Hyppää sisältöön

Tuomas Sammelvuo valmentaa tänään olympiafinaalissa – Jortikka ja Dettmann suitsuttavat saavutusta: "Kovinta, mitä on koskaan tapahtunut"

Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjän olympiakomitean joukkue kohtaa lentopallon miesten olympiafinaalissa lauantaina Ranskan. Ottelua voi seurata suorana Yle TV2:ssa kello 15.15 alkaen.

ROC:n päävalmentaja Tuomas Sammelvuo olympiakisoissa.
Suomalaisvalmentaja Tuomas Sammelvuo jahtaa lauantaina iltapäivällä olympiakultaa Venäjän olympiakomitean miesten lentopallojoukkueen kanssa. Kuva: Getty Images
Emma Hyyppä

Kokenut jääkiekkovalmentaja Hannu Jortikka ylistää Tuomas Sammelvuon tähänastisia saavutuksia Venäjän olympiakomitean miesten lentopallojoukkueen peräsimessä.

Sammelvuo on johdattanut venäläisjoukkueen Tokion olympialaisten loppuotteluun. Kultataistossa se saa lauantaina vastaansa Ranskan.

– Tämä herättää minussa suurta ihailua, on kyllä käsittämättömän kova asia. On innostavaa, että suomalaisellakin valmentajalla on mahdollisuus päästä maailmalle ja pärjätä siellä, Jortikka kertoo puhelimitse kotoaan Espanjasta.

Sammelvuo pysyi kylmänviileänä välieräottelussa, jossa venäläiset pudottivat olympiavoittoa puolustaneen Brasilian finaalista.

– Tällainen menestys on mielestäni kovinta, mitä suomalaiselle valmentajakunnalle on koskaan tapahtunut, Jortikka linjaa.

Suomen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann allekirjoittaa Jortikan sanat.

– Sanat eivät riitä ihmettelemään sitä hienoutta ja suuruutta. Voisin sanoa myös, että nyt kannattaa nauttia, koska ei tuo ole ihan joka lauantain tikkaripäivä, Dettmann sanoo.

Tuomas Sammelvuo ohjeistaa venäläispelaajia olympiakisoissa.
Venäläisillä on lauantaina tilaisuus uusia yhdeksän vuoden takainen olympiakulta. Kuva: Getty Images

Dettmann kuuluu niiden harvalukuisten suomalaisvalmentajien joukkoon, jotka ovat paitsi valmentaneet palloilulajissa suurmaata, myös saavuttaneet arvokisoissa menestystä. Dettmannin kansainvälisen valmentajauran tähtihetki oli MM-pronssi Saksan miesten koripallomaajoukkueen valmentajana vuonna 2002.

– Toki jokainen matka ja laji on omanlaisensa, mutta kyllä minä vaihtaisin MM-pronssin koska tahansa olympiahopeaan. Kaikki suomalaiset voivat olla ylpeitä, että tällaista tapahtuu. Meillä on pieni kansa eikä niin hirveästi valmentajia, Dettmann sanoo.

"Jos tuskailee paineiden kanssa, ei tuollaisia tuloksia synny"

Dettmannin mukaan Sammelvuon kaltaiseen asemaan pääseminen on suomalaisvalmentajalta hurja temppu. Sammelvuo siirtyi Venäjän maajoukkueen päävalmentajaksi Suomen päävalmentajan paikalta alkuvuodesta 2019. Seuratasolla hän valmentaa Venäjän Superliigan suurseuraa Pietarin Zenitiä.

– Yleensä näissä isoissa lajeissa katseet kääntyvät muualle kuin Suomeen, kun haetaan valmentajaa. Kun valmentaja pystyy käyttämään tilaisuuden noin loistavasti hyväkseen, niin sehän on tosi hieno juttu, Dettmann sanoo.

Sammelvuon mukaan Venäjän kaltaisen menestysjoukkueen harteilla on aina paineita, mutta häntä ne eivät liikuta. Suomalaisluotsi kertoi maukkaan välierävoiton jälkeen nauttivansa olympiamatkasta suunnattomasti.

Mitali oli Venäjän urheilujohdon asettama vähimmäistavoite Sammelvuon joukkueelle, mutta olympiavoittokin maistuisi venäläisille yhdeksän vuoden tauon jälkeen.

