Hyppää sisältöön

Puola suostuu perääntymään oikeuslaitoskiistassa – Valtapuolue: EU:n kritisoima tuomareiden kurinpitoelin lakkautetaan nykyisessä muodossaan

EU antoi Puolalle 16. elokuusta asti aikaa lakkauttaa tuomareita valvovan "kurinpitoelimen". EU katsoo sen horjuttavan oikeuslaitoksen riippumattomuutta.

Jarosław Kaczyński
Jaroslaw Kaczynski kuvattuna Varsovassa vuonna 2019. Kuva: Attila Husejnow / AOP
STT,
Vilma Romsi

Puola on valmis hankkiutumaan eroon tuomareita valvovasta elimestä, jota EU:n tuomioistuin pitää EU-lain vastaisena. Asiasta kertoi Puolassa valtaa pitävän oikeistopulistisen Laki ja oikeus -puolueen puheenjohtaja Jaroslaw Kaczynski Puolan valtion uutistoimisto PAP:n lauantaina julkaisemassa haastattelussa.

Euroopan komissio antoi EU-tuomioistuimen päätöksen mukaisesti Puolalle kuun puoliväliin asti aikaa lakkauttaa valvontaelimen. EU katsoo sen horjuttavan oikeuslaitoksen riippumattomuutta.

– Lakkautamme kurinpitoelimen nykymuodossaan, ja tällä tavalla kiistelyn aihe katoaa, Kaczynski sanoo.

EU on uhannut Puolaa sakoilla, mikäli muutosta ei tapahdu.

Osana Puolan oikeuslaitosuudistusta perustettu "kurinpitoelin" valvoo puolalaisia tuomareita. Sillä on valtuus esimerkiksi poistaa näiltä syytesuoja tai leikata näiden palkkoja. Elimen jäsenet on valittu poliittisin perustein.

Uudistus alulle syyskuussa

Puolan oikeuslaitosuudistusta koskeva kiista EU:n kanssa on koskenut myös sitä, onko EU:n lainsäädäntö ensisijainen maan omaan perustuslakiin nähden.

Puolan hallitus on katsonut oikeuslaitoksen uudistusten olevan maan sisäinen asia. Puolan perustuslakituomioistuin teki taannoin päätöksen, jonka mukaan EU-tuomioistuimen mahdolliset turvaamistoimet Puolaa vastaan ovat Puolan perustuslain vastaisia.

Sen sijaan EU-tuomioistuimen mukaan oikeusjärjestelmän organisointi kuuluu jäsenmaiden toimivaltaan, mutta niiden on noudatettava EU-laista juontavia velvoitteita. EU-komissio vaatii, että Puolan on myönnettävä EU-oikeuden ensisijaisuus Puolan lakeihin nähden.

Puolalla on aikaa kuluvan kuun puoliväliin saakka ilmoittaa tästä komissiolle, jos se mielii välttää rankaisutoimet.

Hallitus aikoo Kaczynskin mukaan antaa esitykset kurinpitoelimen uudistamiseksi syyskuussa.

Torstaina Puolan korkein oikeus jäädytti kurinpitoelimen osittain siihen asti, että lainsäädännölliset uudistukset on saatu valmiiksi tai EU:n tuomioistuin antaa asiasta lopullisen päätöksen.

Puolan hallinto on perustellut oikeuslaitoksen muutoksia sillä, että ilman niitä kommunismin ajoilta periytyvän oikeuslaitoksen korruptiota ja heikkoa toimintaa ei voida parantaa.

Lue lisää aiheesta:

Puolassa oikeus ottaa kantaa EU-kiistaan: Meneekö oma perustuslaki EU-lain edelle vai päinvastoin?

Suosittelemme sinulle