Hyppää sisältöön

Uuden lastensairaalan teho-osastolta on siirretty potilaita muualle työntekijäpulan vuoksi – linjajohtaja: "Tilanne on tiukka"

Potilaita on jouduttu siirtämään siksi, että teho-osaston erityisosaamista vaativa hoito on pystytty takaamaan sitä tarvitseville. HUSin lastenkirurgian linjajohtaja Jukka Salmisen mukaan tilanne on poikkeuksellinen.

Helsingin Meilahdessa sijaitsevaan Uuteen lastensairaalaan on keskitetty valtakunnallisesti lasten sydänkirurgiaan ja elinsiirtoihin liittyvä tehohoito. Kuva: Silja Viitala / Yle

Lapsia on jouduttu siirtämään Uuden lastensairaalan teho-osastolta muille teho-osastoille hoidettavaksi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin lastenkirurgian linjajohtaja Jukka Salmisen mukaan syy järjestelylle on pula hoitohenkilökunnasta.

Kesäaikaan henkilökunnan määrää ja potilaspaikkoja rajoitetaan lasten teho-osastolla.

– Tänä kesänä on tullut vielä yllättäviä poissaoloja, ja korvaavaa, osaavaa henkilökuntaahan on hyvin vaikea saada.

Salminen viittaa alaa piinaavaan työvoimapulaan. Vaikeuksista sosiaali- ja terveysalan työvoiman saatavuudessa on puhuttu jo pitkään.

Esimerkiksi heinäkuussa Yle Uutiset kertoi, miten Pohjois-Karjalassa terveyskeskuksia jouduttiin sulkemaan hoitajapulan vuoksi.

Uuden lastensairaalan muilta osastoilta on järjestetty henkilökuntaa teho-osastolle paikkaamaan vajetta, mutta lapsipotilaita on siirretty myös muille osastoille Helsingissä.

– Muutamien potilaiden hoito on järjestetty muilla teho-osastoilla. Nämä ovat sellaisia potilaita, joiden hoito pystytään järjestämään siellä turvallisesti, Salminen kertoo.

Siirroilla yritetään taata erityisosaamisen saatavuus

Siiroilla pyritään takaamaan hoidon saatavuus niille potilaille, joita voidaan hoitaa vain Uuden lastensairaalan teho-osastolla. Helsingin Meilahdessa sijaitsevaan sairaalaan on keskitetty valtakunnallisesti lasten sydänkirurgian ja elinsiirtojen vaatima tehohoito.

– Tilanne on tiukka, mutta näillä järjestelyillä potilas hoidetaan turvallisesti ja taataan systeemin toimivuus.

Linjajohtaja Salmisen korviin ei ole kantautunut, että siirrot olisivat herättäneet huolta siirrettävien lasten omaisissa.

– Uskon, että vanhempien ymmärrys on asiassa hyvä, sillä ainoastaan sellainen tehohoito, johon löytyy osaamista muualtakin, on järjestetty muilla teho-osastoilla.

Tilanne on poikkeuksellinen.

– Ainakaan kymmeneen vuoteen ei ole jouduttu tekemään näin paljon tällaisia järjestelyjä.

Salminen muistuttaa, että ongelmat työvoiman saatavuudessa eivät kosketa vain lasten teho-osastoa.

Hänen mukaansa suuressa kuvassa avainasemassa samanlaisten ongelmien välttämiseksi ovat sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehynkin esillä pitämät teemat: alan vetovoiman lisääminen voisi parantaa myös työvoiman saatavuutta.

Suurempia muutoksia odotellessa teho-osastolla varaudutaan samankaltaisten järjestelyiden tekemiseen myös vastaisuudessa.

Linjajohtaja uskoo ja toivoo, että tämänhetkinen poikkeustilanne helpottaa pian.

– Kesän aikainen hoidon rajaaminen päättyy kahden viikon kuluttua, ja ainakin nyt näyttää siltä, että selviämme hyvin. Sen jälkeen tilanne helpottaa ratkaisevasti, Salminen sanoo luottavaisesti.

Lue lisää:

Kymmenet filippiiniläiset tulevat paikkaamaan Suomen huutavaa hoitajapulaa – Marichu Ebunalo aloitti työt maanantaina: "Vanhusten kanssa työskenteleminen on intohimoni"

Hoitajapulan uusi seuraus: terveyskeskuksia suljettu Pohjois-Karjalassa viikoiksi – "Vaje on merkittävästi pahentunut"

Attendo tyhjentää hoivakotinsa Kuopion maaseudulla, kun viranomaiset puuttuivat paikan hoitajapulaan – uusia työntekijöitä ei löytynyt

Suosittelemme sinulle