Henrik Dettmann koripallon EM-kilpailuissa 31.8.2017.
Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin mukaan Tuomas Sammelvuon menestys lentopallovalmentajana on Suomelle suuri ylpeyden aihe. Kuva: Tomi Hänninen

Dettmann on samaa mieltä siitä, että paineita ei kannata Sammelvuon miettiä.

– Jos tuskailee paineiden kanssa, ei tuollaisia tuloksia synny. Pitää osata nauttia matkasta. Sammelvuon hymystä näki välierässä, että kyllä hän varmasti nauttii siitä, vaikka välillä vähän jännittikin.

Jortikka tietää, että venäläisessä urheilukulttuurissa valmentajan paineensietokyky joutuu koetukselle. Mittavan uran muun muassa SM-liigassa ja Suomen maajoukkueissa tehnyt Jortikka valmensi Venäjällä Amur Habarovskin ja Admiral Vladivostokin KHL-joukkueita vuosina 2011–2013.

– Venäjällä mennään voitto edellä, ja se vaikuttaa kaikkeen tekemiseen. Tulos pitää saada. Kun valmensin Amurissa kaukoidässä, ei tappion jälkeen näkynyt seurajohtoa missään. Voitto sen sijaan oli valtava piristysruiske ja aivan kaikki kaikessa, Jortikka sanoo.

Pelaajat kunnioittavat kielitaitoista johtajaansa

Hannu Jortikka kertoo tavanneensa Sammelvuon muutama vuosi sitten Pietarissa. Miehet istuivat jääkiekko-ottelussa samassa aitiossa ja keskustelivat pelin aikana muun muassa Venäjän urheilukulttuurista.

– En tunne häntä kovinkaan hyvin, mutta haastattelujen perusteella hän on hirveän joviaali ihminen ja hyvä jätkä. Uskon, että hänen persoonallaankin on suuri merkitys siihen, että hän on menestynyt. Venäjällä ulkomaalainen valmentaja joutuu sen aseman raivaamaan ja tekemään itselleen, Jortikka sanoo.

Jortikka kertoo arvostavansa sitä, että Sammelvuo on tehnyt paljon töitä, jotta hallitsee paikallisen kielen. Sammelvuo pelasi Venäjällä jo menestyksekkäällä pelaajaurallaan, joka päättyi vuonna 2013.

– Itse opin kolmen vuoden aikana vain melko yksinkertaista venäjää, mutta kyllä se on jäänyt harmittamaan, etten mennyt tunneille opiskelemaan sitä. Aina piti olla tulkki mukana. Varmasti tein siinä aika suuren virheen, että melkein kaikki keskustelut käytiin englanniksi, Jortikka pohtii.

Hannu Jortikka
Konkarivalmentaja Hannu Jortikan mielestä venäjän kielen taito on Sammelvuolle valtava etu Venäjän maajoukkueen valmentajana. Kuva: AOP

Henrik Dettmann näkee kielitaidon avainasiana Sammelvuon menestykselle. Sammelvuo nauttii venäläisten ja erityisesti valmentamiensa pelaajien kunnioitusta.

– Hän on opetellut kielen, jolla hän on saanut arvostuksen siitä, että hän haluaa olla yksi heistä. Se on aivan hänen oman kokemuksensa, oivalluksensa ja älykkyytensä ansiota, Dettmann hehkuttaa.

Tuomas Sammelvuon luotsaama Venäjän olympiakomitean joukkue kohtaa miesten lentopallon loppuottelussa Ranskan kello 15.15. Ottelua voi seurata suorana Yle TV2:sta. Tutustu lauantain kisaohjelmaan tästä jutusta.

Lue myös:

Sammelvuon suojatit kamppailevat olympiakullasta – katso tästä lauantain olympiaohjelma ja tv-lähetykset

"Jonkinlainen ihme tapahtui" – Sammelvuon suojatit nousivat rotkon pohjalta finaaliin

Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjän olympiakomitean joukkue kukisti Kanadan puolivälierissä tyylipuhtaasti 3–0 ja eteni välieriin.

Sammelvuon venäläisjoukkue on äitynyt huippuvireeseen – maailmanlistan ykkönen Brasilia vain suupala

Suosittelemme sinulle