Hyppää sisältöön

Golfvirta saattaa olla pysähtymässä kokonaan, kertovat ilmastomallinnukset

Monimutkaisen Atlantin termohaliinisen kierron ennustaminen on vaikeaa, eikä virran mahdollista ehtymistä voida ennustaa tarkasti. Kierron heikkenemisen keskeisenä syynä pidetään ilmastonmuutosta.

Grafiikassa esitetty Golfvirran lämmin virtaus meren pinnassa pohjoiseen ja kylmä virtaus  meren pohjassa etelään.
Golfvirran kuljettama lämpö vaikuttaa merkittävästi Pohjois- ja Länsi-Euroopan ilmastoon. Kuva: Lähde: NASA/IPCC/Rahmstorf grafiikka: Marja Väänänen / Yle, Leena Luotio / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Golfvirta saattaa olla pysähtymässä kokonaan, kertovat tuoreet tutkimukset. Tällä olisi merkittäviä vaikutuksia muun muassa Länsi- ja Pohjois-Euroopan ilmastoon, kertoo brittilehti Guardian siteeratessaan Nature Climate Change -lehden tutkimusta.

Ilmastomallinnuksien mukaan virta on menettänyt lähes kokonaan vakautensa ja on nyt verkkaisimmillaan ainakin 1 600 vuoteen.

Jos Golfvirta pysähtyisi kokonaan, se tietäisi lämpötilojen laskua Euroopassa ja muun muassa myrskyjen lisääntymistä.

Golfvirta kuuluu osana Atlantin termohaliiniseen kiertoon (AMOC), jolla tarkoitetaan veden lämpötilan ja suolapitoisuuksien erojen aiheuttamaan kiertoliikettä.

Termohaliininen kierto on monimutkainen järjestelmä, jonka käyttäytymisen tarkka ennustaminen on erittäin vaikeaa. Kierto voi lakata jo lähivuosikymmeninä tai sen muuttuminen voi tapahtua vasta satojen vuosien kuluttua.

Kierron heikkenemisen keskeisenä syynä pidetään ilmastonmuutosta. Kun ilmakehä lämpenee, yhä suurempi osa lämmöstä varastoituu meriin.

Golfvirta on heikentynyt aikaisemminkin

Ilmakehätieteiden instituutin (INAR) professorin Petteri Uotilan mukaan tieto Golfvirran heikentymisestä ei yllätä, sillä virta on heikentynyt aiemminkin menneisyydessä – esimerkiksi jääkausien aikana. Toisaalta teoreettiset meri- ja ilmastomallit osoittavat, että Golfvirta heikkenee ilmaston lämmetessä.

– Ennusteiden mukaan Golfvirran heikkenemisen todennäköisyys on pieni seuraavan sadan vuoden aikana. Mutta seuraavan kolmensadan vuoden aikana todennäköisyys kasvaa varteenotettavaksi, Uotila kertoo STT:lle.

Uotila sanoo, että toisinaan on esitetty ajatuksia nopeammasta heikkenemisestä. Näihin ajatuksiin tuo epävarmuutta ilmaston tämänhetkisen lämpenemisen arvaamattomuus.

– Yksi epävarmuustekijöistä on Grönlannin sulaminen, josta ei ole tarpeeksi tietoa. Isot jäätiköt sulavat yleensä aika hitaasti, mutta toisaalta nyt ilmasto lämpenee nopeammin kuin koskaan aikaisemmin tunnetussa ilmastohistoriassa. Se luo epävarmuutta, Uotila sanoo.

Jään sulaminen on yksi tekijöistä, joka vaikuttaa Atlantin termohaliiniseen kiertoon ja samalla myös Golfvirtaan.

Golfvirran heikentyminen ei Uotilan mukaan vaikuta Suomen ympäristöön yhtä merkittävästi kuin miten tämänhetkinen ilmastonmuutos.

– Se on siinä rinnalla, mutta paljon vähäisemmin vaikutuksin, Uotila sanoo.

Ajatusleikin tasolla Golfvirran merkittävä heikkeneminen tai täysi pysähtyminen voisi tarkoittaa ilmaston useiden asteiden viilenemistä ainakin Pohjois-Atlantin merialueella ja esimerkiksi Norjassa ja Britteinsaarilla, Uotila pohtii.

– Ja Suomi voisi kuulua vaikutusalueeseen.

Lue myös:

Golfvirta on tutkijoiden mukaan heikoimmillaan yli tuhanteen vuoteen – Eurooppa saa jatkossa vähemmän lämpöä etelästä

Kerttu Kotakorpi: Golf-virta hidastuu, mutta se ei peruuta ilmastonmuutosta Pohjoismaissa

Suosittelemme sinulle