Hyppää sisältöön

Eliud Kipchoge jälleen kiistaton kuningas olympiamaratonilla – hopeamies kannusti kaverinsa pronssille

Eliud Kipchoge dominoi Tokion olympiakisojen yleisurheilun päätösmatkaa. Kenialainen oli täysin omaa luokkaansa miesten maratonilla.

Kipchoge juhli maratonin olympiakultaa
Kipchoge juhli maratonin olympiakultaa
Simo Arkko,
Jonne Niemeläinen

Kenian Eliud Kipchoge voittiuransa toisen olympiakullan miesten maratonilla täysin dominoivan esityksen jälkeen. Maailmanennätysmies pinkoi Tokion maratonin aikaan 2.08.38.

Kenialaisen voittomarginaali (+1.20) on suurin sitten vuoden 1972 Münchenin olympialaisten (Frank Shorter).

Kipchoge juhli myös vuonna 2016 Riossa olympiakultaa. Kenialainen juoksi tuolloin voittoajan 2.08.44 eli hän juoksi Tokiossa kuusi sekuntia kovemman ajan.

Vain kaksi miestä ennen Kipchogea on pystynyt voittamaan perättäiset olympiamaratonit. Kipchogen edeltäjiä toisen peräkkäisen olympiamaratonin voittajina olivat Etiopian Abebe Bikila Tokiossa vuonna 1964 ja Itä-Saksan Waldemar Cierpinski Moskovassa vuonna 1980.

– Toivottavasti olen pystynyt improvisoimaan tulevia sukupolvia. Tämä merkitsee minulle todella paljon, sillä viime vuosi oli raskas, kun olympialaisia lykättiin, Kipchoge sanoi.

36-vuotias Kipchoge on ollut täysin pitelemätön uransa aikana kuninkuusmatkalla vuodesta 2013 eteenpäin. Hän on voittanut juoksemistaan 15 maratonista peräti 13.

Kipchoge lähti muilta karkuun 30 kilometrin kohdalla, ja juoksi tämän jälkeen viisi kilometriä aikaan 14.28. Kenialainen irtosi lopulta helponnäköisesti, eikä muut juoksijat pystyneet vastaamaan hänen iskuunsa.

– Halusin testata siinä kuntoani ja tuntojani, mestari kommentoi irtiottoaan.

Hopeamies kannusti kaverinsa pronssille

Hollannin Abdi Nageeye (+1.20) juoksi olympiahopealle ja Belgian Bashis Abdi (+1.22) sai pronssia. Himmeimmistä mitaleista taisteltiin loppuun saakka, mutta Kenian Lawrence Cherono (+1.24) ja Espanjan Ayad Lamdassem (+1.38) joutuivat taipumaan viime hetkillä.

Hollantilainen Nageeye ja belgialainen Abdi ovat selvästi ystävyksiä, sillä Nageeye kannusti ja kiritti loppumetreillä kaverinsa olympiapronssille. Nageeye ei aloittanut loppukiriään ennen kuin Abdi liittyi hänen seuraansa. Nageeye viittoili selvästi väsyneelle Nageeyeelle, että nyt mennään, ja kaksikko ohitti Cheronon aivan viime metreillä.

Katso video loppukiritaistelusta klikkaamalla jutun kuvaa.

Tokion olympialaisten maratonin alku oli raskaissa ja kosteissa olosuhteissa monelle liian kova. Kisan aikana lämpötila oli Sapporossa 25–32 astetta. Ensimmäiset huippunimet tippuivat kyydistä jo kymmenen kilometrin kohdalla. Moni yritti sinnitellä pitkään mukana, mutta 30 kilometrissä pääryhmässä oli enää kymmenkunta juoksijaa.

Tilastojen perusteella peräti 30 juoksijaa keskeytti kilpailun. Kilpailijoita oli yhteensä 106.

Etiopian kaikki kolme edustajaa keskeyttivät, mukaan lukien vuoden 2019 maailmanmestari Lelisa Desisa. Vuoden 2019 MM-kolmonen Kenian Amos Kipruto keskeytti mitaliryhmästä 36 kilometrin jälkeen. Vuoden 2012 Lontoon olympiavoittaja Ugandan Stephen Kiprotich uupui myös helteessä.

Kenia juhli lauantaina myös naisten maratonissa, kun Peres Jepchirchir ja Brigid Kosgei toivat maalle kaksoisvoiton.

Lue myös:

Maailmanennätysmies Eliud Kipchoge pinkoi ylivoimaisesti voittoon, peräti 30 keskeytti maratonin – Yle seuraa tapahtumia hetki hetkeltä¨

Kenia vei kaksoisvoiton naisten maratonilla, yllätyspronssia USA:han

Suomi jäi mitalitavoitteestaan, vaikka Tokiossa tuli täysosumia – olympiakomitean Lehtimäki on tyytyväinen, mutta odottaa jo tulevaa

"Sattuu ihan hirveästi" – kultamitalin lipuminen käsistä kirpaisee Tuomas Sammelvuota, joka nautti olympiaturnauksen jokaisesta hetkestä

Etelätalon kahdeksas sija sinetöi Suomen saaliin Tokiosta – olympiavoittaja Chopra teki intialaista urheiluhistoriaa, Vetterin kisasta pannukakku

Suosittelemme sinulle