Hyppää sisältöön

Kenia vei kaksoisvoiton naisten maratonilla, yllätyspronssia USA:han

Peres Jepchirchir karkasi maannaiseltaan Brigid Kosgeilta kaksi kilometriä ennen maalia.

Maratonin kaksoisvoitto Keniaan
Maratonin kaksoisvoitto Keniaan
STT Urheilu

Kenia otti kaksoisvoiton naisten olympiamaratonilla, joka juostiin varhain lauantaina Sapporossa Hokkaidon saarella.

Olympiakultaa otti kaksinkertainen puolimaratonin maailmanmestari Peres Jepchirchir, joka jätti maailmanennätysnaisen Brigid Kosgein 16 sekunnin päähän. Pronssille juoksi Yhdysvaltain Molly Seidel, joka juoksi vasta uransa kolmannen maratonin.

Voittoaika oli kuumissa ja kosteissa oloissa 2.27.20. Olympiamaraton juostiin Pohjois-Japanissa Tokion helteiden välttämiseksi, ja kisa aloitettiin jo aamukuudelta paikallista aikaa, mutta lämpötila kohosi silti 30 asteeseen kisan loppupuolella.

Helle oli juoksijoille haastavaa, ja esimerkiksi kenialainen hallitseva maailmanmestari Ruth Chepngetich joutui keskeyttämään.

– Oli niin kuumaa, ei ollut helppoa. Olen kiitollinen että selvisin tämän sään kanssa, voittaja Jepchirchir sanoi.

Jepchirchir karkasi maannaiseltaan Kosgeilta kaksi kilometriä ennen maalia. Kosgei oli voittanut neljä edellistä juoksemaansa maratonia, joukossa hänen ME-juoksunsa 2.14.04 kaksi vuotta sitten Chicagossa. Hänelläkin oli kuitenkin Japanin kuumissa oloissa vaikeaa.

Viisi vuotta sitten Riossa Jemima Sumgong toi Kenialle ensimmäisen olympiavoiton naisten maratonissa. Vuonna 2017 hän kuitenkin kärähti eposta ja sai kahdeksan vuoden kilpailukiellon.

Lue myös:

Päätöspäivä tuotti pettymyksen Castrenille ja Nuutiselle – suomalaiset eivät mahtuneet golfissa kymmenen parhaan joukkoon

Castrén pettyi tulokseensa, Nuutinen tunteikkaana haastattelussa – Yle seuraa kisapäivää hetki hetkeltä

Suosittelemme sinulle