hän muistuttaa kaivosten lopettamisen aiheuttaneen Skotlannissa tuhoisat seuraukset niin ihmisille kuin yhteisöillekin.

Johnsonin puheita arvostellaan sekä oppositiossa olevan työväenpuolueen että hänen oman konservatiivipuolueensa riveistä.

Osa konservatiivipoliitikoista pelkää nyt, että Johnsonin kommentit vievät puolueelta ääniä alueilla, jotka siirtyivät viime vaaleissa työväenpuolueelta konservatiiveille.

Rautarouvana tunnettu tiukka konservatiivi Margaret Thatcher on Britanniassa kansaa edelleen tiukasti jakava hahmo, vaikka hän kuoli jo vuonna 2013.

Margaret Thatcher jakaa ihmisiä jyrkästi. Kun hänen kuolemastaan uutisoitiin 8. huhtikuuta 2013 lisäsi joku tussilla lehden kanteen "viimeinkin". Kuva: Andy Rain / EPA

Monien pääministerinä vuosina 1979–1990 toiminutta Thatcheriä kohtaan tuntema viha näkyi esimerkiksi hänen kuolemansa ja hautajaistensa yhteydessä.

Britannian kaivostyöläisten ammattiliiton aluesihteeri David Hopper kertoi huhtikuussa 2013 juhlineensa kuolinuutista kohottamalla maljan.

Lue myös:

Brexitin taustalla vuosikymmenten Eurooppa-inho: Jo 40 vuotta sitten Britannian pääministeri ilmoitti haluavansa rahansa takaisin

Yksi Suomen ensimmäisistä naiskirjeenvaihtajista oli vihainen feministi, jota Thatcher ärsytti ja jonka Samuel Beckett kutsui pöytäänsä – nyt hän asuu leskenä Lontoossa ja odottaa Brexitiä

Margaret Thatcher 1925 - 2013

Suosittelemme sinulle