Hyppää sisältöön

Musiikin moniottelija Mika Sundqvist on kuollut – Mikko Alatalo: "Hän oli erittäin tärkeä henkilö koko suomalaisen rock-musiikin historiassa"

Sundqvist muistetaan muun muassa Alwari Tuohitorvi -yhtyeestä, vuoden 1982 Syksyn sävel -kilpailun voitosta kappaleella Hormoonihiiret sekä hitistä Moottoripyörä on moottoripyörä. 

Muusikko, studioisäntä Mika Sundqvist MSL-studiolla Kihniössä 27. tammikuuta 2017. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Muusikko, musiikintuottaja, säveltäjä, sanoittaja ja suomalaisen kevyen musiikin taustavaikuttaja Mika Sundqvist on kuollut.

Sundqvist kuoli sairauden uuvuttamana lauantain vastaisena yönä, kertoo Ylelle Sundqvistin ystävä Mikko Alatalo.

Vuonna 1947 syntynyt Sundqvist muistetaan muun muassa Alwari Tuohitorvi -yhtyeestä, vuoden 1982 Syksyn sävel -kilpailun voitosta kappaleella Hormoonihiiret sekä hitistä Moottoripyörä on moottoripyörä.

Sundqvistin päätyömaana on pidetty hänen MSL-studiota, jossa äänitettiin useiden suomalaisten yhtyeiden ja artistien tuotantoa. Sundqvist on äänittäjänä ja tuottajana vaikuttanut muun muassa Eppu Normaalin, Popedan, Yön, Juice Leskisen ja myös Alatalon produktioissa.

– Vielä viime talven aikana teimme ison kymmenen levyn kokelman, jonka Mika äänitti ja miksasi. Hän on äänittänyt urallani yli 40 lp-levyä, Alatalo kertoo.

Alatalo kuvailee, että Sundqvist ei ollut ainoastaan huumorimuusikko, vaan erittäin tärkeä hahmo tamperelaiselle Manserockille ja uuden aallon muusikoille.

– Hän oli erittäin tärkeä henkilö koko suomalaisen rock-musiikin historiassa. Voisi sanoa, että hän oli myös nuorison kouluttaja, kun punkbändit tulviat äänittämään musiikkia ja Mika opetti heille, miten kitarat viritetään.

– Hän oli erittäin hyvä ystävä ja kertakaikkisen upea ihminen. Jotenkin ajattelimme, että Mika on viimeinen ihminen, joka näin aikaisin lähtee, mutta näin siinä sitten kävi.

Mika Sundqvist oli kuollessaan 74-vuotias. Hän oli kotona saattohoidossa vaikean ja lyhyen sairauden vuoksi, leski Eija Sundqvist kertoi STT:lle lauantaina iltapäivästä.

Mika Sundqvist Ylen Elävässä arkistossa:

Elävä arkisto: Mika Sundqvist muistelee Alwari T:tä

Elävä arkisto: Vieraisilla MSL-studiolla

Mitä muistoja sinun mieleesi tulee Mika Sundqvistin laajasta ja pitkästä musiikkiurasta? Voit jakaa muistosi kommentoimalla. Keskustelu on auki sunnuntaille 8.8. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle