Hyppää sisältöön

Valmentaja raivosi suursuosikki Johannes Vetterin murentunutta olympiaunelmaa ja syytti ratavalmistajaa farssista: "Ottaisin heitä niskasta"

Keihään ennakkosuosikki Johannes Vetter joutui pettymään rajusti Tokion olympiafinaalissa.

Hurja tilanne! Katso, kuinka Johannes Vetterin tukijalka lipsahtaa vaarallisesti Tokion pehmeällä heittoalustalla
Hurja tilanne! Katso, kuinka Johannes Vetterin tukijalka lipsahtaa vaarallisesti Tokion pehmeällä heittoalustalla
Atte Husu,
Henriikka Hiilloskorpi,
Petra Manner

Miesten keihäänheiton ehdoton ennakkosuosikki Tokion olympiafinaalissa oli maailmantilaston ylivoimainen ykkönen, Saksan Johannes Vetter. Hän jäi kuitenkin kilpailussa yhdeksänneksi ja sai vain yhden tuloksen 82,52.

Katso jutun pääkuvana olevalta videolta Johannes Vetterin toinen heitto, jossa hänen jalkansa lipsahtaa vaarallisesti.

Jo karsinnan jälkeen Vetterin valmentaja Boris Obergföll haukkui Tokion olympiastadionin keihäsalustan ja kertoi, ettei se sovi Vetterille lainkaan. Mönkään menneen finaalin jälkeen teksti oli entistä rajumpaa.

– Mondo tappoi tekniikkamme ja antoi etua urheilijoille, jotka eivät käytä tukijalkaansa niin kuin Johannes käyttää. Stadionin mondo on tehty juoksijoille ja hyppääjille, mutta keihäänheittäjät on unohdettu, Obergföll tilitti Yle Urheilulle kilpailun jälkeen.

Vetterin toisessa finaaliheitossa nähtiin, kuinka hänen tukijalkansa luisui mondon pinnalla vaarallisen näköisesti. Saksalainen kaatui ja näytti tuskaiselta. Hän ei kommentoinut Yle Urheilun haastattelussa kilpailun jälkeen, loukkaantuiko hän tilanteessa.

– Alusta oli minulle tosi hankala. Kaikki varmasti näkivät toisella yritykselläni, että radan pinta oli todella liukas. Ei siitä oikein ole muuta sanottavaa. Shit happens. Yritin kaikkeni, mutta jos tukijalka pettää, ei voi heittää pitkälle, Vetter sanoi kilpailun jälkeen.

Olympiakultaan heitti Intian Neeraj Chopra 87,58 kantaneella heitollaan. Hopea ja pronssi menivät Tshekkiin Jakub Vadlejchille ja Vitezslav Veselylle.

– Nämä kaksi tshekkiläistä ottavat mitalin, jotka eivät ole näkyneet millään tavalla kauden missään muissa kisoissa. En voi kuin sanoa, että kiitos mondolle, että Johannes oli kilpailussa yhdeksäs, saksalaisvalmentaja jatkaa.

Obergföllin mukaan valmentajia tai urheilijoita ei oltu informoitu uudenlaisesta alustasta etukäteen, vaan heittoalustan laatu saatiin testata vasta keihäskarsinnassa.

– En osaa edes kuvailla, kuinka vihainen olen. Jos ratavalmistajat olisivat edessäni, ottaisin heitä niskasta kiinni. Tämä on todella paha juttu, eikä näin voi tehdä. Toivon, että jotain muutetaan. Mutta mitä voin nyt tehdä? En mitään, Obergföll totesi.

Lue myös:

Etelätalon kahdeksas sija sinetöi Suomen saaliin Tokiosta – olympiavoittaja Chopra teki intialaista urheiluhistoriaa, Vetterin kisasta pannukakku

Suosittelemme sinulle