Hyppää sisältöön

Suomi jäi mitalitavoitteestaan, vaikka Tokiossa tuli täysosumia – olympiakomitean Lehtimäki on tyytyväinen, mutta odottaa jo tulevaa

Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki ja Urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen uskovat suomalaisurheilijoiden parempaa menestykseen tulevaisuudessa.

Suomen olympiakomitean Mika Lehtimäki haluaa kehittää huippu-urheilun lähtökohtia
Suomen olympiakomitean Mika Lehtimäki haluaa kehittää huippu-urheilun lähtökohtia
Riku Porvari,
Atte Husu

Vaikka Tokion olympialaisten viimeisenä päivänä vielä kilpaillaan, päättyi Suomen urheilijoiden kisataival lauantaina keihäänheittäjä Lassi Etelätalon kahdeksanteen sijaan. Etelätalo siis heitti itsensä pistesijalle, ja täten täydensi Suomen tilaston kahteen pronssimitaliin ja kuuteen pistesijaan.

Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki sanoi ennen kisojen alkua, että tästä joukkueesta ei normaalisuorituksilla kukaan ota olympiamitalia. Pronssimitalit lopulta tulivat, kun Matti Mattsson onnistui 200 metrin rintauinnissa ja Mira Potkonen kamppaili nyrkkeilyssä.

– Tähän hetkeen tämä tyydyttää. Häkellyttävän upea Mattsson paransi kahdesti Suomen ennätystä ja sitten finaaliuinnissa tuli täysosuma. Potkonen ottelu toisensa jälkeen pystyi kääntämään tasaisia kamppailuita voitoiksi ja eteni mitalipallille, Lehtimäki summasi Tokion kisoja Yle Urheilulle.

Huippu-urheiluyksikön tavoitteena oli saada kymmenen mitalia olympiadin aikana. Kahdeksaan jäätiin, kun Pyeongchangin talviolympialaisissa mitaleja tuli kuusi ja Tokiossa kaksi. Olympiadi on nelivuotisjakso, johon lukeutuvat sekä talvi- että kesäolympialaiset.

– Kaksi mitalia jäi uupumaan. Pikaluistelija Mika Poutala oli kolme sadasosan päässä mitalista ja skeet-ampuja Eetu Kallioinen jäi mitalista yhden kiekon Tokiossa. Aika lähellä oltiin kymmentä mitalia, jota viisi vuotta sitten pidettiin osittain epärealistisena, Lehtimäki toteaa.

Lehtimäki kokee, että Tokion kisat olivat suomalaiselle urheilulle askel oikeaan suuntaan. Hän sanoo joukkueen suorittaneen odotuksiin nähden erinomaisesti. Jatkoa ajatellen tärkeintä olisi parantaa urheilijoiden lähtökohtia, jotta isompaa menestystä tulisi.

Suomi tuplasi Rion kisamenestyksen Tokiossa

Suomen olympiajoukkue nappasi Rion olympialaisissa yhden mitalin ja kolme pistesijaa. Tokiossa tilasto tuplattiin, kun mitalejen lisäksi pistesijoilla olivat purjehtija Tuula Tenkanen, painija Arvi Savolainen, seiväshyppääjä Wilma Murto, estejuoksija Topi Raitanen, ampuja Kallioinen ja keihäänheittäjä Etelätalo.

Nyt olympiakomitean Lehtimäki toivoo, että samanlainen parannus voitaisiin tehdä Pariisiin olympiakisoissa vuonna 2024. Hänen mukaansa menestys on kiinni urheilijoille tarjottavista lähtökohdista.

– Kärkiurheilijoidemme täytyy saada täydellinen harjoitusrauha. Lisäksi nuoret erittäin potentiaaliset urheilijat, kuten Savolainen ja moukarinheittäjä Silja Kosonen, pitää saada nostettua mitalikantaan. Siitä se Pariisin menestys sitten alkaa koostumaan.

Lehtimäki sanoo, että Suomella on kesäkisoissa vielä matkaa Ruotsin ja Norjan tasolle – talvella etenkin Norjaan. Tokion kisat olivat Suomelle kuitenkin tärkeä askel eteenpäin. Lehtimäen mukaan on selvää, että seuraaviin olympiakisoihin pitää osallistua paremmilla lähtökohdilla.

– Tämän enempää ei joukkueelta olisi voinut pyytää kuin mitä nyt saatiin. Nyt on kolme vuotta aikaa tehdä joukkuetta vahvemmaksi.

