Hyppää sisältöön

Norjan ihmemies Jakob Ingebrigtsen kiri olympiakultaan hirmuisella Euroopan ennätyksellä: "Tunsin oloni fantastiseksi viimeisellä kierroksella"

20-vuotias Jakob Ingebrigtsen kukisti muun muassa hallitsevan maailmanmestarin Timothy Cheruiyotin.

Käsittämätöntä menoa! 1500 metrin olympiakultaa Norjan Jakob Ingebrigtsenille
Käsittämätöntä menoa! 1500 metrin olympiakultaa Norjan Jakob Ingebrigtsenille
Emma Hyyppä

20-vuotias norjalainen Jakob Ingebrigtsen pinkoi komeaan voittoon miesten 1 500 metrin finaalissa olympiaennätysajalla 3.28,32. Aika on myös uusi Euroopan ennätys. Myös edellinen ennätys oli Ingebrigtsenin omissa nimissä.

– Tämä on aivan upeaa. Mitä lähemmäs finaali tuli, sitä merkityksettömämmältä ajatus hopeamitalista tuntui. Olen ollut niin hermostunut ja innoissani olympialaisista, että syöminenkin on ollut välillä vaikeaa, Ingebrigtsen sanoi Norjan yleisradioyhtiö NRK:n haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Ingebrigtsen pehmitti rajussa vauhtijuoksussa hallitsevan maailmanmestarin, Kenian Timothy Cheruiyotin 0,69 sekunnilla. Cheruiyot on neljän viime vuoden aikana hävinnyt 1 500 metrin kilpailussa vain muutaman kerran – ja ainoastaan maanmiehilleen.

– En ollut ennen tätä iltaa voittanut Cheruiyotia. Ei sen pitänyt nytkään olla mahdollista, mutta tunsin oloni aivan fantastiseksi viimeisellä kierroksella. Tulin joka askeleella vain vahvemmaksi, Ingebrigtsen kertoi.

Pronssimitalisti, Ison-Britannian Josh Kerr juoksi ennätyksensä 3.29,05 ja jäi kenialaistähdestä vain 0,04 sekuntia.

Timothy Cheruiyot, 25, myönsi, että olympiahopea maistuu katkeralta.

– En odottanut, että häviäisin. Jakob on mukava urheilija ja vahva mies. Se oli kovatasoinen tonnivitonen ja tänään oli Jakobin päivä, Cheruiyot sanoi.

Seuraavaksi maailmanennätysjahtiin

Olympiamitali on Ingebrigtsenin juoksuperheen ensimmäinen. Jakob Ingebrgtsenin isoveljet Filip ja Henrik ovat molemmat Euroopan mestareita.

Jakob Ingebrigtsen on nuoresta iästään huolimatta voittanut jo viisi Euroopan mestaruutta. Kaksi vuotta sitten hän oli MM-kisojen 1 500 metrillä neljäs.

Ingebrigtsenin valmentajaisä Gjert Ingebrigtsen kertoi, että maailmanennätys on täysin norjalaisnuorukaisen saavutettavissa. Marokon Hicham El Guerrouj juoksi hirmuajan 3.26,00 vuonna 1998, kaksi vuotta ennen Jakob Ingebrigtsenin syntymää.

– Jakob lähestyy maailmanennätystä rohkeasti. Katsotaan, saammeko järjestettyä ME-yrityksen vielä tälle vuodelle, tai sitten ensi vuodelle. Hän juoksee maailmanennätyksen lähelle ennemmin tai myöhemmin.

Ingebrigtsen väläytti keväällä norjalaismediassa, että voisi jopa lopettaa uransa, mikäli hän voittaa Tokiossa kultaa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan nälkää ennätysten jahtaamiseen ja mestaruuksien voittamiseen riittää vielä.

– Haluan juosta niin kovaa kuin mahdollista. En ole vielä valmis.

Päivitetty kello 18.31: Täydennetty juttua kommenteilla.

Lue myös:

Sifan Hassanin vastustamaton loppukiri toi tuplakultaa – hollantilainen jätti ratkaisun etusuoralle

Sammelvuon suojatit taipuivat jännitysnäytelmässä, Lassi Etelätalo jäi ilman mitalia yllätyksien keihäskisassa – Yle seurasi kisapäivää hetki hetkeltä

Suosittelemme sinulle