Hyppää sisältöön

Suomen lajiliitto moittii viisiottelun tuomaritoimintaa hevosen piiskaustapauksessa Tokion olympialaisissa

Saksalaisottelijaa Annika Schleuta ja hänen valmentajaansa Kim Raisneria syytettiin eläinrääkkäyksestä Tokion olympialaisissa nähdystä hevosen piiskauksesta.

Saksan Annika Schleu löi Saint Boy -hevosta useita kertoja perjantain kilpailussa Tokion olympialaisissa. Kuva: Pedro Pardo / AFP / Lehtikuva

Suomen miekkailu- ja viisiotteluliiton varapuheenjohtaja Riina Pitkänen moittii Tokion olympialaisten nykyaikaisen viisiottelun tuomaritoimintaa kohua herättäneessä hevosen piiskaustapauksessa.

Saksalainen Annika Schleu löi perjantaina kilpailussa raipalla useita kertoja hevosta, joka ei suostunut lähtemään kilparadalle. Tilannetta läheltä seurannut Schleun valmentaja Kim Raisner kehotti viisiottelijaa lyömään hevosta "kunnolla" ja löi itsekin hevosta nyrkillä.

Raisner sai toimintansa takia kansainväliseltä lajiliitolta lähtöpassit olympiakisoista eikä päässyt osallistumaan valmentajana viisiottelun miesten kilpailuun.

– Tässä toimivat väärällä tavalla sekä ratsastaja, valmentaja että kilpailun tuomaristo, kun se ei puuttunut tilanteeseen aikaisemmin. Jos tilanteessa olisi menty sääntöjen mukaan, tuomariston olisi pitänyt viheltää peli poikki paljon aikaisemmin, että tilanne ei olisi päässyt noin pitkälle, Pitkänen sanoo STT:lle.

Korkea kynnys puuttumiseen?

Pitkäsen mukaan tuomariston sallivaan linjaan saattoi osaltaan vaikuttaa se, että Schleu johti ratsastusosuuden alkaessa viisiottelun kilpailua. Tämä ehkä nosti tuomariston kynnystä puuttua saksalaisen kilpailusuoritukseen ja tarvittaessa hylätä se.

– Jos on hakeutunut tuomariksi tuollaiseen asemaan, täytyy olla rohkeutta ja selkärankaa tehdä ne päätökset, jotka tuomaristolle kuuluvat, Pitkänen sanoo.

Pitkäsen mukaan Tokion kilpailussa nähtiin muutoinkin tilanteita, joissa raippaa käytettiin liikaa. Hänen mielestään Schleun tapauksesta noussut kohu kertoo siitä, että viisiottelussa on tarvetta sääntömuutoksille, jotta ratsastusosuus saadaan hevosystävälliseksi ja turvalliseksi.

– Samalla on myös tarve toimintatapojen yhtenäistämiselle niin, että tuomarilinja saadaan kaikkialla sellaiseksi, että asioita ei katsota läpi sormien, Pitkänen sanoo.

Ei omia hevosia

Epäonnistuneen ratsastusosuuden vuoksi Schleu sijoittui 36 kilpailijan viisiottelussa lopulta sijalle 31. Tilanne esteradalla oli olympiakultaa havitelleelle Schleulle suuri järkytys, ja hän itki valtoimenaan.

Normaalista esteratsastuksesta poiketen viisiottelijat eivät ratsasta kilpailuissa omilla hevosillaan, vaan hevoset ovat kisajärjestäjän hankkimia. Kilpailijat saavat tutustua heidän ratsuikseen arvottuihin hevosiin vain 20 minuutin ajan ennen kilpailusuoritusta.

Venäjän Gulnaz Gubaydullinalla oli aiemmin vaikeuksia Schleun ratsuna olleen Saint Boyn kanssa. Venäläinen sai Schleun lailla ratsastusosuudesta nolla pistettä.

Saksalaiset esittivät Gubaydullinan kohtaloon vedoten, että Schleu saisi käyttöönsä toisen hevosen, mutta tähän ei suostuttu.

Schleun suoritus on nähtävissä Yle Areenassa. Hevosen piiskaus saattaa järkyttää katsojaa. Schleun suoritus alkaa ajassa 4.33.20.

Somemyrsky yllätti

Dramaattisesta kilpailutilanteesta levinneet videot nostattivat sosiaalisessa mediassa myrskyn. Schleuta ja Raisneria syytettiin eläinrääkkäyksestä, mihin kritiikkiin yhtyi myös muun muassa Saksan maatalousministeri Julia Klöckner. Schleulle somemyrsky tuli yllätyksenä.

– En todellakaan odottanut tällaista reaktioita, koska minulla ei ollut sellainen tunne, että olisin kohdellut hevosta liian rajusti, Schleu sanoi uutistoimisto DPA:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Schleu sanoi haastattelussa toivovansa viisiotteluun sääntömuutoksia, joiden myötä kilpailija voisi nykyistä helpommin saada käyttöönsä varahevosen, jos hänelle alun perin osoitettu hevonen ei ole kilpailukelpoinen.

Lue myös:

Nykyaikaisen viisiottelun valmentaja löi hevosta nyrkillä – sai lähdöt olympiakisoista

Juhlat ovat ohi ja Japanilla on lasku maksettavanaan – japanilaislääkäriltä karmea arvio: "Ensi viikolla terveydenhuolto puhkeaa"

Näistä hetkistä Tokion olympiakisat tullaan muistamaan

Suomi jäi mitalitavoitteestaan, vaikka Tokiossa tuli täysosumia – olympiakomitean Lehtimäki on tyytyväinen, mutta odottaa jo tulevaa

Suosittelemme sinulle