Hyppää sisältöön

Näyttelijä Aarre Karén on kuollut

Monipuolinen näyttelijä teki pitkän uran teatterissa, elokuvissa, televisiosarjoissa ja kuunnelmissa.

Aarre Karén.
Aarre Karén 1932–2021. Kuva: Pasi Murto / AOP
Jari Strömberg

Näyttelijä Aarre Karén on kuollut 88-vuotiaana. Tiedon Karénin kuolemasta ovat vahvistaneet Kansallisteatterille (siirryt toiseen palveluun) Karénin omaiset.

Karén syntyi vuonna 1932 Tokiossa, missä hänen vanhempansa olivat tuolloin lähetystyöntekijöinä. Suomessa Karén kouluttautui esiintyjäksi Sibeliusakatemiassa ja Teatterikoulussa.

Karén oli näyttelijänä Helsingin Kaupunginteatterissa yli parikymmentä vuotta vuodesta 1965 ja sen jälkeen toistakymmentä vuotta Kansallisteatterissa. Hän toimi myös Kotkan ja Turun kaupunginteattereissa.

Karén näytteli yli 30 elokuvassa ja lukuisissa televisiosarjoissa. Hänen ensimmäisen iso elokuvaroolinsa oli Maunu Kurkvaaran ohjaamassa Kujanjuoksussa. Hänet nähtiin myös useissa Uuno Turhapuro -elokuvissa ja monissa Aki Kaurismäen ohjaamissa elokuvissa.

Televisiosarjoissa hänet nähtiin erilaisissa rooleissa aina Reinikaisesta Sykkeeseen. Usean kauden kestäneitä osia hän näytteli Puhtaat valkeat lakanat ja Salatut elämät -sarjoissa.

Aarre Karén teki myös lukuisia radiokuunnelmia ja oli ahkera ääninäyttelijä. Dubbaus-rooleja hän teki Nalle Puhin Kanista Batmanin Jokeriin. Hän jäi eläkkeelle vuonna 1999, mutta jatkoi näyttelijäntyötään muun muassa juuri äänityössä vuoteen 2017 asti.

Tiedon Karénin kuolemasta välitti ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

Elävä arkisto: Aarre Karénille ajatteleminen on näyttelemistä ja näytteleminen ajattelemista

Yle Areena Audio: Taiteilijakuvia: Aarre Karén

Yle Areena Audio: Vainaja -kuunnelmasarja

Suosittelemme sinulle