Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Etelätalon kahdeksas sija sinetöi Suomen saaliin Tokiosta – olympiavoittaja Chopra teki intialaista urheiluhistoriaa, Vetterin kisasta pannukakku

Neeraj Chopra, 23, onnistui loistavasti uransa ensimmäisissä olympiakisoissa ja voitti Intian ensimmäisen yleisurheilun olympiamitalin.

Intian Neeraj Chopralle keihään olympiakultaa! Katso voittoheitto
Petra Manner,
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Lassi Etelätalo nappasi pistesijan miesten keihäsfinaalissa Tokion olympiakisoissa. 33-vuotias suomalainen heitti kolmannella kierroksella tuloksen 83,28, joka riitti kahdeksanteen sijaan.

– Ihan OK sija ja tulos. Tulostaso oli aika tasainen. Pari metriä olisi voinut tulla onnistuneella heitolla lisää ja päästä mitaliin kiinni, Etelätalo kommentoi.

Sijoitus on Etelätalon uran paras olympiakisoissa. MM-kisoissa kaksi vuotta sitten hän sijoittui neljänneksi.

Etelätalo aloitti finaalin vaisusti tuloksilla 78,43 ja 76,59. Kolmannella kierroksella hän sai kuitenkin heittoonsa pituutta ja varmisti paikan jatkokierroksilta.

– Jalat olivat tänään vähän löysemmät kuin karsinnassa. Meni vähän väkinäiseksi. Kolmas heitto oli tahdonvoimalla väkisin heitetty heitto, jolla pääsi pistesijaan kiinni.

Etelätalo sai puhtia vielä kuudennen kierroksen heittoonsa, mutta tulos 83,05 ei riittänyt parantamaan helsinkiläisen sijoitusta.

Etelätalon ennätys on 84,98. Hänet tunnetaan varmana arvokilpailijana, joka on yltänyt lähelle parasta tasoaan tiukoissa paikoissa.

– Pitää vain kaivaa rähinä siihen ja löytää itsestään kaiken irti. Ei se nyt sen vaikeampaa ole sinänsä.

Katso Etelätalon paras heitto alla olevalta videolta.

Intian Neeraj Chopra heitti toisellaan 87,58 ja juhlii uransa ensimmäistä arvokisavoittoa. 23-vuotiaasta Choprasta tuli Intian historian ensimmäinen mitalisti olympialaisten yleisurheilussa.

Chopra on aiemmin urallaan voittanut alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden ja aikuisten Aasian mestaruuden. Hänen ennätyksensä 88,07 on keväältä 2021.

Hopea- ja pronssimitalit menivät tshekkiheittäjille. Jakub Vadlejch rykäisi viidennellään kauden parhaansa 86,67 ja nousi hopealle. Vitezslav Vesely otti pronssia kolmannen kierroksen tuloksellaan 85,44.

Etelätalon kahdeksannen sijan myötä Suomi saavutti Tokiosta kaksi pronssimitalia ja kuusi pistesijaa. Nyrkkeilyssä pronssia ottaneen Mira Potkosen lisäksi mitalille ylsi uimari Matti Mattsson.Pistesijoille ylsivät Eetu Kallionen skeetissä, Tuula Tenkanen purjehduksessa, Arvi Savolainen painissa, Topi Raitanen 3 000 metrin estejuoksussa, Wilma Murto seiväshypyssä ja Lassi Etelätalo keihäänheitossa.

Alusta teki Vetterille tepposet

Kesän aikana ysikymppisiä tehtailleen Saksan Johannes Vetterin kisasta tuli pannukakku. Saksalainen oli vaikeuksissa vauhdinottonsa kanssa ja heitti avauskierroksella tuloksen 82,52. Kahdella seuraavalla yrityksellä Vetterin tukijalka petti eikä hän saanut tulosta.

Ennakkosuosikki karsiutui jatkokierroksilta ja jäi yhdeksänneksi. Vetter saapui Yle Urheilun haastatteluun pettyneenä.

– Alusta oli minulle tosi hankala. Kaikki varmasti näkivät toisella yritykselläni, että radan pinta oli todella liukas. Ei siitä oikein ole muuta sanottavaa. Shit happens. Yritin kaikkeni, mutta jos pönkkäjalka pettää, ei voi heittää pitkälle, Vetter sanoi.

Katso videolta Johannes Vetterin toinen heitto, jossa hänen jalkansa lipsahti vaarallisesti.

Toukokuussa kauden kärkituloksen 96,29 heittänyt Vetter kertoo pelänneensä kilpailun aikana loukkaantumista. Toisella kierroksella Vetter heittäytyi vaarallisen näköisesti kuperkeikalla viivan yli.

– Tietenkin se on vaarallista. Normaalisti heitän hyvin mondo-pinnoitteella, mutta tämä on erilainen. Täällä on juostu hyviä aikoja ja ennätyksiä, mutta minun kaltaiselleni heittäjälle tämä ei ollut ollenkaan hyvä, Vetter harmitteli.

Lassi Etelätalo kertoi, että alustalla ei ollut vaikutusta hänen omiin heittoihinsa.

– Johanneksella näytti tosi pahalta varsinkin se toinen heitto, se varmasti sattui jalkaan. Hänellä ei varmasti vireestä jäänyt kiinni, vaan alusta vain petti alta. Ei siinä pysty tehdä mitään. Taisi vähän muillakin luistaa tukijalka joissain heitoissa, mutta ei se ehkä muilla kaatunut siihen kuin Johanneksella, Etelätalo totesi.

Muokattu kello 16.52. Korjattu tieto, että Jakub Vadlejch otti hopeaa ja Vitezslav Vesely pronssia.

Muokattu kello 18.32. Lisätty tieto, että myös Wilma Murto otti olympialaisissa pistesijan.

Lue myös:

Sifan Hassanin vastustamaton loppukiri toi tuplakultaa – hollantilainen jätti ratkaisun etusuoralle

Norjan ihmemies Jakob Ingebrigtsen kiri olympiakultaan hirmuisella Euroopan ennätyksellä: "Tunsin oloni fantastiseksi viimeisellä kierroksella"

Suosittelemme sinulle