Lehtimäki huomauttaa, että Suomen joukkueesta 70 prosenttia oli ensikertalaisia olympialaisissa, mutta silti 12 urheilijaa ylsi sijoille 9–16. Siksi hän uskoo, että kolmen vuoden sisällä saadaan urheilijoita mitalikamppailuihin.

– Nämä meidän rakenteelliset ratkaisut, keskittäminen ja priorisointi, niitä täytyy vain jauhaa. Maailmalla tällaisia asioita on ennen meitä jo tehty, ja vaikutukset tulevat pitkällä aikavälillä, vaikka ne näkyivät orastavasti jo Tokiossa.

Lehtimäen mukaan lisäksi on tärkeää pystyä tukemaan valmentajia, joiden osaaminen ja ammattimaisuuden kehittäminen ovat keskeisiä asioita. Toinen tie menestykseen on saada nuoret riittävän aikaisin kiinni ammattivalmennukseen.

– Tällä tavalla lahjakas nuori pääsee harjoittelemaan hyvissä olosuhteissa asiantuntijapalveluiden ympäröimänä. Näin me pystymme ajan kanssa jalostamaan uutta urheilijasukupolvea.

Urheiluliitonvalmennuspäällikkö Tuomo Salonen odottaa ensi vuoden EM-kisoja.

Urheiluliiton Tuomo Salonen: "Erinomainen suoritus Suomen joukkueelta"

Urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö ja Suomen yleisurheilujoukkueen johtaja Tuomo Salonen oli tyytyväinen Suomen joukkueen kokoon Tokion kisoissa.

– Erinomainen suoritus Suomen joukkueelta kokonaisuutena. Eivät ainoastaan ne kolme pistesijaa, vaan että joukkueen koko oli 21 yleisurheilijaa, vaikka kolme jäi pois hetki ennen olympialaisia, Salonen sanoi Yle Urheilulle.

– Lisäksi kymmenen sijoitusta 15 parhaan joukkoon. Jos verrataan kahteen edelliseen olympiadiin, joista tuli neljä ja viisi sijoitusta 15 parhaan joukkoon, Tokion kokonaisuus kertoo meille, että yleisurheilun tilanne Suomessa on erittäin hyvä, hän jatkoi.

Hyvien olympialaisten jälkeen Salonen odottaa innolla ensi kesää, jolloin tiedossa on yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut Yhdysvaltain Oregonissa ja Euroopan mestaruuskilpailut Saksan Münchenissä. Hän ei tässä vaiheessa tee mitalitavoitteita, vaan sanoo isompien mittareiden olevan kärkipään sijoitukset.

– Jos lasketaan vain eurooppalaiset, kaikki Tokion olympialaisissa kymmenen parhaan joukkoon yltäneet suomalaiset ovat kahdeksan parhaan joukossa. Keihäänkärkenä Topi Raitanen parhaana eurooppalaisena estejuoksun finaalissa. Näistä lähtökohdista Suomella on kutkuttavat näkymät ensi vuoden EM-kisoihin.

Lisäksi Salonen iloitsee sitä, että menestyvien suomalaisurheilijoiden lajikirjo on laaja. Mutta vaikka monissa lajeissa on hyviä yksilöitä, yhdessäkään ei ole urheilijoita hukattavaksi.

– Yksilölliset olosuhteet pitää saada kuntoon. Laadukkaan valmennuksen kautta Suomelle tulee niitä menestyjiä. Siksi tulemme kaikkien lajien kohdalla käymään läpi kärkipään urheilijat sekä heidän valmennus ja tukitiimit. Sen kautta meille rakennetaan niitä menestyjiä jo ensi vuodelle.

Lue myös:

Näin vietetään päätöspäivää Tokion olympialaisissa – katso tästä sunnuntain olympiaohjelma ja tv-lähetykset

Etelätalon kahdeksas sija sinetöi Suomen saaliin Tokiosta – olympiavoittaja Chopra teki intialaista urheiluhistoriaa, Vetterin kisasta pannukakku

"Sattuu ihan hirveästi" – kultamitalin lipuminen käsistä kirpaisee Tuomas Sammelvuota, joka nautti olympiaturnauksen jokaisesta hetkestä

Norjan ihmemies Jakob Ingebrigtsen kiri olympiakultaan hirmuisella Euroopan ennätyksellä: "Tunsin oloni fantastiseksi viimeisellä kierroksella"

Suosittelemme sinulle