Hyppää sisältöön

USA nousi päätöspäivänä Tokion mitalitilaston ykköseksi

Yhdysvallat oli ykkönen Tokion olympialaisten mitalitilastossa.

Katie Ledecky kuvassa
Yhdysvaltalainen uimari Katie Ledecky juhli Tokion olympia-altaassa. Kuva: Tom Pennington / Getty Images
STT Urheilu,
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvallat on voittanut Tokion olympialaisten mitalitaulukon. Kiina johti mitalitilastoa vielä ennen päätöspäivää, mutta Yhdysvallat nousi sunnuntaina kisojen ykkösmaaksi.

Yhdysvallat keräsi Tokiossa 39 kultaa, 41 hopeaa ja 33 pronssia, eli yhteensä 113 mitalia. Kiinan saldo oli 38 kultaa, 32 hopeaa ja 18 pronssia. Yhdysvallat nousi Kiinan ohi nappaamalla päätöspäivänä kolme kultaa: naisten lentopallosta, naisten koripallosta sekä ratapyöräilyn naisten omniumista.

Yhdysvaltojen mitalisaalis oli hitusen heikompi kuin Riossa 2016, jolloin se rohmusi 46 kultaa ja yhteensä 121 mitalia. Maan paras kultasampo Tokiossa oli uinti, josta Yhdysvallat haali 11 kultaa.

Kiina nappasi seitsemän kultaa sekä uimahypyistä että painonnostosta.

Mitalitaulukon kolmonen oli kisaisäntä Japani, joka ylsi kaikkien aikojen parhaaseen tulokseensa olympialaisissa. Japani keräsi 27 kultaa ja yhteensä 58 mitalia, kun Riossa se oli mitalitilaston kuudes kerättyään 12 kultaa ja yhteensä 41 mitalia.

Britannia ylsi suurin piirtein samoihin mitalimääriin kuin kaksissa edellisissä kesäkisoissa ja oli 22 kullallaan mitalitaulukon neljäs ennen 20 olympiavoittoa saavuttanutta Venäjän olympiakomitean joukkuetta.

Australia oli 17 kullalla tilaston kuudes ennen Hollantia, Ranskaa, Saksaa ja Italiaa, jotka keräsivät 10 kultaa kukin. Hollanti keräsi yhteensä 37 mitalia, mikä on maan historian paras saldo. Saksalle 10 kultaa ja 37 mitalia puolestaan ovat maan heikoin tulos Saksojen yhdistymisen jälkeen.

Suomi oli mitalitaulukon 85:s kahdella pronssillaan. Mitaleille ylsi yhteensä 93 maata.

Pohjoismaista Norja oli mitalitaulukon 20:s saldollaan neljä kultaa, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Ruotsi ja Tanska ylsivät kumpikin kolmeen kultaan, Ruotsi oli taulukon 23:s ja Tanska 25:s.

Päivitys 8.8. klo 18.24: Lisätty jutun loppuun mitalitaulukko.

Lue myös:

Suomi jäi mitalitavoitteestaan, vaikka Tokiossa tuli täysosumia – olympiakomitean Lehtimäki on tyytyväinen, mutta odottaa jo tulevaa

Tunteikas hetki! Mira Potkonen sai historiallisen pronssimitalinsa – "Nyt se on ohi, viimeiset iskut on lyöty"

Suosittelemme sinulle