Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Mielenilmauksella vaadittiin reilumpaa kohtelua autoilijoille – torviprotesti toi Eduskuntatalon eteen lähes 500 autoilijaa

Autoilijoiden protesti keräsi suuren määrän osallistujia Helsingin keskustaan tänään lauantaina. Protestin järjestämisen takana on vapaamuotoinen Facebook-ryhmä, joka vaatii poliittista asenneilmapiiriä suopeammaksi autoilijoita kohtaan.

Autoilijoiden torviprotesti Eduskuntatalolla
Jesse Mäntysalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Reilumpaa politiikkaa autoilijoita kohtaan vaativa mielenilmaus keräsi poliisin arvion mukaan noin 460 ajoneuvoa Helsingin keskustaan lauantai-iltapäivänä.

Autojen torvet kaikuivat, kun kulkue ajoi Mannerheimintietä pitkin. Tapahtuman taustalla oli Stop autoilijoiden kuritukselle -niminen Facebook-ryhmä.

Ryhmässä on noin 280 000 jäsentä. Sen tarkoituksena on ajaa yksityisautoilijoiden ja raskaan liikenteen ammattilaisten etua.

Ryhmä kuvailee toimintansa päämäärän olevan kokonaisvaltainen poliittisen asenneilmapiirin muuttuminen autoilijoita kohtaan suopeammaksi ja huomioivammaksi.

Yksi tapahtuman järjestäjistä ja Facebook-ryhmän ylläpitäjistä on rovaniemeläinen Tomi Piminäinen.

Hän sanoo, että mielenilmauksilla ja alati suosiotaan kasvattaneella Facebook-ryhmällä tavoitellaan sitä, että autoilijat otettaisiin paremmin huomioon poliittisia päätöksiä tehtäessä.

– Autoilijoiden kurituksella tarkoitamme sitä, että poliittisilla päätöksillä pyritään hankaloittamaan autoilua ja korottamaan autoilun kustannuksia kohtuuttomiksi, Piminäinen kuvailee.

Autoilijoiden mielenilmaus eduskuntatalolla
Torviprotesti kulki Mannerheimintiellä. Eduskuntatalon edessä mielenilmauksen järjestäjät luovuttivat kansanedustajille adressin. Kuva: Jesse Mäntysalo / Yle

Vaatimuksena autovero poisto ja bensan hinnan lasku

Tapahtuman järjestäjät luovuttivat protestinsa yhteydessä paikalle saapuneille kansanedustajille adressin.

Se sisältää vaatimuksia muun muassa autoveron poistamiseksi, teiden kunnossapitoon ja väylien kehitykseen käytettävän budjetin nostamiseksi sekä polttoaineiden litrahintojen laskemiseksi vähintään EU:n mediaanitasolle.

Piminäinen huomauttaa, että kyseessä oli jo kolmas torviprotesti.

– Jokainen näkee, että nämä kasvavat ja paisuvat, jos ei ala mitään tapahtua. Tämä ei tule olemaan viimeinen, jos meitä ei kuunnella, Piminäinen toteaa.

Poliisi ohjasi liikennettä sekä kokoontumispaikoilla että mielenosoituskulkueen reitillä. Helsingin poliisi tviittasi mielenosoituksen sujuneen rauhallisesti ja poliisin ohjeiden mukaisesti.

Voit keskustella aiheesta 8.8. kello 23 saakka.

Lue myös:

Bensiinin hinta kipuaa ylöspäin – yhdellä asemalla hinta on jo lähellä kahta euroa litralta

Polttoaine kallistuu ja latauspisteet lisääntyvät – näin EU-komission ehdotus muuttaisi autoilijoiden arkea

Bensan ja dieselin hinnat ampaisivat pikanousuun – "Nousujohteinen suunta jatkuu", arvioidaan polttoaineketjusta

Suosittelemme sinulle