Hyppää sisältöön

Vuoden tärkein ilmastoraportti julki tänään

Maailmanlaajuinen ilmastoraportti julkaistaan tänään. Raportti kokoaa yhteen tähän saakka tehtyjen tutkimusten tuloksia ja tarkentaa kuvaa ilmastonmuutoksen vaikutuksista tulevaisuudessa.

Hämähäkkiapina Palo Verden kansallispuistossa Costa Ricassa.
Hämähäkkiapina Palo Verden kansallispuistossa Costa Ricassa 19. huhtikuuta. Kuva: Jeffrey Arguedas / EPA
Pauliina Happo

Tuleva kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti on merkittävä, sillä se on tähän mennessä kattavin selvitys ilmastonmuutoksen vaikutuksista ympäri maailmaa.

Raportti kokoaa luonnotieteellisen ilmastonmuutoksesta kerätyn tutkimustiedon yhteen ja arvioi tulevaa koko maapalloa koskevaa ilmastokehitystä.

Tulevaisuudessa maapallon keskilämpötilan ennustetaan edelleen jatkavan nousuaan. Kasvihuonekaasujen päästöjä leikkaamalla lämpenemistä voidaan aikaa myöten hidastaa. Jotta maapallon keskimääräinen lämpeneminen voitaisiin rajoittaa 1,5 asteeseen, on ilmastopaneelin mukaan hiilineutraaliuden saavuttaminen vuosisadan puoliväliin mennessä keskeistä.

Kansainvälinen ilmastopaneeli on julkaissut raportteja vuodesta 1990 alkaen. Ilmastopaneeli on YK:n alainen tiedeyhteisö, jossa on 195 jäsentä. Laajat raportit toimivat kansainvälisen ilmastopolitiikan pohjana.

Nyt julkaistava raportti on kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n kuudennen, vaiheittain julkaistavan arviointiraportin ensimmäinen osa. Osaraportti käsittelee ilmastonmuutoksen luonnontieteellistä pohjaa uusimman tiedon valossa. tämän ja ensi vuoden aikana raportista julkaistaan vielä kolme muuta osaa. Edellinen versio samasta osaraportista on julkaistu vuonna 2013.

Lue myös:

Ilmaston hätätilan puolesta on kerätty jo 14 000 allekirjoitusta – asiantuntijoiden mukaan pandemian aikana vähentyneet päästöt eivät riitä

Äärimmäiset lämpöaallot, nälänhätä, vedenpuute, tulvat – Ilmastopaneeli varoittaa tulevassa raportissaan ilmastonmuutoksen synkistä vaikutuksista

Raportti: Luontokatoa ja ilmastonmuutosta ei voi ratkaista erikseen – uusi raportti nivoo keinot yhteen

Suosittelemme sinulle