Hyppää sisältöön

Irak on keskeyttänyt lennot Minskiin – siirtolaispaine Liettuan rajalla saattaa helpottaa

Irak on keskeyttänyt matkustajalennot Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin. Lennoilla on tullut Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia, jotka Valko-Venäjä on ohjannut Liettuan rajalle. Liettua on sulkenut rajansa.

Liettuan poliisi vartioi luvattomasti maahan tulleita siirtolaisia Rudininkaissa Liettuassa elokuun alussa. Kuva: Toms Kalnins / EPA

Irakin siviili-ilmailuviranomainen on kieltänyt matkustajalennot Minskiin toistaiseksi. Kielto koskee sekä Iraqi Airways -yhtiötä, joka alkuviikosta ilmoitti lopettavansa lennot viikoksi, että Fly Baghdad -yhtiötä. Asiasta kertoo Viron yleisradioyhtiö (siirryt toiseen palveluun) ERR.

Minskiin sallitaan lentää vain tyhjillä koneilla, joiden on tarkoitus tuoda kotiin ne irakilaiset, jotka haluavat palata.

Liettuan yleisradioyhtiön LRT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) perjantaina Minskiin laskeutunut irakilainen kone oli tyhjä. Liettuan ulkoministerin Gabrielius Landsbergisin mukaan noin 300 irakilaista on ilmaissut haluavansa palata Irakiin.

Landsbergis sanoi pyytäneensä Irakin ulkoministeriltä Fuad Husseinilta, että lennot lopetettaisiin kokonaan.

Bagdadista ja muualta Irakista lennetyillä lennoilla on Minskiin tullut runsaasti irakilaisia, jotka ovat sittemmin usein Valko-Venäjän viranomaisten avustuksella siirtyneet Liettuan rajalle ja sen yli. Alkuviikosta Irak vielä ilmoitti lisäävänsä lentoja eri kaupungeista.

Kesän mittaan Liettuan viranomaiset ovat pidättäneet yli 4 000 ihmistä, jotka ovat ylittäneet laittomasti Liettuan rajan. Useimmat heistä ovat irakilaisia.

EU on auttanut Liettuaa parantamaan rajansa valvontaa ja neuvotellut Irakin hallituksen kanssa lentojen vähentämisestä.

Liettua ja EU syyttävät Valko-Venäjää siirtolaisten käyttämisestä painostuskeinona. Aljaksandr Lukašenkan johtama Valko-Venäjän hallinto pitää Liettuaa vastustajanaan, koska Liettua sallii Valko-Venäjän opposition toimia vapaasti maassa.

Tällä viikolla Liettua alkoi käännyttää siirtolaiset takaisin suoraan rajalta. Viime päivinä Valko-Venäjän alueelta tulevien luvattomien siirtolaisten määrä on lisääntynyt Puolan ja Latvian rajoilla.

Suosittelemme sinulle